Connect with us

Politika

Gordan Grlić Radman: Nije točno ono čime Milanović ‘plaši javnost’

Objavljeno

-

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u utorak da nije točno sve ono čime, kako je rekao, predsjednik Milanović “plaši i obmanjuje javnost” te istaknuo da se sudjelovanjem Hrvatske u EUMAM Ukrajina radi o pomoći zemlji na koju je izvršena agresija.

“Sve ono što predsjednik Republike plaši, obmanjuje javnost – nije točno. Ovdje se ne radi o ratu, o intervenciji o Ukrajini. Radi se o pomoći zemlji na koju je izvršena agresija i koja brani teritorijalnu cjelovitost, kao što smo je i mi branili. Zemlja koja traži solidarnost svih zemalja”, kazao je Grlić Radman u Hrvatskom saboru referirajući se na današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića.

Grlić Radman zastupnicima: “Dobro razmislite”

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je ponovno rekao da neće dati suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u EUMAM Ukrajina te optužio ministre  vanjskih poslova i obrane Gordana Grlića Radmana i Marija Banožića da su otišli u Bruxellesu preuzimati obveze bez njegove suglasnosti.

“Neću dati suglasnost. Otišao je gore bez ikakve moje prethodne suglasnosti. Dosta je odlazaka mini Plenkovićevih ministara u Bruxelles bez prethodne suglasnosti vrhovnog zapovjednika, to tako neće”, rekao je Milanović. “Čovjek je otišao gore i preuzeo u ime Hrvatske kategoričku obavezu i prekršio Ustav.  Neka stvar ide u Sabor, ako dvije trećine tako odluče, ja ću se s tim usuglasiti. Ali zašto se moramo dovesti u takvu situaciju?”, upitao je Milanović.

Grlić Radman je pak rekao da je Vijeće za vanjske poslove u Bruxellesu jučer usvojilo odluku o pokretanju EU misije za pomoć Ukrajini i da treba pomoći zemlji koja je na neki način pomogla i Hrvatskoj u situacijama kada smo i mi tražili pomoć.

“Dobro razmislite prije donošenja odluke. Ako ste već odlučili da možda nećete iz bilo kojih razloga, mislim da to može biti jako velika pogreška za budućnost”, poručio je Grlić Radman saborskim zastupnicima tijekom rasprave  o izviješću premijera Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća u svibnju, lipnju i listopadu.

Smatra da tom odlukom mogu i našu državu dovesti u jednu vrlo nezgodnu međunarodnu političku situaciju.

“Dvadeset i sedam zemalja EU je podržalo osnivanje misije obuke ukrajinskih vojnika na teritoriju EU-a. Način na koji će se zapravo obuka ukrajinskih vojnika održavati se još usklađuje”, rekao je. Istaknuo je i da će naša zemlja u tome sigurno sudjelovati “na način koji nam je imanentan” jer iz Domovinskog rata imamo iskustvo u razminiranju i radila je na mirnoj integraciji hrvatskog Podunavlja.

Oporba: Izvješće premijera je nedorečeno i manipulativno

Tijekom rasprave o izviješću premijera Plenkovića, dio oporbe je ocijenio da je ono nedorečeno, manipulativno i nedovoljno.

Napominjući kako premijer Plenković stanje u Hrvatskoj ocjenjuje kao da sve “cvijeta i sjaji”, Nino Raspudić (Klub Mosta) kazao je i da se sličan  “rajski opis” odnosi i na odnose unutar EU.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) rekla je da se u njemu puno govorilo o agresiji Rusije na Ukrajinu, obnovljenom zajedništvu, jedinstvu i odlučnosti EU. No, upozorila je da je europska realnost puna “raznih pukotina” koje stvaraju države članice poput Mađarske, koja je i poprilično agresivna u eksploatiranju naših energetskih resursa.

Smatra i da te “pukotine” neće stvarati samo zemlje poput Mađarske, već i sve druge zemlje koje su unutar sebe nesređene, a kako je rekla, Hrvatska je svakim danom sve više takva država jer u njoj postoji “fingirana demokracija”.

Za razliku od njih, vladajući su istaknuli važnost da Hrvatska bude u društvu najvažnijih organizacija Europe i svijeta. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas