Pratite nas

Komentar

Gordana Zelenika: Umjesto crno bijelog svijeta, 50 nijansi sive

Objavljeno

na

Došao jednom lik u jednu čudnu zemlju…

Dugo je ta zemlja bila
pod raznim stranim vladarima
i u njoj se stvorila jedna grupa ljudi
koji su jako dobro živjeli
podilazeći istima,
na štetu većine.

Većina je bila mirna, neagresivna, bogobojazna ali naučena slušati.

Kada su jednom primitivni vladari pretjerali a asimilacija im se učinila dugotrajnom ,
krenuli oni vojnom silom na brzinu potpuno pokoriti taj narod.
Hrabri i odlučni, domoljubni i puni nade
u konačno odbacivanje jarma,
mladi, snažni i uporni vojnici
uspiju izvojevati veliku i za sve neočekivanu pobjedu .

Bivša elita je prvo promatrala i malo pomagala .
Znali su oni da za njih ishod nije bitan .

U odličnim vezama sa bivšim gospodarom
čak su i pokušali zaustaviti naoružanje
svojih sunarodnjaka.

Videći nadolazeći poraz,
malo su se primirili
i na brzinu presvukli podržavajući pobjednike.
Neka povjeruju u njihove dobre namjere.

I tako, dok su momci ratovali,
presvučena garnitura,
maskirana za novi igrokaz je krala.
Prvo pomalo, pa onda sve više.

Brzo su se pobrinuli da pobjednike podijele u što više skupina, da nametnu što više identitetskih razlika, da im oduzmu mogućnost rada
i stave u ovisni položaj
obećavši minimalno
materijalno zbrinjavanje .

Ni to nije bilo dosta.
Začuđeno su gledali kako nikakvih otpora nema, i da im ovi vjeruju .

Počeli su ih javno prozivati
za izmišljene zločine, dijagnosticirati, proganjati , suditi i zatvarati .

Svoje bivše partnere su abolirali i oslobodili svake krivice .
Zaposlili i dali im udio u vlasti.
Brzo su shvatili da se dobri, pokorni narod neće dizati na njih .

Izumili su i demokraciju.
Dali liste ljudima da zaokruže koga hoce .
A onda stavili svoje.
Neke ljude za koje
ni njihove domaće životinje ne bi glasale .
Vidjeli da mogu sve!!
Aleluja!

Polako okupili i predstavnike drugih,
manjih grupa elita i podjelili im ministarstva.
Tako sa o odgoju i obitelji počnu odlučivati
Oni za koje je glasalo 1% ljudi …

Skuzili da je sve do imena …
Zadržiš li ime koje ovi desni vole,
a daš komadiće vlasti lijevima …
po inerciji za tebe ce i dalje glasati desni
a lijevima ćes se isto početi sviđati …

Lik shvatio formulu …

uz pozadinski žamor nezadovoljnih koji je sveden
na šum podnošljive frekvencije
umjesto crno bijelog svijeta,
otkrio je da uz
50 nijansi
sive
ima dug, spokojan i stabilan predložak …

Kojim će svoj
self destrukciji uz doze mazohizma
podložan puk
dugo i sretno vozati
po brdovitim Balkanu .
I nekakvoj Europi .

Dok se ponovo ne otvori neki novi intergalaktički wormhole ili ne izumi Time machine … ili ne odraste Simba …

dr. Gordana Zelenika

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hrvoje Zekanović: Je li prosvjed uspio?

Objavljeno

na

Objavio

…Mir, mir, mir. Nitko nije kriv…

Je li prosvjed uspio?
Ako je cilj bio da se tisuće onih kojima je svega dosta okupi u gradu koji je simbol beskompromisne borbe, sebedarja, domoljublja i žrtve, mogli bi reći da je prosvjed uspio.

Ako je cilj bio da se konačno riješi golem problem koji tišti hrvatski narod već desetljećima, problem neprocesuiranja krvnika hrvatskog naroda, mislim da se cilj nije postigao.

Žao mi je što se kroz više od mjesec dana od najave prosvjeda od strane gradonačelnika Penave nije uspjelo jasno artikulirati tko je kriv za situaciju, mogu samo pretpostaviti zašto se izbjeglo imenovati odgovorne.

Moram naglasiti da je za razliku od velike većine gradonačelnik Vukovara, Penava hrabro bez obzira na moguće sankcije rekao istinu i zatražio rješavanje problema i svaka mu čast na tome. Međutim nije mi jasno od koga je zatraženo rješavanje ove situacije?

Ova situacija mi izgleda poput one dječje brojalice „…Mir, mir, mir. Nitko nije kriv…“ i zbog toga i nakon ovog okupljanja tisuća koji žele istinu imam gorak okus ustima.

Slično je bilo i kod izglasavanja Istanbulske, naime i tada su neki članovi vladajuće stranke bili dovoljno hrabri i rekli ja za to neću glasati, a sa druge strane su ignorirali činjenicu da je zahvaljujući njihovoj podršci nalogodavac i provoditelj ratifikacije Istanbulske konvencije i dalje na vlasti u državi da upravlja njihovom strankom!?

U Vukovaru se nitko nije usudio kazati ime i prezime trenutno odgovorne osobe, koja bi po svojoj funkciji trebala ultimativno inzistirati trenutnom rješavanju ovog problema.

Pogotovo moramo imati na umu da ta ista osoba ne misli iskoristiti ulazak Srbije u EU pa da Hrvatska napravi ono što je nama radila Slovenija na našem europskom putu. Zašto ne ? Vjerojatno zato što je trenutna Hrvatska politika usmjerena isključivo udovoljavanju briselskih želja.

Teško je razumljivo ali zapravo prosvjedi i Istanbulske najviše odgovaraju upravo ovakvoj nevjerodostojnoj politici, naime ovo je idealan scenarij za neke od slijedećih izbora. Svi ti „disidenti“ koji su se usudili kritizirati velikog vođu ali su i dalje vjerni stranci su idealan „smokvin list“ pa će njihova imena zasigurno osvanuti visoko na listama na nekim slijedećim izborima. Te će poruka biti jasna otprilike ovakva: nema veze što smo kroz naš mandat napravili sve krivo, imate priliku glasovati za ljude koji se s tim ne slažu ali nas podržavaju. Žalosno…..

Također mi je „simpatično“ vrludanje pojedinih političara koji su se pojavili na prosvjedu, to društvo je jako šareno, tu su se pojavili neki koji su bili najveći borci za Istanbulsku, neki kojima je pola stranke bilo protiv odlaska u Vukovar, neki koji su se premišljali hoće li otići ili ne pa se na koncu ipak smilovali, neki koji su bili protiv referenduma za otkazivanje Istanbulske konvencije….U svakom slučaju vjerodostojno.

Vukovarska žrtva, i tisuće hrvatskih ratnih patnika nisu zaslužili predomišljanje. Drago mi je da sam imao hrabrosti od početka zajedno sa svojim prijateljima iz Hrasta donijeti prave odluke te da smo bez predomišljanja od prvog dana bili za prosvjed kao i kod prosvjeda protiv Istanbulske, kao i za referendum….

Da ne zaboravim na kraju ipak izgovoriti ono što je ostalo u zraku i nije izgovoreno na prosvjedu; dakle osoba koja je odgovorna za institucije u Republici Hrvatskoj pa tako i za njihov nerad nalazi se na vrhu političke piramide. Nekoć je to bio Sanader, zatim Kosor pa Milanović, a danas je to Andrej Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Ante Gotovina komentirao prosvjed u Vukovaru: Svi imamo pravo reći i slobodno izraziti ono što mislimo

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Savjetnik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina i umirovljeni general Mladen Markač danas su prisustvovali završnom dijelu vježbe “Velebit 18 – združena snaga” na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja.

U vježbi je sudjelovalo više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona. Nakon održane vježbe Ante Gotovina je čestitao svim sudionicima.

Kako je kazao, radi se o složenoj vojnoj vježbi. “Sada slijedi, kao i uvijek, temeljita raščlamba ove vježbe koja će svojim zaključcima omogućiti Načelniku glavnog stožera i ministru obrane daljnje usmjeravanje k održavanju i jačanju borbene sposobnosti naših oružanih snaga”, kazao je Gotovina i dodao kako u vježbi ne bi mijenjao ništa, prenosi dnevnik.hr

“Ono što nikada ne smijemo zaboraviti, oružane snage su jedan od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti. One nama garantiraju sigurnost i čuvanje naših sloboda i to je njihova zadaća”, kazao je Gotovina.

Na pitanje novinara kako bi procijenio utjecaj ministra obrane Damira Krstičevića na razvoj vojske odgovorio je: “Nema zadaće razvoja osiguranja. Ono što je bitno, to je sustav nacionalne sigurnosti. On vodi k cilju i mi smo svi zajedno s njim”.

Osvrnuo se i na vukovarski prosvjed: “Mi živimo u demokraciji. Svi imamo pravo reći i slobodno izraziti ono što mislimo. Kakva bi to bila država, ne bi to bila demokracija? Svatko od nas ima pravo reći što misli i za to mu nitko ne smije uskratiti niti ugroziti njegovu sigurnost zbog toga”. “Ja nisam mogao ići, radio sam svoj posao i bio sam na moru”, dodao je Gotovina.

Na pitanje novinara smatra li da su institucije zakazale po pitanju procesuiranja ratnih zločina, Gotovina je odgovorio:

“Uvijek se može bolje. Ali mi moramo vjerovati našim institucijama. Država je jaka koliko su jake njezine institucije. Istina je da smo ponekad nestrpljivi. Moramo se naoružati strpljenjem i vjerovati ono što je naš zajednički interes, a to je da svaki čovjek koji živi tu se osjeća dobro. I ti su temelji Domovinski rat, na njima je izgrađena naša demokracija. Sigurno da uvijek ima nekih stvari koje mogu biti bolje, ali to je put koji samo mi možemo napraviti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari