Connect with us

Hrvatska

Gornja Stubica: Otvoreni 25. Susreti za Rudija

Objavljeno

-

Foto: Hina

U spomen parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici u nedjelju su otvoreni jubilarni 25. Susreti za Rudija, najveća letačka manifestacija u Hrvatskoj.

Susreti za Rudija već četvrt stoljeća održavaju se u čast heroju i pilotu iz Domovinskog rata Rudolfu Perešinu i njegovom povijesnom preletu avionom MIG-21 iz neprijateljske vojske u Austriju.

Susrete je otvorio brigadni general Mihael Križanec koji je istaknuo da će svi zauvijek nositi Rudija u sjećanju jer je on postavio standarde na kojima danas živimo.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop , izaslanik predsjednika Vlade, naglasio je kako je Perešin ponos i vrijednost koju treba poštovati i ono što je napravio za Hrvatsku prenositi na mlađe generacije.

„Trebalo je u mraku imati hrabrosti i beskompromisno odabrati stranu pravde. Bez obzira na sve izazove, svo svoje znanje i sposobnost odlučio je darivati svojoj mladoj domovini”, istaknuo je Jakop.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da ljudi u novijoj povijesti Hrvatske pamte dva trenutka – jedan kada je Hrvatska postala samostalna država, a drugi kada je Perešin avionom preletio u Klagenfurt.

Da su Susreti za Rudija postali međunarodno prepoznat aeromiting ustvrdila je Perešinova supruga Ljerka te dodala da je njegov prelet u Austriju bio iznimno važan.

„Rudi je možda mogao napraviti prelet i ovamo, međutim bilo je moćnije sletjeti u Austriju jer na taj način svijet je čuo da je Hrvat i da ne želi pucati po svom narodu, mislim da je to odjeknulo”, rekla je Ljerka Perešin. (Hina)

Foto: Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari