Connect with us

Vijesti

Goran Jandroković: Najnovije izjave i potezi dužnosnika vladajuće koalicije udar na ustavni poredak Hrvatske.

Objavljeno

-

HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković izjavio je danas kako su najnovije izjave i potezi dužnosnika vladajuće koalicije udar na ustavni poredak Hrvatske.On je najavu predsjednika Odbora za Ustav Peđe Grbina (SDP) da neće priznati rezultat referenduma ‘U ime obitelji’ usporedio s ponašanjem nekadašnje Komunističke partije Hrvatske.

“Ako netko ne poštuje volju naroda, može se i drugo od njega očekivati”, rekao je Jandroković na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetivši da je SDP “sljednica partije koja je kršila ljudska prava onih koji su imali drugačije političko mišljenje”.

Ocijenio je da takvo ponašanje vladajućih može voditi u daljnju destabilizaciju i rušenje dostignutih demokratskih standarda.

Jandroković tvrdi da je većina u Saboru potpuno ukinula konsenzus, kakav se nekad tražio za imenovanje članova odbora za europske poslove, članova Vijeća HRT-a i dr.

“Konsenzus se potpuno ukida, onemogućuje se dijalog u parlamentu, a nema ni dijaloga sa stručnom i zainteresiranom javnošću”, rekao je Jandroković.

Podsjetio je da su ustavnopravni stručnjaci i nevladine udruge upozorile da se krši Ustav, ali da “vladajuće to uopće ne zanima”.

Kršenje procedure Jandroković vidi i u donošenju današnje odluke da se pristupi ustavnim promjenama na prijedlog SDP-a, a podsjeća da se Ustav do sada mijenjao konsenzusom.

Tvrdi da je protivno zakonu osnovano i saborsko istražno povjerenstvo koje bi trebalo rasvijetliti okolnosti vezane uz ubojstvo hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića, budući da se za to ubojstvo vodi sudski postupak u Njemačkoj.

“Jučer je u raspravi o osnivanju tog povjerenstva SDP-ov potpredsjednik Sabora kazao da se istražna povjerenstva osnivaju kad instiutucije ne rade svoj posao. Institucije rade svoj posao i navedene osobe će, zahvaljući europskom uhidbenom nalogu, biti izvedene pred lice pravde”, rekao je Jandroković.

Uvjeren je da cilj osnivanja povjerenstva “nije razbistriti, nego zamutiti vodu”.

Komentirao je najavu Nenada Stazića da će, ako Ustavni sud i ustavni stručnjaci protumače da se na referendumu izravno mijenja Ustav, predložiti raspisivanje referenduma o zabrani političkog djelovanja “stranci protiv koje se pokrene sudski postupak”.

“To više nije šala, to je ozbiljna namjera onih koji ne priznaju demokratske standarde”, rekao je Jandroković.

Osudio je i uvrede koje je Milorad Pupovac (SDSS) danas iznio na račun Vladimira Šeksa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari