Pratite nas

Kultura

GOODBYE ENGLAND

Objavljeno

na

Ponosna sam moja mila mati,
što igraju ovako Hrvati,
pokazaše i Engleskoj sili,
da su od njih mnogo bolji bili.

Bješe ovo ko borbena zona,
platite im karte do Londona,
Englezi su svi bahati bili,
al su sramno od vas izgubili.

Neka nama našeg vođe Zlaje,
a i Mandže, što golove daje,
neka Sube, i Luke Modrića,
naka hrabrog Ive Perišića
i svih drugih zlatnih nam mladića.

Croatio sve na ponos tebi,
igralo se, a kako i ne bi,
iako si jedna zemlja mala,
ti si svjetu jasno pokazala.

Igralo se i nije se stalo,
za Hrvatsku i srce se dalo,
cijeli svijet će konačno da shvati,
koliko su jaki ti Hrvati.

Englezi su sada u suzama,
ej Francuzi teško li je vama,
dobit ćete što ste zaslužili,
oduvijek smo od vas jači bili.

Katarina Zovko Ištuk / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Otvorena izložba istaknutog Hvaranina i hrvatskog iseljenika Ivana Vučetića na Hvaru

Objavljeno

na

Objavio

Povodom 160 godina od rođenja Hvaranina i hrvatskog iseljenika Ivana Vučetića, a u sklopu obilježavanja 150 godina organiziranog turizma u Hvaru, Grad Hvar i Hrvatska matica iseljenika otvorili su izložbu „IVAN VUČETIĆ – Foranin sa svjetskom adresom“ u gradskoj Lođi. Svečano otvorenje održano je 20. srpnja u gradskoj Lođi, na sam rođendan našeg izumitelja. 

Izumitelj daktiloskopije

Povodom 160 godina od rođenja Hvaranina i hrvatskog iseljenika Ivana Vučetića, a u sklopu obilježavanja 150 godina organiziranog turizma u Hvaru, Grad Hvar i Hrvatska matica iseljenika otvorili su izložbu „IVAN VUČETIĆ – Foranin sa svjetskom adresom“ u gradskoj Lođi. Svečano otvorenje održano je 20. srpnja u gradskoj Lođi, na sam rođendan našeg izumitelja.

Otvorenju nazočio ravnatelj HMI, Mijo Marić sa suradnicama, koji je tom prigodom istaknuo:

-Vučetić je bio priznati i eminentni hrvatski iseljenik. Na ponos svome narodu i domovini ostavio je izum koji je odredio i mnoga svjetska zbivanja. Hrvatska matica iseljenika je sretna što u rodnom mu Hvaru, a povodom ovih velikih obljetnica može postaviti, ponovno ovaj izvrstan multimedijalni projekt. Suradnja sa našim otocima i njihovom iseljeničkom energijom iznimno nam je važna i vjerujemo da ćemo nastaviti u tom smjeru.

Eksponati za izložbu (predmeti i dokumentacija) posuđeni su iz Policijskog muzeja argentinskog grada La Plate koji je osnovan nakon što je svu svoju ostavštinu Ivan Vučetić poklonio tom gradu te bio prvim direktorom nekoliko mjeseci prije svoje smrti. Prilikom pristupanja Europskoj uniji izložba je predstavljala Hrvatsku u Palači pravde u njemačkom gradu Münchenu 2013. godine.

– Imali smo dobrog partnera u ovom projektu i velika hvala Hrvatskoj matici iseljenika i autorici izložbe Ljerki Galic, na svemu što ste učinili u promociji lika i djela našeg Foranina Ivana Vučetića. Nastavit ćemo dalje i pokrenuti stvaranje brenda kojim će se turizam Hvara ponositi – zaključio je gradonačelnik Hvara, Rikardo Novak.

Izložbom je prikazan multimedijalni projekt „Vučetić/Vucetich“ autorice prof. Ljerke Galic, rukovoditeljice Odsjeka iseljeničke baštine pri Hrvatskoj matici iseljenika, nastao je pred 10 godina (tada u svesrdnu pomoć Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske gospodarske komore, te gradova domaćina)  u prigodi obilježavanja 150.godišnjice rođenja hrvatskog iseljenika Ivana Vučetića rođenog u Hvaru , tadašnjoj Lesini, na otoku Hvaru 1858., umrlog i pokopanog u Argentini 1925.godine.

U izložbenom paviljonu , tlocrtne derivacije papilarne linije otiska prsta autora arhitekta Davida Lušičića u 16 postamenata izložena je građa iz života i postignuća Ivana Vučetića: istražujući metode identifikacije po otisku prstiju, ustanovio je 4 osnovna tipa papilarnih linija: krug, luk te lijevu i desnu zamku, te dokazao da su to dijelovi tijela koji se od rođenja nikada ne mijenjaju, pa su, stoga, i najpouzdaniji osobni znak raspoznavanja  živih bića  jer i životinje, naime, i biljke imaju papilarne linije.

Sprava, koju je nazvao „Daktilonom“ u središnjem postamentu, zorno predočava tipove otisaka i za svaki prst lijeve i desne ruke točno pokazuje tip otiska. Vučetićevo otkriće i danas je najpouzdanija identifikacijska metoda koja se primjenjuje u cijelom svijetu; počela se primjenjivati nakon što je kao policijski vježbenik argentinskog okruga Buenos Aires  po krvavom otisku u čuvenom „Slučaju Rojas“  koji je ušao u anale svjetske kriminalistike u jednom argentinskom selu otkrio čedomorku, te dokazom oslobodio krivooptuženog. Vučetić je posjedovao humanističku naobrazbu, govorio je nekoliko jezika, te je bio glazbeno obrazovan: u austro-ugarskoj mornarici u Puli vodio je Vojni orkestar, za koji je pisao glazbu, a u La Plati je osnovao Policijski orkestar, uz to što se bavio humanitarnim radom i potpomagao obitelji policijskih službenika – rekla je autorica izložbe Ljerka Galic, prigodom otvorenja, na kojem su članovi gradskog orkestra izveli skladbu za koju je Vučetić napisao note.

U svojoj drugoj domovini Argentini  gdje žive njegovi potomci iz tri braka, Juan Vucetich vrlo je cijenjen i poštovan, a u Hrvatskoj je izložba 2008. obišla gradove: Zagreb, Pulu, Opatiju, Hvar, Split, te Trst i Milano, sve one koji su posredno ili neposredno bili vezani uz njegov život u doba Austro-ugarske monarhije. Prilikom pristupanja Europskoj uniji izložba je predstavljala Hrvatsku u Palači pravde u njemačkom gradu Munchenu 2013. Hrvatska pošta po prvi puta je 2008. izdala je prigodnu poštansku marku, dok je argentinska to izvela u dva navrata.

U Zagrebu pri ravnateljstvu policije već šezdesetak  godina djeluje Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, sa najsuvremenijom opremom u ovom dijelu Europe. I oni su kao i do sada rado sudjelovali i pri otvorenju publici po želji uzimali otiske prstiju koje  su ponijeli za uspomenu. Uspjeh projekta „Vučetić/Vucetich“ pribavio je autorici Ljerki Galic „Plaketu grada Hvara“ koja joj je uručena 2009. godine.

Izložba će biti otvorena tri tjedna.

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Art corner na WHFestu

Objavljeno

na

Objavio

I ove godine program West Herzegowina Festa obogatit će skupina mladih likovnih umjetnika.

Posjetitelji će kroz sve tri festivalske večeri imati priliku vidjeti stvaranje umjetničkih slika i skulptura.

U ovogodišnjem likovnom dijelu programa sudjeluju: Martin Frljić (Vitez, BiH), Zrinka Ružičić (Split, Hrvatska), Jure Paponja (Ljubuški, BiH), Ivana Pavlović (Ljubuški, BiH), Danilo Milović (Trebinje, BiH), Mirna Pokorić (Osijek, Hrvatska), Kristina Krstičević (Metković, Hrvatska) te Jure Pešorda (Grude, BiH).

Pozivamo sve posjetitelje, zaljubljenike u umjetnost, da posjete likovni dio festivala i uživaju prateći nastanak umjetničkih djela u prirodnom ambijentu i odličnoj atmosferi WHFesta.

Inače, na natječaj za ovogodišnji West Herzegowina Fest, koji će se održati u Širokom Brijegu od 26. do 28. srpnja, prijavilo se 380 autora. Pristigle su 173 kratke priče, 73 filma te 134 benda od čega su selektori festivala odabrali one što će ući u natjecateljsku konkurenciju – 9 bendova, 27 kratkih priča i 15 kratkih filmova.

Najbolji bend bit će nagrađen snimanjem pjesme i spota pod pokroviteljstvom Jägermeistera, a ocjenjivat će se i najbolji styling koje će nagraditi Levi’s. Autori kratkih priča natječu se za novčanu nagradu od 1.000 KM, koju osigurava portal Bljesak.info, a autori filmova natječu se za novčanu nagradu od 1.000 KM HT-Eroneta.

Kao i svake godine, svake festivalske večeri posjetitelje će zabavljati glazbeni gosti čiji će koncerti zatvarati svaku festivalsku večer a organizatori najavljuju još iznenađenja o kojima će na vrijeme izvijestiti javnost.

Prvu večer festivala nastupit će Nina Badrić i Vojko V., druga večer rezervirana je za bend Vatra i Kries, a festival će, nakon stand-up nastupa Nikole Đurička zatvoriti koncert Bajage i Instruktora. Ulaz na sve tri festivalske večeri je besplatan za sve one koji dođu prije 21 sat.

Detaljnije informacije o događajima na festivalu potražite na www.whfest.com i na www.facebook.com/WestHerzegowinaFest .

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari