Connect with us

Hrvatska

Gordan Grlić Radman pozvao Milanovića da se prisjeti 90-ih i bude ponosan na to razdoblje

Objavljeno

on

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman ponovio je u četvrtak da je 1990-ih bio indirektno nadređen predsjedniku Zoranu Milanoviću i pozvao ga je da se prisjeti tog razdoblja i bude ponosan na njega.

“Gordan Grlić Radman nije bio diplomat, nego tajnik, zadužen između ostalog za nabavu toaletnog papira, bio je blizak rođak ili prijatelj ministra”, rekao je u srijedu Milanović, a Grlić Radman je u četvrtak komentirao da su to “baš neuobičajene riječi za predsjednika države”. Ponovio je da je “indirektno bio nadređen” Milanoviću dok je bio tajnik državnog ministarstva.

Podsjetio je na svoj životopis i rekao da se u Hrvatsku vratio na poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. “Bio sam jedan od prvih izvornih hrvatskih diplomata”, istaknuo je Grlić Radman.


Hrvatski ministar je rekao da se 90-ih ulagalo u mlade kadrove, uključujući u Milanovića i da se nije vodilo računa “o bilo kakvim strančarenjima kako se to nastoji imputirati, nego čisto u izgradnji jedne kvalitetne, profesionalne službe 90-ih godina”.

“Mislim da bi se gospodin Milanović mogao prisjetiti upravo tog razdoblja i biti ponosan na to razdoblje kada je i on zapravo stjecao vlastitu diplomatsku karijeru”, dodao je Grlić Radman.


Hrvati u Srbiji trebaju uživati ista prava kao Srbi u Hrvatskoj

Na pitanje novinara je li veleposlanik Hidajet Biščević poslan u Beograd prvenstveno da se izglade odnosi sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a ne toliko zbog hrvatske manjine u Srbiji, Grlić Radman je rekao da “sigurno da je isto tako jedan od prioriteta veleposlanika Biščevića i položaj hrvatske manjine u Vojvodini, odnosno u Srbiji”.

“Nisam čitao to što piše, ali u principu sve to zapravo ujedinjuje – i jačanje bilateralne suradnje, ali sigurno da je i generator jačanja položaja hrvatske manjine u Vojvodini”, rekao je Grlić Radman.

Upozorio je da “status hrvatske manjine nije ni približno kao što je status srpske manjine u Hrvatskoj”, dan nakon posjeta Subotici gdje je nazočio polaganju kamena temeljca za Hrvatsku kuću.

Hrvatska traži da Srbija ispoštuje bilateralni sporazum i načela reciprociteta zastupanja Hrvata, kako na pokrajinskoj razini, tako i na republičkoj, dodao je hrvatski ministar.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je prigodom nedavnog gostovanja u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” rekao da hrvatski veleposlanik u Beogradu Biščević u godinu i pol dana, otkako je preuzeo mandat, nije imao sastanak s njim i predstavnicima Hrvata, niti ih je nazvao ili bilo što poduzeo kada su primili prijetnje smrću.

Na pitanje novinara vidi li Hrvatska nešto problematično u ponašanju hrvatskog veleposlanika u Beogradu, Grlić Radman je odgovorio da je u četvrtak u Subotici održao “kvalitetan sastanak” s hrvatskom zajednicom u Vojvodini i da je bio prisutan i Biščević.

“Sami ti napisi su malo iskonstruirani i možda, ja bih rekao, ne odgovaraju istini”, rekao je Grlić Radman i dodao je da je već sve rekao na tu temu.

Milanović je u srijedu najavio da će hrvatski veleposlanik u Srbiji na čiji se rad tuže vojvođanski Hrvati, doći k njemu na konzultacije ovaj tjedan, dok je Grlić Radman u utorak rekao da Biščević uživa povjerenje hrvatske vlade koja stoji iza njega “kao jednog od najiskusnijih i najcjenjenijih hrvatskih diplomata”. (Hina)

Milanović: Pozvat ću na konzultacije veleposlanika u Srbiji

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari