Connect with us

Iz Svijeta

Gorbačov: Novi Hladni rat mogao bi prerasti u oružani sukob

Objavljeno

-

“Novi hladni rat” je objavljen između Rusa i Amerikanaca i mogao bi eskalirati u oružani sukob, upozorio je u četvrtak posljednji lider Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov.

”Samo se govori o sankcijama Amerike i Europske unije protiv Rusije. Jesu li oni izgubili glavu”, rekao je Gorbačov, a prenijela agencija Interfax.

”Amerika je zalutala u dubine džungle i nas vodi sa sobom”, dodao je otac perestrojke, cijenjen na zapadu zbog svoje uloge za vrijeme pada Berlinskog zida 1989. godine.

”Iskreno su reći, ona (Amerika) nas gura u novi Hladni rat, probajući otvoreno da slijedimo njenu genijalnu ideju da želi uvijek da trijumfira”, kritizirao je bivši 83-godišnji lider.

”Gdje će nas to odvesti ? Hladni rat je već proglašen. I šta onda ? Ja nisam u mogućnosti izjaviti sa sigurnošću da se Hladni rat neće okrenuti u pravi rat. Plašim se da oni (Amerikanci) time preuzimaju rizik”, dodao je.

Ove alarmantne izjave Mihaila Gorbačeva su na osnovu ukrajinske krize i pogoršanja odnosa između Rusa i zapada na nivou bez presedana od raspada SSSR-a 1991. godine.

Nakon pripajanja poluotoka Krima od strane Rusije i izbijanja sukoba u kojem je život izgubilo više od 5.000 ljudi od aprila na istoku Ukrajine, Washington i Bruxelles su usvojili nekoliko serija ekonomskih sankcija protiv Moskve.

Washington je u srijedu zaprijetio novim sankcijama priopćivši da će cijena koja će se platiti “nastaviti da se povećava” ako Rusija ne prestane podržavati proruske separatiste u Ukrajini.

Europski ministri vanjskih poslova održavaju u četvrtak u Bruxellesu vanredni sastanak na kojem će razgovarati o stavu koji će usvojiti prema Rusiji nakon nastavka sukoba na istoku Ukrajine, i bombardiranja lučkog grada Mariupolja, u kojem je u subotu poginulo 30 ljudi.

Europska unija se okreće prema jednostavnom širenju svoje crne liste sankcioniranih osoba, priopćio je u srijedu jedan europski izvor. Prema nekoliko izvora u Bruxellesu, 28-orica bi trebalo također odlučiti o produženju prvog kruga sankcija protiv ukrajinskih separatista i ruskih dužnosnika, koji ističe u ožujku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari