Connect with us

Politika

Gordan Grlić Radman: Hrvatska kontinuirano radi da zapadni Balkan ostane u fokusu NATO-a

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatska kontinuirano radi da zapadni Balkan ostane u fokusu NATO-a, rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon što je savez na skupu ministara u Bukureštu usvojio izvješće o tom dijelu Europe.

Grlić Radman kazao je kako je Hrvatska kao zemlja koja je u neposrednom susjedstvu zapadnog Balkana „najpozvanija objektivno svjedočiti i osvješćivati zapravo situaciju“ kako bi pridonosila usvajanju ključnih dokumenata i politika saveza.

„Mi kontinuirano radimo da zapadni Balkan ostane u fokusu saveza“, naglasio je ministar.

Ministar je u Bukureštu, gdje sudjeluje na sastanku šefova diplomacija NATO-a, rekao da je taj savez u „strateškom konceptu uvažio određena stajališta“ Hrvatske te da se u njemu govori o važnosti zapadnog Balkana. U Bukureštu su i ministri vanjskih poslova BiH, Gruzije i Moldove.

Izvješće se fokusira pojedinačno na svaku zemlju zapadnog Balkana te se ukazuje na to koje su od njih „možda najporoznije ruskom utjecaju“ te koje „najmanje slijede“ europsku sigurnosnu i vanjsku politiku, otkrio je ministar.

Grlić Radman pritom je ponovio kako se Srbija mora pridružiti sankcijama Rusiji te da mora biti izričitija, dosljednija i vjerodostojnija ako želi ostvariti europsku perspektivu.

Ministar je najviše govorio u situaciji u BiH, pozdravivši održane izbore 2. listopada i izmjene koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt kako bi „politički stabiliziralo“ tu zemlju.

Schmidt je tim odlukama „relaksirao političko ozračje u BiH“, što će pridonijeti tome da ona što prije dobije kandidacijski status za EU, rekao je Grlić Radman. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas