Pratite nas

BiH

Cijena nafte mogla bi pasti na 60 dolara po barelu

Objavljeno

na

Litra dizelskog goriva približila se cijeni od dvije marke, što je oko osam kuna, na postajama u BiH nakon što je došlo do pojeftinjenja goriva na svjetskom tržištu

Cijene goriva na benzinskim postajama u Bosni i Hercegovini smanjene su do 30 pfeninga u nekoliko posljednjih dana, što je pojeftinjenje za 13 posto zbog pada cijena na svjetskom tržištu, izvijestili su u nedjelju mediji u BiH.

Litra dizelskog goriva približila se cijeni od dvije marke, što je oko osam kuna, na postajama u BiH nakon što je došlo do pojeftinjenja goriva na svjetskom tržištu.

Predsjednik Udruge prometnika nafte i naftnih derivata u BiH Milenko Bošković izjavio je kako postoje uvjeti za dodatno smanjenje cijena nafte na benzinskim postajama. O njima će međutim odlučiti sami trgovci, budući se na tržištu BiH slobodno formiraju cijene.

U odnosu na susjedne zemlje, cijene goriva u BiH su i do sada bile znatno niže zbog manjih državnih nameta. Hina

Cijene goriva na pojedinim crpkama u BiH od ovog vikenda niže su i do 30 feninga po litri nego prethodnih dana, a pad cijena goriva na svim crpkama u zemlji očekuje se tijekom idućih dana. Pad cijena nafte na bh. tržištu uslijedio je nakon pada cijene barela na svjetskom tržištu, koja je za oko 30 posto niža nego početkom godine, i u studenom se kreće oko 75 dolara po barelu.

gorivo
Razlike po regijama

Iz G–petrola, koji upravlja Gazpromovim crpkama u BiH potvrdili su za agenciju Patria da su cijene goriva na njihovim crpkama snižene. U nekim dijelovima BiH, kao što je Bijeljina, cijena dizela je čak i ispod 2 KM, što je najniža cijena litre dizela zabilježena u BiH posljednjih nekoliko godina. Iz najveće bh. naftne kompanije Hifa rekli su kako je dobro što su se stekli uvjeti za snižavanje cijena goriva u BiH jer se to neće odraziti samo na standard građana koji se koriste automobilima, već će pad cijene goriva izravno rasteretiti domaće gospodarstvo i poboljšati uvjete poslovanja u zemlji. BiH je i do sada imala najniže cijene goriva u odnosu na regiju.

Prije mjesec dana na većini benzinskih crpki u Federaciji BiH zabilježeno je sniženje cijena goriva za pet feninga.

Zahtjeve za korekciju cijena koje se odnose na benzin i dizel, kako su naveli u Federalnom ministarstvu trgovine, dostavila je većina distributera nafte i naftnih prerađevina. Kada su cijene goriva u BiH rasle, proporcionalno su rasle i cijene osnovnih živežnih namirnica. Sada, kada cijene goriva padaju, cijene hrane bi također trebale padati, ali prema analizama stručnjaka, one će, bar određeno vrijeme ostati na istoj razini.

Cijene hrane i goriva

Prema riječima naših sugovornika, nerealno je očekivati kako će doći do pada cijena hrane zbog pada cijena goriva. Stručnjaci predviđaju kako će do proljeća litra goriva na benzinskim crpkama biti još manja, ali čini se kako se to neće odraziti na cijene hrane. – U tim proizvodima cijena goriva iznosi oko 26 posto od ukupne cijene proizvoda. S druge strane, BiH uvozi oko 70 posto hrane koju građani kupuju. Sada se postavlja pitanje hoćemo li mi od Mađara, Nijemaca i drugih tražiti da snize cijene hrane. Ne možemo to. Sve analize pokazuju kako neće doći do pada cijena hrane iako će cijene goriva biti i znatno niže nego sada – rekao je Mensur Lakota, direktor Narodnih dućana u Federaciji BiH i nekadašnji tajnik Udruge za zaštitu potrošača. (Hina/VL)

Cijena nafte mogla bi pasti na 60 dolara po barelu, ako se zemlje proizvođači nafte iz OPEC-a ne dogovore o značajnijem smanjenju proizvodnje, smatraju analitičari.

Nafta marke Brent, koja je referentna za europsko tržište pala je za 34% od svibnja te je 14. studenog dotaknula najnižu razinu u četiri godine od 76,76 dolara za barel, a njen pad bi se mogao i nastaviti ako se OPEC ne dogovori o smanjenju proizvodnje od barem milijun barela dnevno.

“Tržišta bi mogla dovesti u pitanje kredibilitet OPEC-a i njihov utjecaj na svjetsko tržište nafte, ako ne postignu dogovor o smanjenju proizvodnje”, smatra Daniel Bathe iz Lupus alpha, fonda za ulaganja na robna tržišta, a prenosi Reuters.

Bathe smatra da bi Brent nafta mogla pasti na 60 dolara za barel.

Cijene nafte snažno padaju od početka ljeta, zbog snažnog porasta proizvodnje u SAD-u i smanjenja potražnje u Europi i Aziji.

kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari