Pratite nas

Reagiranja

Gordan Jandroković u čudu: Reakcija službene hrvatske politike na Šešeljevo puštanje je mlaka!

Objavljeno

na

Hrvatska je žrtva Šešeljeve politike i prva mora dignuti glas protiv takve odluke.’

 

HDZ je ogorčen puštanjem iz Haaga Vojislava Šešelja, a reakciju službene hrvatske politke, predsjednika Ive Josipovića, Vlade i Ministarstva vanjskih poslova na tu odluku smatra neprimjereno mlakom, rekao je danas saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković.

“Argument za puštanje Šešelja bila je njegova bolest, no očito je da ga bolest ne sprječava u političkom djelovanju, tako da možemo postaviti pitanje koji su zapravo bili motivi takve odluke”, kazao je Jandroković na konferenciji za novinare u Saboru.

Naglasio je da je posebno neprihvatljiv odnos Haaga prema žrtvama Šešeljeve politike te ocijenio da Haški sud nije prepoznao opasnost destabilizacije političke scene u Srbiji i Hrvatskoj susjednoj regiji.

Šešeljeve nastupe nakon povratka u Srbiju Jandroković je opisao kao obnovu simbola velikosrpske politike, prijetnje susjedima i priče o prekrajanju granica.

Kazao je kako HDZ službenog Beograda očekuje da osudi Šešeljeve izjave i jasno kaže kako velikosrpska politika više nije politika Srbije.

Nezadovoljni su mlakom reakcijom službenih hrvatskih vlasti, predsjednika Ive Josipovića, Vlade, a posebno Ministarstva vanjskih poslova.

“Očekivali smo barem službeno priopćenje, a ne izjave koje se daju u različitim prigodama. Hrvatska je žrtva Šešeljeve politike i prva mora dignuti glas protiv takve odluke, jer ne radi se samo o tehničko pravnom, nego o političkom i duboko etičkom pitanju”, kazao je Jandroković.

Kazao je kako je Vlada nedavno propustila reagirati na zamrzavanje imovine obitelji Slobodana Miloševića, a u tijelima EU glasala je za takvu odluku.

“Tada je to izgledalo kao nespretnost i slučajnost, no nakon jučerašnjih događaja zaključujemo da se ili slabo snalaze ili ne razumiju”, rekao je.

Reakciju predsjednika Josipovića, koji je izrazio žaljenje zbog Šešeljeva puštanja na slobodu smatra preblagom.

“Predsjednik Josipović je u izraelskom parlamentu govorio o postojanju nekakve ustaške zmije, koju nitko osim njega u Hrvatskoj nije vidio. Sada, kad se javno veliča četnički pokret i velikosrpska politika, koja je izazvala smrt tisuća ljudi, kaže da mu je žao”, ustvrdio je Jandroković.

Uvjeren je da je Josipovićeva i Vladina politika prema Srbiji pogrešna, a u prilog toj tezi podsjetio je da je u Beogradu nedavno održana vojna parada na kojoj je sudjelovao ruski predsjednik Vladimir Putin, a nebom letjeli ruski vojni zrakoplovi.

“Kada to vidite, jasno je koliko je pogrešna Josipovićeva regionalna politika i kakvi su joj rezultati. Takva politika Predsjednika, Vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem i Ministarstva vanjskih poslova na čelu s Vesnom Pusić nije prepoznala situaciju na jugoistoku Europe i prijetnje koje još uvijek postoje”, rekao je Jandroković.

Ocijenio je da Hrvatska na takvu politiku treba odgovoriti jačim integriranjem u EU i NATO, što bi, smatra, pomoglo gospodarskom razvitku i ostvarenju drugih važnih ciljeva.

Smatra i da Hrvatska treba odustati od bezuvjetne potpore Srbiji na putu u EU i ulazak susjedne države u punopravno članstvo uvjetovati ispunjavanjem nužnih demokratskih standarda, procesuiranjem svih ratnih zločina, funkcioniranjem pravne države, korektnim odnosom prema hrvatskoj manjini i plaćanjem ratne odštete.

Uvjeren je i da Hrvatska ne bi trebala odustajati od tužbe protiv Srbije za genocid.

Za izjavu ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će napredovanje Srbije u pregovorima s EU Hrvatska uvjetovati novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine, Jandroković smatra da je trebala doći puno ranije te da je iznuđena Šešeljevim puštanjem na slobodu.

 

PolitikaPlus/Hina

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Čičak žestoko odgovorio Lekoviću

Objavljeno

na

Objavio

Izabran sam tako da sam dobio jednoglasnu podršku i Odbora za imenovanja i Sabora. 113 zastupnika glasalo je za mene. To je glas građana. Kad neki notorni Leković govori o tome da je to poruka za građane, onda on ne razumije parlamentarnu demokraciju, komentirao je u Studiju 4 Ivan Zvonimir Čičak izjave predsjednika HND-a nakon njegova imenovanja za vanjskog člana saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

On i dalje razmišlja na totalitaran način u kojem on određuje što je za građane Hrvatske dobro i loše. Ne. Građani su dali svoj glas parlamentu i on odlučuje što je dobro, a što loše, nastavio je Čičak.

Imenovanjem predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Ivana Zvonimira Čička za vanjskog člana Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Hrvatski sabor završio je imenovanja vanjskih članova tog radnog tijela.

No na imenovanje Čička žestoko je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo. Predsjednik HND-a Saša Leković rekao je da je naknadnim imenovanjem Čička šestim vanjskim članom Odbora – “nastavljeno ruganje građanima Hrvatske”.

Ivan Zvonimir Čičak na to je odgovorio: Građanima Hrvatske izruguju se oni koji u ime sekte svojih istomišljenika žele biti kriteriji toga tko u Hrvatskoj može biti negdje. Dodao je kako je na njegov račun napisano mnogo uvreda na nekim portalima, a Index je nazvao “glasnogovornicima javne mržnje”.

Predsjednik HND-a Saša Leković u priopćenju spominje njegov “doprinos” hrvatskom novinarstvu – i činjenicu da ga je sud proglasio krivim za klevetu. Ono što je zadatak svih novinara jest da se bore za dekriminalizaciju klevete. Ja nisam osuđen zbog klevete nego zato što nisam htio otkriti izvor iz MUP-a koji mi je otkrio neke stvari o kapetanu Laptalu. Ono što sam radio u civiliziranom svijetu je vrlina, da braniš svoj ceh i profesionalnu tajnu, rekao je Čičak i dodao kako ne vidi nikakav problem što je za to osuđen i platio kaznu.

Ono što HND-u smeta jest i činjenica što u Odboru ne sjedi nitko tko je iz medija, ističu kako je time prekršen Poslovnik Hrvatskog sabora. Na to Čičak odgovara kako je on bio član izvršnog odbora HND-a i obnašao i druge važne funkcije u HND-u i kako se tada zalagao da predstavnici HND-a budu u saborskom odboru te kako je tadašnje vodstvo bilo protiv toga. Ja sam novinar. Imam veću biografiju od svih njih zajedno. Ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Bio sam član brojnih novinarskih i nenovinarskih organizacija. Kad oni meni drže lekciju, to je smiješno, rekao je Čičak.

Najavio je da će se u Odboru aktivno zalagati protiv govora mržnje, svađa i neprimjerenog rječnika koji dominiraju javnim prostorom. Posebno se osvrnuo na saborske rasprave: Zastupnici moraju voditi računa o dostojanstvu, o dojmu koji svojim porukama ostavljaju u hrvatskoj javnosti. Oni nisu društvo u birtiji. Oni su zastupnici u Hrvatskom saboru, narod ih je izabrao i to trebaju osvijestiti. 

Otvoreno pismo Ante Guge Saši Lekoviću: Tvoje laži onemogućuju bilo kakvu mogućnost da se tvoje ponašanje opiše kao pristojno

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Dr. Josip Stjepandić prijavio NK Crvenu Zvezdu i Nogometni savez Srbije UEFA-i zbog poticanja na mržnju

Objavljeno

na

Objavio

“Do novog oslobođenja! Slava svim žrtvama za srpski Vukovar!”, pisalo je na transparentu navijača Crvene zvezde – Delija u danima kad se Hrvatska s tugom ali i s ponosom sjeća žrtava Vukovara i Škabrnje.

Uz ovaj natpis uslijedilo je skandiranje srpskom heroju Ratku Mladiću kome se presuda za najteže ratne zločine očekuje 22. studenog.

Na ovo je reagirao dr. Josip Stjepandić prijavom UEFI, koju možete pročitati u nastavku:

Štovani dame i gospodo,
tijekom nogometne utakmice 1. Srpske lige između klubova „Crvena Zvezda“ i „Rad“ dne 18.11.2017 „Delije“, navijači „Crvene Zvezde“, razvili su transparent „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Do novog oslobođenja – Slava svim žrtvama za srpski Vukovar)“ na stadionu.

Time se obljetnica 18.11.1991 obilježavala kao oslobođenje, kad su srpske vojne snage okupirale hrvatski grad Vukovar te pritom pobile više tisuća ljudi, među njima civili i zarobljenici, mnoge od njih zvjerski mučeći.

O zločinima srpskih snaga u međuvremenu su sudili međunarodni sudovi u Den Haag-u. Tako su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin u postupku „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/mrksic/4) osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti. Stalni međunarodni sud utvrdio je u postupku protiv Srbije (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3), da je Srbija počinila genocidne radnje (v. stavak 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).

Mišljenja sam da su NK Crvena Zvezda i Nogometni savez Srbije prekršili pravila UEFA-e, jer su u najmanju ruku dopustili poticanje na mržnju, te Vas stoga pozivam da pokrenete stegovni postupak protiv NK Crvena Zvezda i Nogometnog saveza Srbije.

Sa štovanjem
Dr. Josip Stjepandić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari