Pratite nas

Hrvatska

Goran Marić: Država će Splitu ustupiti imovinu vrijednu više od pola milijarde kuna

Objavljeno

na

Ministar državne imovine Goran Marić u petak je najavio da će na sjednici hrvatske Vlade 4.  svibnja ove godine biti donese odluke o ustupanju projekata u državnome vlasništvu vrijednih više od pola milijarde kuna u vlasništvo Grada Splita.

“Za sjednicu Vlade u Splitu bit će pripremljena odluka da se dio područja bivše vojarne Dračevac dodijeli gradu Splitu za tehnološki park, a dio Nadbiskupiji splitsko-makarskoj. Taj projekt vrijedan je oko 300 milijuna kuna,” rekao je ministar Goran Marić nakon sastanka sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulović Oparom na kojemu se razgovaralo o pripremama za sjednicu vlade, predviđenu za 4. svibnja ove godine u Splitu.

Marić je dodao kako je u pripremi i odluka da 1659 garažnih mjesta prijeđe u vlasništvo Grada Splita, a procjenjuje se da taj projekt vrijedi 104 milijuna kuna, a priprema se i odluka da se na padinama Mosora Gradu Splitu dodijeli 200.000 četvornih metara zemljišta za gradnju stanova za branitelje i za POS-ove stanove, a također će i “hotel za samce” u Vukovarskoj ulici prijeći u vlasništvo Grada Splita kojemu će se dodijeliti i jedna čestica zemljišta za dogradnju škole u splitskome naselju Šine.

Pet projekata vrijednih više od pola milijarde kuna

“Ovih pet projekata vrijedno je više od pola milijarde kuna, a znamo da će oni rezultirati i dodatnim invencijama,” istaknuo je Marić te ustvrdio da u posljednjih 35 ili 40 godina nije bilo toliko investicijskih projekta u Splitu.

“Split je bio na rubu interesa i zapušten kada je riječ o odnosu države prema gradovima i općinama, a sada Ministarstvo državne imovine mijenja takvo stanje”, istaknuo je ministar državne imovine.

Ocijenio je kako “tih pet projekata koji se ustupaju u vlasništvo Gradu Splitu zrcale odnos vlade, odnosno Ministarstva državne imovine, prema svim jedinicama lokalne samouprave, a u ovome slučaju posebice prema Splitu”.

Marić je najavio da će spomenute odluke vlada donijeti na sjednici u Splitu 4. svibnja, a nakon toga će sva ta imovina postati vlasništvo Grada Splita, ponovio je ministar Marić odgovarajući na pitanja novinara, a splitski gradonačelnik Krstulović Opara dodao je kako će Grad Split aktivirati tu imovinu nakon što postane njezin vlasnik.

Ministar je ustvrdio da se o 1659 garažnih mjesta na četiri lokacije koja će se ustupiti Splitu, u zadnjih 25 godina nitko nije brinuo te ocijenio da su “s aspekta državne imovine te lokacije bespravno korištene.” Dodao je da je s gradonačelnikom Krstulovićem Oparom razgovarao i o ustupanju još nekoliko manjih projekata Gradu Splitu.

“Razgovarali smo i o rješavanju problema Spaladium arene koja nije u izravnom doticaju s Ministarstvom državne imovine ali to će ministarstvo sigurno reagirati onoliko koliko je u njegovoj mjerodavnosti da pridonese rješavanju toga problema”, rekao je Marić.

Na pitanje novinara kako komentira pritisak jedinica lokalne samouprave jer se ne rješava problem zapuštenih vojnih objekata koji su državna imovine, a novinar je spomenuo objekte na Visu, te u Baškoj Vodi i Krvavici, ministar Marić ja odgovorio kako je riječ o vrlo složenu problemu koji traje 30 godina.

“Radi se o vrlo složenom imovinsko-pravnom procesu ali Ministarstvo državne imovine angažirano je na njegovu razrješavanju i mislim da ćemo do kraja godine pripremiti natječaj za privatizaciju iako je situacija vrlo kompleksna”, objasnio je Marić i dodao kako je Ministarstvo državne imovine u tjedan dana donijelo više pozitivnih odluka za jedinice lokalne samouprave nego prethodna vlada u četiri godine.

Krstulović Opara izjavio je kako “dogovor s ministrom Goranom Marićem da se ovih pet objekata uvrsti na dnevni red sjednice vlade 4. svibnja pokazuje njezinu spremnost da se aktiviraju resursi u Splitu koji su bili dugo zapušteni”.

“Ovih pola milijarde kuna koji će doći u portfelj Grada Splita važan je iskorak za naš grad”, ocijenio  je Krstulović Opara.

Najavio je da će u ponedjeljak Split posjetiti potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromara također radi dogovora za pripremu za skorašnju sjednicu vlade zakazane u Splitu. Gradonačelnik je podsjetio da je prošli ponedjeljak Split posjetio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s kojim je također razgovarao o pripremama za tu sjednicu vlade.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Todorić pušten na slobodu uz jamčevinu i mjere opreza

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u utorak oko 17 sati izašao je iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je smješten nakon što je 7. studenoga izručen Hrvatskoj.

Nakon izlaska iz zatvora Todorić je u pratnji supruge ušao u automobil i nije davao izjave.

Na slobodu je pušten uz sudske mjere opreza i 7,5 milijuna kuna jamčevine. Njegovi odvjetnici koji su ranije tvrdili da Todorić nema novca u utorak su izjavili da su mu u prikupljanju jamčevine pomogli prijatelji. Nakon što je novac sjeo na sudski račun Todorić je pred sucem istrage morao predati putovnicu i obvezati se da neće napuštati Zagreb, mjesto svog prebivališta.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da Todorić na ročištu upozoren da, ukoliko bude prekršio dio mjera opreza, jamstvo pripada državi, a on se vraća u istražni zatvor. Na pitanje zna li tko je uplatitelj jamčevine Devčić je kazao da je za sud relevantno samo da je novac položen.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Bivši vlasnik Agrokora Hrvatskoj je izručen točno godinu dana od uhićenja u Londonu, gdje se sklonio poslije izbijanja afere Agrokor. I prije izručenja njegova je obrana isticala da je u istrazi, zbog koje mu je određen istražni zatvor, neispitan ostao tek jedan svjedok koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Sudac istrage je dan nakon izručenja odlučio da Todorić ipak treba ostati iza rešetaka, ali ne zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, već zbog opasnosti od bijega. No, izvanraspravno vijeće je 15. studenoga zaključilo da Ivica Todorić može istražni zatvor zamijeniti jamčevinom od 7,5 milijuna kuna i mjerama opreza, a to su zabrana napuštanja Zagreba i polaganje putovnice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: Ugovor o kupnji zrakoplova je gotov čeka se odobrenje SAD-a Izraelu

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u utorak u Bruxellesu da je Hrvatska pripremila ugovor o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova, da se sada samo čeka odobrenje američke vlade izraelskoj vladi te da je to isključivo obveza Izraela.

“Mi smo čekali 15-ak godina, to nisu lake odluke. Ono što je ključno jest da je Hrvatska donijela odluka o kupnji višenamjenskih borbenih aviona od države Izrael uz potporu i razumijevanje Sjedinjenih Američkih Država. Što se nas tiče, mi smo finalizirali ugovor na kojem smo radili pet, šest mjeseci i sada se čeka odobrenje vlade Sjedinjenih Država vladi države Izrael za isporuku aviona i to je isključivo obveza države Izrael”, rekao je Krstičević koji je sudjelovao na sastanku ministara obrane zemalja članica Europske unije.

Ministar Krstičević nije htio spekulirati kada će Izrael dobiti odobrenje, do kraja ove godine ili početkom sljedeće.

Hrvatska vlada je krajem ožujka jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak od Izraela.

Proizvođač tih zrakoplova je američki Lockhead Martin, a svaki proizvođač borbenih sustava obvezuje kupca da on bude krajnji korisnik. Ako se takvi sustavi žele preprodati kao što je sada slučaj s izraelskim zrakoplovima, potrebna je opet suglasnost proizvođača, odnosno države, u ovom slučaju SAD-a.

(Hina)

 

Kupnja izraelskih zrakoplova: strateška prilika za modernizaciju i raskid s jugoostavštinom

 

 

Višnja Starešina: Borbeni zrakoplovi – odluka o svrstavanju za budućnost

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari