Connect with us

Analiza

Gordan Akrap: Doći će do intenziviranja aktivnosti u Ukrajini

Objavljeno

-

Ide li rat u Ukrajini prema svom vrhuncu? Slijedi li ukrajinska protuofenziva? Koje poteze može povući Putin? Što poduzimaju velike sile, SAD i Kina? Prebacuje li se međunarodna nesigurnost i na druge dijelove svijeta?  O tome su govorili u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Jasmine PopovićGordan Akrap sa Sveučilišta Sjever, Zorana Baković, posebna dopisnica slovenskog “Dela” za Aziju i Božo Kovačević, bivši veleposlanik u Ruskoj Federaciji.

Akrap smatra kako će doći do intenziviranja aktivnosti u Ukrajini.

– S jedne strane Rusija neće moći dugo izdržati ovaj ritam napada i pokušaja okupiranja dodatnih područja u Ukrajini, a s druge strane kada se stvore klimatološki uvjeti, doći će do pokretanja proljetnih i ljetnih ofenziva s ciljem oslobađanja okupiranih teritorija. To je očekivani slijed događaja u narednih 5-6 mjeseci, naglašava.

Dodaje kako će se do kraja godine stvoriti uvjeti za razgovore.

Baković govori kako je prošlog tjedna završilo godišnje zasjedanje kineskog najvišeg zakonodavnog tijela koje je dalo 3., a možda i neograničeni mandat Xi Jinping-u na čelu države i vojske.

– Sada ćemo vidjeti kakvo će biti njegovo učešće u događanjima u Ukrajini i svijetu. Na dan kada je on ponovno dobio mandat, Kina je posredovala u obnovi diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije, što je znak da će Kina tako posredovati i igrati sličnu ulogu i u drugim krizama, a po svemu sudeći to je ukrajinska, istaknula je.

Dodaje kako se očekuje da će Xi Jinping već 21. ovog mjeseca doći u Moskvu te da će odmah nakon toga razgovarati sa Zelenskim, a onda ćemo, kako kaže, vidjeti što se konkretno u kineskim prijedlozima krije.

– Kina je rekla kako neće naoružavati ni jednu stranu, ali to će uvelike ovisiti o tome kako će se SAD i njezini saveznici ponašati prema Kini, odnosno prema njenoj najbitnijoj neuralgičnoj točki, a to je Tajvan, govori.

Kovačević smatra da će do pregovora doći tek ako Rusija uspije ili ne naći alternativna tržišta za svoje proizvode.

– Ako ne uspije, naći će se u ozbiljnim ekonomskim problemima, unatoč tome što pad njenog BDP-a nije onoliki kakav se očekivao, rekao je.

Dodaje da je ključno da Rusija doživi takav poraz u Ukrajini da Vladimir Putin svojoj javnosti to neće moći prikazati kao pobjedu.

– Rusija nije uspjela u ostvarivanju svojih nauma, ali Ukrajina još nije pobijedila, istaknuo je.

Ruska ofenziva nije uspjela – Sada slijede posljedice i odgovor

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas