Pratite nas

Hrvatska

Gordan Grlić Radman: Hrvatska i Mađarska najbolji su europski primjer dobre suradnje

Objavljeno

na

Foto: Hina

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman i čelnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas naglasili su u četvrtak u Zagrebu da Hrvatska i Mađarska predstavljaju europski primjer dobre i uspješne suradnje u zaštiti hrvatske i mađarske manjine.

“U zadnje tri godine učinjeno je jako puno u poboljšanju materijalnog, obrazovnog i kulturnog položaja manjina kako u Mađarskoj, tako i u Hrvatskoj”, rekao je Grlić Radman novinarima prije 15. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Hrvatske i Mađarske o zaštiti mađarske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Mađarskoj.

“Hrvatska i Mađarska najbolji su europski primjer dobre suradnje”, istaknuo je.

Predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora Zvonko Milas rekao je kako i hrvatska i mađarska manjina “uživaju visoku razinu manjinskih prava sukladno najvišim europskim standardima”.

“To je doista europski primjer dobre i uspješne suradnje”, smatra Milas.

Naveo je i dva takva primjera. Podsjetio je na učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku koji su prije dva tjedna otvorili hrvatski i mađarski premijeri Andrej Plenković i Viktor Orban te na otvorenje hrvatskog obrazovnog centra Mate Meršića Miloradića u Sambotelu (Szombathelyju).

No dodao je kako “postoji puno prostora za prekograničnu suradnju”, u području prometne infrastrukture, kulture i obrazovanja.

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman baš danas putuje u službeni posjet Mađarskoj, gdje će se sutra susresti s kolegom Peterom Szijjartom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari