Connect with us

Komentar

Gordan Malić: Afere mogu čekati, vječne polemike ne

Objavljeno

-

“Prozvalo me u jednom subvencioniranom mediju koji ima problema s profitom ali ne i s financiranjem, da sam lijeve prosvjednike na Markovom Trgu nazvao parazitima i ovisnicima o državnoj potpori.

[ad id=”68099″]

Kako bi moj stav bio ispravno protumačen, novinar podsjeća da sam „u posljednje vrijeme čest gost desničarskih portala“.  Jesam, bio sam i možda ću opet. Samo gost. Desničarskim portalima ustupao sam ili ako baš hoćete DIJELIO svoja istraživanja o vladi Zorana Milanovića.

Bio ih je lijepi zbroj i svjedočila su nešto sasvim drugo o mandatu u kojem su, proporcionalno s neprofitnim medijima, nastavili cvasti cenzura, represija, klijentelizam i korupcija. Da, ostvarena su neka manjinska prava, uhićeni su neki notorni tipovi, ali zar nije sličnih ili većih pomaka bilo i u Sanaderovo vrijeme kada, oh i eh!, također nisam objavljivao nego besplatno dijelio svoje istraživačke uratke i o njima govorio, zbog čega se i danas vučem po unaprijed izgubljenim parnicama, bez adekvatne izdavačke zaštite i solidnijeg odvjetnika, dok nosim svoj špijunski križ od zagrebačkog Županijskog do Općinskog kaznenog, gdje baš i ne srećem kolege iz neprofitnih a navodno ozbiljno angažiranih medija. Nije da nisam pokušao i kod njih.

Kucao sam i na njihova vrata kao jedini u denominaciji „Istraživačkih novinara sudnjega dana“, ali nije išlo. Ne pored otvorenih manjinskih pitanja, svih svjetonazorskih prijepora i debate na lijevoj fronti koja zahtjeva trenutno djelovanje, baš kao u Sanaderovo vrijeme, ajde dobro, i Titovo…

Afere mogu čekati, vječne polemike ne.

U tome je razlika između neprofitnih medija u svijetu koji se trude biti doista neovisni, prije svega financijski, pa na tržištu love sponzore, mobiliziraju donatore i bildaju fondove; i domaće subvencionirane scene koja se identificirala s pojmom slobode kao buha s psom, iako pripada dijelu establishmenta koji njeguje kulturni etatizam i sve zavodljive predrasude s tim u vezi o čemu govori odlična knjiga „Necivilno društvo“ Stephena Kotkina i Jana T. Grossa.

Uostalom, dovoljno je pročitati program bivšeg Ministarstva kulture koji pojašnjava politiku financiranja neprofitnih medija. Teška papazjanija koju može razumjeti samo onaj kome su sredstva unaprijed dodjeljena.

Što u tom dokumentu stoji kao glavni problem naše medijske scene kojem je rješenje medijska politika bivšeg Ministarstva kulture?
Zapošljavanje kao takvo! A šta bi drugo bilo?

Evo ga citat: „Novinarska je struka izrazito pogođena posljedicama ekonomske krize, tržišnih kriterija upravljanja i tehnoloških promjena. Broj nezaposlenih novinarki i novinara neprestano raste, dok su financijski uvjeti pod kojima rade oni zaposleni sve lošiji. Strukturni uvjeti – prvenstveno visoka nezaposlenost – onemogućuju veliki broj novinarki i novinara da vlastitim znanjem, iskustvom i kompetencijama pridonesu procesima javnog informiranja. Ministarstvo kulture prepoznalo je stoga potrebu javnog financiranja novinarskog rada otvorenog što širem krugu zainteresiranih kako bi teme koje novinarke i novinari na temelju svoga znanja i iskustva smatraju relevantnima mogli prezentirati u neprofitnim medijima.“ Kraj citata.

Ova sura čistog uhljebništva napisana je u najiskrenijoj namjeri da se u neprofitne medije naseli što veći broj novinara koji „odgovaraju kriterijima“ kako bi se ojačala fronta prema oporbi, desnici, ustašama, klerikalcima i dvjema lokalnim televizijama koje vode mračnjaci. A kritika s ljevice? Može se podnijeti, ako je drugarska i ukoliko oporbi vade crijeva naživo!

Nisu li tako druzi ljevičari poharali i druge ustanove, tvrtke i resore iz kojih se sada ne daju, iako bi bio red? Naime, novo Ministarstvo kulture je, izgleda, također prepoznalo potrebu javnog financiranja novinarskog rada “brojnih nezaposlenih novinara i novinarki” na desnici. Kriteriji isti, samo gledani iz drugog kuta, što se lijepo nastavlja na politiku „doprinosa pluralizmu“ tog nekog Milana F. Živkovića.

Prema tome – paraziti! Ostajem kod toga. Može i uz Smrt fašizmu! Zašto ne…”, napisao je Malić na svom Facebook profilu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari