Connect with us

Politika

Gordan Grlić Radman: Nitko u EU ne zagovara podjelu BiH, a Hrvatska je tu dosljedna

Objavljeno

-

U strukturama Europske unije ne postoji nikakva osovina koja bi zagovarala raspad Bosne i Hercegovine a svi, pa tako i Hrvatska, žele pomoći da se ta zemlja što prije integrira u Uniju, kazao je u četvrtak u Sarajevu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na kraju dvodnevnog službenog posjeta BiH Grlić Radman odvojeno je razgovarao s predsjedateljem Vijeća ministara te zemlje Zoranom Tegeltijom, kao i s čelnicima parlamenta BiH, pa su se tamo pojavili i lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji predsjedava Domom naroda te HDZ BiH Dragan Čović, koji je u tom domu Izetbegovićev zamjenik.

Nakon razgovora s njima Grlić Radman novinarima je kazao kako je na dnevnom redu bio i non paper kojega je Hrvatska ranije poslala Vijeću za vanjske poslove EU s ciljem ubrzanja europskih integracija BiH.

Razgovorima o tom dokumentu, kako je kazao, dokazano je poštovanje i uvažavanje koje Hrvatska gaji prema BiH jer time želi otvoriti prostor da se non paper poboljša pa tako i rasprava na Vijeću za vanjske poslove Unije, vjerojatno u svibnju, učini produktivnijom.

Grlić Radman je istaknuo kako je pozicija Hrvatske u odnosu na BiH jasna te da u cijelosti uvažava tu zemlju kao državu dva entiteta i tri konstitutivna jednakopravna naroda.

“Snažno smo podržali potrebu izmjene izbornog zakona i time ukloniti sve nejednakosti koje postoje”, kazao je Grlić Radman dodajući kako su i sugovornici s bosanskohercegovačke strane suglasni da se izborni zakon mora promijeniti i time poboljšati suradnju unutar BiH.

‘EU u cijelosti poštuje cjelovitost i suverenost BiH’

Na pitanje o tome što je istina, a što laž u raspravama o tome da neke države EU potiču ideju o “mirnom razlazu” u BiH, Grlić Radman je izrijekom kazao kako takvo što unutar EU sigurno ne postoji.

“EU u cijelosti i sve njene države poštuju međunarodno pravo, jednako kao i Hrvatska, što znači cjelovitost i suverenost BiH kao države”, kazao je Grlić Radman dodajući kako su sve druge tvrdnje špekulacije.

Sva politika unutar EU, istaknuo je Grlić Radman, fokusirana je na afirmativni pristup BiH kakvoga sadrži hrvatski non paper. Dodao je kako Hrvatska jest i ostat će odvjetnikom BiH u strukturama EU i želi da ta zemlja bude jače zastupljena u raspravama unutar tijela Unije.

“Mi tu možemo puno pomoći”, poručio je Grlić Radman.

Prije razgovora s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Grlić Radman se odvojeno sastao s američkim veleposlanikom u BiH Ericom Nelsonom i šefom delegacije EU Johannom Sattlerom. Obojica su na svojim twitter nalozima potvrdili kako pridaju posebenu pozornost izmjenama izbornog zakona u BiH te kako je to bila važna tema o kojoj su razgovarali sa šefom hrvatske diplomacije.

Sattler je podsjetio kako je stajalište Unije da mišljenje Europske komisije iz 2019. o reformama koje BiH treba provesti otvara put za napredak, kao i za provedbu izbora 2022. koji će biti “slobodniji i pošteniji”.

Boravak u BiH ministar Grlić Radman završio je posjetom Kreševu, općini u središnjoj Bosni u kojoj živi nešto više od pet tisuća stanovnika, a gotovo 80 posto su Hrvati.

Tamo se sastao s lokalnim dužnosnicima i poduzetnicima te je obišao muzej franjevačkog samostana sv. Katarine, koji čuva uspomene na dugu povijest ovog kraja obilježenom rudarstvom i obradom metala. U samostanskoj riznici čuvaju se veći broj kaleža, monstranci, kadionica, kandila i svijećnjaka, pretežno rađenih u srebru i s pozlatom od kojih neki potječu iz XV stoljeća.

Redovnik u Kreševu bio je i fra Grgo Martić, znameniti hrvatski knjiženik i prosvjetitelj kojemu je tamo posvećena spomen-soba. (Hina)

Božo Ljubić: BiH se ne može raspasti ni ratom niti mirno, ali se mora reformirati

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas