Connect with us

Vijesti

Grlić Radman o negiranju hrvatskog jezika – ‘Doista sramotno ponašanje srbijanskih vlasti’

Objavljeno

on

Foto: Hina/ EPA

Nema prepreka pristupanju Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) jer se radi o svim onim kriterijima o kojima smo pregovarali tijekom pristupanja EU-u, od borbe protiv korupcije do fiskalne stabilnosti, izjavio je u utorak u Parizu šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjeluje u utorak i srijedu na Forumu OECD-a u Parizu i obilježavanju 60. obljetnice osnutka organizacije.

“Ne bih rekao da ima prepreka, ovdje su najvažniji uvjeti – jeste li stabilna država koja se uspješno bori protiv korupcije, koja jamči pravnu sigurnost investicija, znači otopljuje investicijsku klimu, ima konsolidiranu fiskalnu stabilnost države”, rekao je Grlić Radman odgovarajući na pitanje o mogućim preprekama članstvu Hrvatske u OECD-u.

Plenković: Negiranje hrvatskog jezika u srpskom udžbeniku sramotno i nedopustivo

Pojasnio je da se radi o svim onim kriterijima o kojima je Hrvatska pregovarala tijekom pristupanja EU-u i da sada pristupa odborima i pravnim instrumentima koji su uvjet za članstvo.

Također je podsjetio da je Hrvatska istovremeno donijela Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. i Nacionalni plan oporavka i otpornosti kao dokaz da želi biti članica te važne organizacije.

“Nedavno smo se priključili smjernicama OECD-a, a također smo članica radne skupine za odgovorno poslovno ponašanje”, rekao je ministar i istaknuo da Hrvatska čini sve kako bi uspješno realizirala svoj cilj.

Ističe da ovaj globalizirani svijet, koji se integrira gospodarski, “zahtjeva sve jaču suradnju s međunarodnim organizacijama, kao što su Svjetska trgovinska organizacija (WTO), Međunarodna organizacija rada (ILO), sve agencije UN-a i sam OECD”.

Najavio je da će na svom panelu govoriti o poštivanju radnog prava, sklapanju i primjeni trgovinskih sporazuma, što je, kako je rekao, “okosnica trgovinske politike EU-a prema izazovnim partnerima, prije svega Kini i Vijetnamu, kako bi se ta prava donosila i bila sukladna konvencijama ILO-a”.

OECD je u lipnju izabrao Australca Mathiasa Cormanna za svog šestog po redu glavnog tajnika, a Grlić Radman ne očekuje da će se to ikako drugačije odraziti na ambiciju Hrvatske već samo pozitivno.

“Što se tiče Mathiasa Cormanna kao novog glavnog tajnika OECD-a tu apsolutno imamo njegovu snažnu podršku” , rekao je ministar.

Ponašanje Srbije sramotno

Na vijest da Srbija u svom udžebeniku negira samo postojanje hrvatskog jezika, Grlić Radman je rekao da se radi o “doista sramotnom ponašanju srbijanskih vlasti”.

U udžbeniku gramatike skupine autora “S reči na dela” za učenike osmih razreda, navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika, a da “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski“.

“Moram vam reći da je to doista sramotno ponašanje srbijanskih vlasti”, rekao je šef diplomacije.

Neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidat za članstvo u EU te koja uostalom krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.

“To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je, ako gledamo povijesno, u Vojvodini autohtona (…) To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i krivotvorenje povijesti”, rekao je Grlić Radman, navodeću da se “tamo spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija”

“To je nečuveno i jednostavno ne možemo to razumjeti”, rekao je ministar.

Radi se, ponovio je,” o kroničnom izostanku poštovanja i poštivanja, poštovanja prema činjenici, prema međunarodnoj faktografiji Hrvatske kao članice Europske unije, zemlje koja doista podržava i stabilnost susjeda i koja svim zemljama zapadnog Balkana želi europsku perspektivu”.

“Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokaz je tome da se srbijanska politika umiješala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini”, istaknuo je Grlić Radman.

Po njegovim riječima, to traje već dulje vrijeme, a Hrvatska je djelovala kroz ministarstvo znanosti i obrazovanja i kroz diplomatsko predstavništvo te je također uputila i prosvjednu notu. (Hina)

Milanović: RH bi mogla recipročno odgovoriti na odnos prema hrvatskoj manjini

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR