Connect with us

Politika

Gordan Grlić Radman: Tuđman bi se okretao u grobu na Milanovićeve izjave!

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je rekao da zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini “mora zvati gotovo svakog ministra“ drugih država i ispričati im se.

Hrvatski predsjednik u utorak je kazao da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu, da je riječ o jednoj od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, da je predsjednik Viktor Janukovič 2014. zbačen vojnim pučem te da je kriza na ukrajinsko-ruskim granicama posljedica američke unutarnje politike.

Uslijedila je oštra reakcija službenog Kijeva, a izjava hrvatskog predsjednika završila je u svjetskim medijima.

“Zgroženi smo. Ja kao ministar sad imam doista velik teret i odgovornost zbog veleposlanika koji su me opsjedali i traže što i kako reći, kako komunicirati“, rekao je Grlić Radman novinarima.

“Ja moram zvati gotovo svakog ministra i ispričavati se, govoriti da nije službena politika vlade to što je rekao Milanović“, naglasio je šef diplomacije.

Naveo je da u Ukrajini navodno postoji inicijativa da se hrvatskog predsjednika proglasi ‘nepoželjnom osobom”.

“Mislim da hrvatska država ne zaslužuje takvo ponašanje“ predsjednika, nastavio je Grlić Radman, “hrvatska država koja je stvorena krvlju hrvatskih branitelja, koju je vizionarski vodio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman koji bi se sigurno okretao u grobu kad bi slušao takav narativ“ Milanovića.

Ministar smatra kako se radi o pokušaju “destabilizacije hrvatske vlasti“ koji je donio “veliku reputacijsku štetu“ u međunarodnoj zajednici.

Naglasio je kako Ukrajina nije prva država s kojom je Milanović uspio “posvađati“ Hrvatsku, jer su zbog njegovih izjava hrvatski veleposlanici pozivani i u Bugarskoj, Austriji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini.

Umjesto takvog djelovanja, Grlić Radman od predsjednika očekuje “konstruktivnu politiku, onu koja će promovirati mir, stabilnost i suradnju, slati pozitivne afirmativne poruke, kojom će se surađivati s kolegama i kolegicama predsjednicima i koja će pridonositi daljnjoj afirmaciji hrvatske vanjske politike. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari