Connect with us

Politika

Gordan Grlić Radman: Milanović prostačkim rječnikom šteti hrvatskoj diplomaciji

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je predsjednika Zorana Milanovića nazvao bleferom koji svojim prostačkim rječnikom šteti hrvatskoj diplomaciji i optužio ga je da je kao „Račanov batler i ulizica“ pogrdno govorio o Hrvatima u BiH.

U nastavku sukoba između Zrinjevca i Pantovčaka po pitanju politike prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Milanović je dan ranije ponovni izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH nazvao „spomenikom hrvatske pasivnosti“, a intervenciju u izborni zakon visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta ocijenio je “velikim ništa”.

Grlić Radman je u srijedu u gostovanju u emisiji „A sada Vlada“ na Hrvatskom radiju rekao da Milanović „svojim prostačkim vokabularom zagađuje i pojednostavljuje cijelu stvar u ozbiljnom političkom trenutku za BiH“.

Ministar je rekao da o intervenciji „treba slušati što kažu predstavnici Hrvata u BiH“ te da se može reći da je Milanović „običan blefer i politički dezorijentiran čovjek koji se našao u živom pijesku vlastitih laži, zabluda i krivih procjena“.

Grlić Radman je ponovno pohvalio Schmidtovu odluku kao „prvi korak“, nazvavši njegovu odluku „revolucionarnom“ i „smjelom“.

Visoki predstavnik „nije imao široku podršku za to“, rekao je ministar i podsjetio na prosvjede Bošnjaka u srpnju u Sarajevu te posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojeg je u Hrvatsku „pozvao Milanović“, a ovaj nije krio činjenicu podrške čelniku najveće bošnjačke stranke Bakiru Izetbegoviću.

Grlić Radman je rekao da se Schmidtovom intervencijom omogućuje formiranje vlade nekoliko mjeseci nakon izbora i da Hrvati sudjeluju u izboru predsjednika i dvojice dopredsjednika Federacije.

Ministar je optimističniji oko novog bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu BiH Denisa Bećirovića (SDP BiH) čiji je govor nakon izbora „sugerirao da je spreman na razgovor i ima dobar odnos prema budućnosti BiH“.

Račanov batler

Grlić Radman ponovio je da Milanović nije učinio ništa za bosanskohercegovačke Hrvate.

„Na početku 2000. godine kao Račanov batler i ulizica je pogrdnim riječima govorio o Hrvatima u BiH. Ne želim to ni iznijeti“, dodao je ministar i naglasio kako bi se Milanović zbog toga trebao „pokriti ušima, šutjeti i zahvaliti hrvatskoj vladi“ na naporima za Hrvate u BiH.

Oni su bili otežani djelovanjem predsjednika koji je „prostačkim vokabularom“ nanio veliku štetu „tihoj diplomaciji vlade“.

„Mi moramo skupljati sve krhotine koje je on slomio, polomio, a koje rade veliku reputacijsku štetu Republici Hrvatskoj i njenoj vanjskoj politici“, rekao je Grlić Radman i izrazio nadu da će Hrvatska nakon idućih predsjedničkih izbora imati predsjednika „civiliziranih i lijepih manira“.

Komentirajući inicijativu MOST-a da se Željka Komšića proglasi nepoželjnim u Hrvatskoj, Grlić Radman je rekao da su to „hladnoratovski termini“.

Naglasio je, međutim, da Komšić svakako ne može biti sugovornik, ali da se Most „bavi formom, a oni sadržajem“. (Hina)

Milanoviću trebalo samo 20 godina da shvati tko je Željko Komšić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari