Connect with us

Vijesti iz regije

Gornji dom austrijskog parlamenta podržao zakon o obaveznom cijepljenju

Objavljeno

-

Foto: EPA (arhiva)

Gornji dom austrijskog parlamenta u četvrtak je izglasao zakon kojim bi cjepiva protiv koronavirusa postala obvezna za odrasle, što je prvi takav potez u Europskoj uniji.

Oko 69 posto austrijskog stanovništva u potpunosti je cijepljeno protiv koronavirusa, što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Europi.

Tim je potezom nova vlada ostala pri odluci koju je bivši kancelar najavio u studenom, unatoč sumnjama da se nikada u potpunosti neće provesti.

Obveza, koja bi se trebala provoditi u fazama, vjerojatno će na snagu stupiti unutar nekoliko dana, no policija će tek 15. ožujka početi provjeravati jesu li osobe koje zaustave u redovitim ophodnjama cijepljene.

Kasnije, u trećoj fazi, počet će i temeljitije provjere kada u funkciju bude stavljen registar cijepljenja.

„Nadam se da uopće nećemo trebati treću fazu. Ako stručnjaci procjene da nije potrebna, ako ustavni pravnici kažu da nije razmjerna, treća faza se neće dogoditi“, izjavio je ministar zdravstva Wolfgang Mueckenstein na ORF radiju, nekoliko sati prije nego što je zakon izglasan s 47 glasova za i 12 protiv.

Vlada istovremeno ublažava epidemiološke mjere za necijepljene jer je zauzetost bolničkih kreveta intenzivne njege na „dobroj razini“.

Prije no što stupi na snagu, zakon o obaveznom cijepljenju još moraju potpisati predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Karl Nehammer, što je formalnost za koju će trebati svega nekoliko dana.

Vlada već duže vrijeme govori da će obveza cijepljenja krenuti početkom veljače. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas