Connect with us

Naši u svijetu

GONG: ‘Prijavljen je slučaj kršenja izborne šutnje na misi’

Objavljeno

-

HRVATSKA, Drugi krug izbora:

GONG je izvijestio da drugi krug lokalnih izbora protječe u atmosferi kršenja izborne šutnje i to najčešće nagovaranjem birača da izađu na izbore, no za sada je prijavljen manji broj nepravilnosti nego u prvom krugu izbora.[pullquote_right] Prema novim podacima iz Državnog izbornog povjerenstva do 16 sati se na lokalne izbore odazvalo 28,84 posto birača.[/pullquote_right]

“Na temelju dojava promatrača GONG-a i građana od prvog priopćenja u 11 sati do 15,30 sati, protječe u atmosferi kršenja izborne šutnje i to najčešće nagovaranjem birača da izađu na izbore”, navodi se u priopćenju GONG-a.

Uz zvanje i nagovaranje birača da izađu na izbore, najčešće primjedbe građana i promatrača odnose se na promidžbu u neposrednoj blizini biračkog mjesta te nuđenja prijevoza i prevoženja građana do biračkog mjesta.

Zabilježena su, navode u GONG-u, i nagovaranja birača za koga glasati, slanje sms poruka i promidžba letcima, na reklamnim panoima i na Facebooku. Prijavljen je i slučaj promidžbe na misi.

Zbog dojava o neprofesionalnosti rada biračkih odbora, GONG apelira na članove biračkih odbora da poštuju izborne procedure te podsjeća da je njihova zadaća osiguranje pravilnosti glasanja.

GONG ističe kako drugi krug izbora promatra uz 31 mobilni tim, odnosno 62 educirana promatrača koji obilaze najkritičnija biračka mjesta diljem Hrvatske. Također, primjedbe građani mogu uputiti e-mailom [email protected], telefonom 01 4825 444 te preko Facebooka i Twittera. GONG prima isključivo neanonimne prijave građana radi mogućnosti provjere tako da poziva sve kandidate i građane da u prijavama budu iskreni.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari