Pratite nas

Pregled

Google projekt Loon kreće u prosincu na području Queenslanda u Australiji

Objavljeno

na

Do sada su takozvani „pilot testeri“ odradili prvu fazu Loon projekta još 2013 godine na Novom Zelandu, dio testova je završen i u Kaliforniji, Brazilu, sada je, eto, stiglo vrijeme za produkcijsku fazu…

Google Loon Projekt je zamišljen kao jedna od brojnih inačica „interneta za sve“, jer upravo pod tom parolom nekoliko svjetskih kompanija, uključujući i Facebook, pokušavaju što većem broju ljudi, s naglaskom na ruralna područja bez telekomunikacijske infrastrukture, osigurati pristup internetu. Hoće li, kada i u kojoj mjeri ovakve namjere postati stvarnost, hoćemo li jednoga dana dočekati da i najsiromašniji krajevi i stanovništvo koje živi u njima dobije pristup webu teško je, gotovo nemoguće procijeniti, ali nedvojbeno je kako se priča kreće. Dokaz tome je i objava iz Googlea, koji je najavio kako Loon Projekt u prosincu otvara novo poglavlje, potpisom ugovora s jednom od telekomunikacijskih kompanija.

Čast da bude prva pripala je australskoj kompaniji Telstra, koja je potpisala ugovor s Googleom i u prosincu će na području Queenslanda biti lansirano prvih dvadeset produkcijskih satelita u sklopu Loon Projekta. Očigledno su u obje kompanije procijenili kako je koncept pristupa internetu došao do nivoa koji jamči stabilnost, pouzdanost i kvalitetu, pa će stanovnici australskog Queenslanda prvi u svijetu moći koristiti internet koji će im „isporučivati Googleovi baloni“. Baloni nude 4G tehnologiju, što bi u praksi trebalo značiti kako će brzina biti „više nego dobra“, ali treba pričekati dok projekt doista krene i tek onda donijeti konačan zaključak. Uglavnom, stvari se kreću, internet preko balona više nije samo eksperiment, nego stvarnost…

Foto via Flickr Piše: Tomislav Ćuto

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari