Pratite nas

Događaji

Gordana Garašić postaje prva hrvatska generalica

Objavljeno

na

Svečana akademija u Lisinskom na Dan oružanih snaga i kopnene vojske RH posebno je značajan za 134 pripadnika OS-a koji će biti promaknuti u više činove. Hrvatska danas i službeno dobiva prvu ženu s generalskim činom

Dan oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske podsjetnik je na događaj iz 1991.  kada je prvi put na stadionu u Karnjčevićevoj ulici postrojeno 1600 pripadnika tadašnjeg Zbora narodne garde. Svečanost se 24 godine ranije događa u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Današnji dan poseban je za 134 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga koji će odlukom predsjednice i zapovjednice Kolinde Grabar Kitarović biti promaknuti u više činove.

[ad id=”68099″]

Posebno se ističe ime Gordane Garašić. Ona službeno postaje prva hrvatska brigadna generalica. Već ju je u čin generalice privremeno promaknuo bivši predsjednik Ivo Josipović u ožujku prošle godine kada je Garašić odlazila u Afganistan gdje je bila savjetnica zapovjednika misije ISAF-a za rodna pitanja. Danas će Gordana Garašić biti i službeno promaknuta u čin brigadne generalice. Među 134 imena nalazi se još žena, pripadnica Oružanih snaga. Na popisu za promaknuće u čin pukovnice nalaze se tri žene i to Vlasta Zekulić, Anđelka Mikulić i Jasminka Stipić. Bojnice Oružanih snaga od danas postaje 5 žena, Gordana Verstovšek, Ružica Brkljača, Snježana Rogić, Vlatka Jakupec i Snježana Katavić,

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Vukovar – Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru će se u 14 sati održati prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske.

Gradonačelnik je pozvao na miran prosvjed bez političkih poruka mržnje i nesnošljivosti.

Policija i organizatori smatraju da će sve proteći mirno jer je cilj poslati jasnu poruku institucijiama da nakon 27 godina počnu raditi svoj posao i počnu kažnjavati ratne zločine.

Ističu da ukoliko se institucije ponovno ogluše na zahtjeve Vukovaraca da ovo nije kraj već novi početak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’

Objavljeno

na

Objavio

U Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku jučer je upriličeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Štafeta smrti” u organizaciji Odbora za branitelje HDZ Osijek uz suradnju s Zajednicom udruga HVIDRA OBŽ.

Predsjednik Odbora za branitelje HDZ Osijek Dalibor Križanović zahvalio se mnoštvu nazočnih HRVI, dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata srednjoškolaca i zainteresiranih građana. Zajedništvo je naša snaga ustvrdio je Dalibor i posebno se zahvalio samim sudionicima prikazanog događaja Ivici Jurčanu i Đuri Kovačeviću, koji su teško ranjeni ostali u minskom polju 12 odnosno 9 dana.

Autorica filma Nada Prkačin pozvala je nazočne hrvatske branitelje da se uključuju u svjedočenju istine o Domovinskom ratu svojim vlastitim svjedočenjima jer će istina postati pisani trag ljudi koji nisu bili sudionici Domovinskog rata.

Damir Radnić je predstavio istinske heroje Domovinskog rata Ivicu Jurčana i Đuru Kovačevića jedine živuće sudionike štafete smrti. Iako teško ranjeni hodajući sa protezama Ivica i Đuro nisu izgubili vjeru u Domovinu i dalje vjerujući u vrijednosti ranih devedesetih.

Premijeri su bili nazočni i izaslanici župana i gradonačelnika Antun Blažević i Darko Nađ, velika dvorana Nadbiskupskog vikarijata bila je popunjena, dok je sam dokumentarni film izazvao duboke emocije gledatelja.

U predvorju Vikarijata održana je izložba fotografija maloljetnih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari