Connect with us

Politika

Gordan Jandroković: Opoziv Milanovića u ovom trenutku nije realan

Objavljeno

on

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da, neovisno o načinu na koji se predsjednik države ponaša i komunicira, u ovom trenutku njegov opoziv nije realan.

“Treba biti politički realist. Da biste opozvali predsjednika Republike, morate imati dvije trećine saborskih zastupnika koji žele to podržati, u ovom trenutku to nije realno“, rekao je Jandroković u emisiji “S Markova trga” Hrvatskog radija, napominjući kako u ponašanju Zorana Milanovića ima elemenata za opoziv.

“Ponašanje, stavovi, način na koji komunicira predsjednik, pa i ono što smo čuli od Milorada Pupovca je negdje na rubu ustavnog ponašanja, isto tako i kod izbora predsjednika Vrhovnog suda, gdje se ponašao izvan Ustava i zakona, upućuje da ima elemenata za takvo što, ali to u ovom trenutku nije realno“, naglasio je.

Osim toga, dodao je, Most je u ponedjeljak jasno rekao da će podržati Zorana Milanovića, „tako da očito nije moguće doći do brojke veće od 101 zastupnika“.

Upitan bi li se išlo u proceduru opoziva kada bi postojala dovoljna potpora, Jandroković je rekao da o tome nisu još razgovarali.

“Proces je dinamičan, vidjet ćemo što će donijeti idući dani, mjeseci, godine. Reagirat ćemo u skladu s onim što smatramo da je ispravno i s onim što kao politički realisti smatramo da se može ostvariti“, rekao je.

Kazao je i da vodstvo HDZ-a nije razgovaralo o izjavi Vladimira Šeksa koji zaziva postupak privremene nesposobnosti Milanovića. To su Šeksovi stavovi, no, o tome uopće nije bilo govora, kazao je predsjednik Sabora koji je istaknuo i da ga je neugodno iznenadio način na koji Milanović komunicira sa zastupnicima.

„Nisam znao da komunicira s nekima od njih iz vladajuće većine. Kada sam vidio sadržaj, da ih naziva bijednicima, da prijeti USKOK-om, zaista je nešto što dosad nije viđeno u Hrvatskoj, o tome ćemo sigurno voditi računa u budućnosti“, kazao je Jandroković upitan za optužbe Milorada Pupovca (SDSS) da je Milanović pokušao utjecati na zastupnike manjina, koji su dio saborske većine.

Jandroković je rekao da nije imao spoznaja o tome te da ga je neugodno iznenadio način na koji predsjednik države komunicira sa zastupnicima.

Mostova inicijativa je besmislena

Kad je riječ o Milanovićevim prozivkama na njegov račun, Jandroković je ponovio da ostaje kod izrečenog u subotu, a to je da za njega više nije politički sugovornik te da je osoba “očitog poremećaja ponašanja i vjerojatnoga poremećaja ličnosti”.

“Sve sam rekao u subotu, ovo za mene više nije politička borba, ona nadilazi ono što je smatram uobičajenim i normalnim u političkom životu. Tom izjavom sam rekao što o njemu mislim i kako ću se ubuduće prema njemu ponašati”, kazao je.

Kad je riječ o izboru predsjednika/ice Vrhovnog suda, naglasio je kako nakon svega što se događalo proteklih tjedna, „ne vidi puno smisla“ u kandidaturi Zlate Đurđević na ponovljeni javni poziv, jer je, rekao je, „pristala sudjelovati u neustavnoj i nezakonitoj proceduri“. Ponovio je i da neće dobiti potporu Kluba HDZ-a niti najvećeg dijela zastupnika većine, a neće je podržati ni dio zastupnika oporbe.

Upitan za Mostovo prikupljanje potpisa za opoziv predsjednik Vrhovnog suda Đure Sesse, koji je najavio je da se neće ponovno kandidirati, Jandroković je odgovorio kako se „iz ponašanja zastupnika Mosta vidi što znači neustavno ponašanje predsjednika Republike”.

Ako on promovira takvo ponašanje, naravno da će ga i neki drugi slijediti. Sada Grmoja najavljuje da ću odbiti njihov prijedlog jer – nisu oni ovlašteni da predlažu opoziv. Da, nisu ovlašteni i njihova je inicijativa besmislena, poručio je.

Jandroković je rekao i kako u ovom trenutku nema potrebe za dvodnevnim glasovanjem na svibanjskim lokalnim izborima i da se o tome nije razmišljalo.

Također je rekao da se, nakon cijepljenja Astra Zeneca cjepivom, od kojega je prošlo pet-šest dana, osjeća dobro i da je sve prošlo u najboljem redu. (Hina)

Plenković opleo po mostovcima: Nema se što očekivati od destruktivne družine koja glumi da je desnica

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari