Connect with us

Intervju

Goran Višnjić Gotovina je s Olujom oslobodio moje selo, ne želim ga razočarati!

Objavljeno

on

Goran Višnjić (44) je na snimanje “Generala” došao doslovce u zadnji čas: dvadeset i četiri sata prije prve klape.

Prethodno je u Vancouveru za američku televizijsku kuću NBC završavao snimanje prve sezone serije “Timeless”.

Zatekli smo ga na spuštanju niz Ćelavac u kostimu generala Gotovine, kako pokušava telefonirati. Nakon početnog iznenađenja što su ga novinari tako lako nenajavljeno uspjeli “zaskočiti” na filmskom setu, ipak je pristao na kratak razgovor.
Odmah na početku posjetio sam ga na naš susret 1998. godine, na samom početku njegove hollywoodske karijere.

Ekskluzivnu priču o njegovim prvim danima u Los Angelesu i najavu snimanja filma “Magic”, u kojemu je nastupio s Nicole Kidman i Sandrom Bullock, zajedno s fotografijama njega i supruge mu Ivane Vrdoljak koje je snimio Jadran Lazić na Venice Beachu, objavila je tadašnja “Arena” u nakladi od preko 150.000 primjeraka.

– Uh, kada je to bilo…
Neprospavana noć
Kako se osjećate na setu, znate li u kojoj ste vremenskoj zoni?

– Da, u pravu ste. Ovdje sam došao direktno iz Los Angelesa. Sletio sam u Zagreb, s aerodroma na televiziju, s televizije na Velebit. Iza mene je neprospavana noć i problemi s “jetlagom”. U međuvremenu je došlo do izmjena nekih scena, još uvijek učim tekst, a ima ga dosta. I raspored snimanja se malo poremetio tako da me čeka dosta posla.

No, dobro je da prva scena koju snimamo ima akcijske elemente. To razbija tremu i u snimanje unese posebnu energiju potrebnu za dobru atmosferu.

Koje noćne scene snimate na Velebitu?

– Radimo odličnu scenu, kada general Gotovina dolazi u posjet svojim vojnicima na položajima na Badnjak 1994. godine.

I što kaže general vojnicima?

– Pa, to ćete vidjeti u filmu, ha, ha… Nismo to trebali snimati prvi dan, ali je tako ispalo. Malo je sve bilo na knap jer je serija “Timeless” u Vancouveru snimana duže nego što smo predvidjeli. U četvrtak idemo u Ploče, a iz Ploča za Livno. Potom u Zagrebu snimamo neke interijere, onda na red dolazi Dalmatinska zagora, Knin, zadarsko zaleđe…

Kako se osjećate u ulozi junaka Domovinskog rata? Jednom ste istaknuli da je Gotovina oslobodio vaše zavičajno selo…

– Točno. Kad čujem od naših susjeda kako govore da je Oluja bila zločinačka operacija, ja se s tim nikako ne mogu složiti. Jer za nas je to bila oslobodilačka akcija. Moja baka i djed su na početku rata bili protjerani iz Krkovića (sela u okolici Skradina – op.a.) i “Oluja” je oslobodila moje selo.

Puno mojih rođaka i prijatelja se nakon “Oluje” vratilo u oslobođena sela. Jako sam emotivno vezan za sve to skupa i zato mi je drago da radimo ovaj projekt jer ćemo pokazati ono što mi smatramo da je apsolutna istina.
Nisu se upoznali
Poznato je da se niste osobno upoznali s generalom Gotovinom? Vaš punac kaže da su oni bili ratni prijatelji…

– Čuo sam se jednom telefonom s generalom Gotovinom, to je bilo prije godine dana, kada sam nekoliko dana boravio u Dalmaciji, ali se nikada nismo vidjeli ni upoznali. Nadam se da ga neću razočarati.

Kako ste se pripremali za ulogu? Je li bilo neko posebno “ufuravanje”?

– Ne, nije bilo nikakvog ufuravanja. To je uloga koja u meni živi godinama, od dana kada je general Gotovina odveden u Haag. Tada se i rodila ideja da se snimi film o njemu, prvenstveno kako bismo svijetu pokazali da je on nedužan i da je cijela ta pravosudna procedura bio jedan čin kojim se htjelo sve sudionike rata i sve ljude s ovih prostora strpati u jedan koš.

Mislim da to apsolutno nije bilo fer. Film se prvenstveno zbog toga htjelo napraviti, kako bi se ukazalo na pogrešnu percepciju događaja u Hrvatskoj. Kad je, na sreću, general Gotovina oslobođen, onda smo rekli: “Ajmo napraviti film o cijelom ratu!”. Tako je film o generalu Gotovini prerastao u seriju od osam nastavaka.

Serija je naravno temeljena na njegovoj biografiji i ona će biti poveznica za sve epizode, ali će isto tako biti i nekih scena iz Domovinskog rata koje nisu vezane direktno uz generala Gotovinu.

Hoće li biti scena vezanih uz generalov život u Južnoj Americi i Francuskoj?

– Da, naravno. Imamo scene iz Legije stranaca, iz njegova djetinjstva i tinejdžerskog doba, koje će igrati drugi glumci. Imamo i jednu akcijsku scenu dok je bio u Legiji stranaca te scenu iz Kolumbije, gdje je radio kao savjetnik.
Obveze u Americi
Do kada ćete ostati u Hrvatskoj?

– Još ne znam, snimanje će potrajati tri mjeseca. Zbog mojih obveza u Americi u srpnju snimanje ćemo prvo početi na dijelovima koje ja moram dovršiti, a nakon toga će se snimati oni u kojima se general ne pojavljuje. Naime, imamo dosta mjesta u seriji u kojima general nije u prvom planu.

Zadnji put ste u Hrvatskoj snimali prije 13 godina. Kako je biti ponovno na setu s kolegama i prijateljima?

– Super, ali tek smo počeli. Zadnji put sam u Hrvatskoj snimao “Dugu mračnu noć” 2004. godine. Sada smo svi malo stariji, nismo više klinci, ali ništa se bitno nije promijenilo…

SlobodnaDalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR