Connect with us

Gospodine Radončiću, Mirno ste gledali dok su palili predsjedništvo BiH

Objavljeno

-

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio je otvoreno pismo Fahrudinu Radončiću, ministru sigurnosti BiH, predsjedniku SBB BiH i bivšem vlasniku TV „Alfa“ i „Dnevnog avaza“. U pismu se kaže:

MIRNO STE GLEDALI DOK SU HULIGANI PALILI PREDSJEDNIŠTVO BiH

1. Tvrdnje ministra sigurnosti kako Ministarstvo sigurnosti nema nadležnosti da djeluje u situaciji kada se pali zgrada Predsjedništva BiH, zgrada Vlade Kantona Sarajevo, Opštine Centar, zgrade vlada Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, Opštine Tuzla, te niz drugih javnih i privatnih objekata, kada je ugrožen život stotina pripadnika policijskih snaga, tisuća građana, ljudski su nedostojanstvene i bezobrazne, a politički neodgovorne i nedržavničke.

Podsjećam ministra Radončića da je Ministarstvo sigurnosti, prema članu 14. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH nadležno i za „Organizaciju i usaglašavanje aktivnosti entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i Brčko Distrikta BiH u ostvarivanju sigurnosnih zadataka u interesu Bosne i Hercegovine“.

Ministre sigurnosti, zašto onda niste organizirali i rukovodili koordinacijom rada ministarstava unutarnjih poslova i agencija za provođenje zakona na zaštiti institucija Bosne i Hercegovine jer su ova nedjela prema stavu Tužiteljstva BiH okvalificirana kao krivično djelo terorizma izvršeno napadom na te institucije (Predsjedništvo BiH, Ustavni sud BiH i Arhiv BiH)?! Stoga, ili radite svoj posao ili dajte ostavku.

VAŠA STRANKA JE PROTIV IZMJENA USTAVA FBiH KOJE BI OMOGUĆILE PROCESUIRANJE KRIMINALA U RATNOJ PRIVATIZACIJI

2. Izjave predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da je njegova stranka nudila prijedlog zakona o poništenju ratne privatizacije koji Vlada FBiH nije željela razmatrati su netačne, jer je Vlada FBiH dala mišljenje da je predloženi zakon neustavan iz razloga što je zastara krivičnih djela koja su se trebala tretirati ovim zakonom, Ustavom propisana norma.

Iz tog razloga je Ministarstvo pravde FBiH pripremilo amandmane na Ustav FBiH kojim bi se taj problem otklonio, ali gle čuda, u razgovorima sa predstavnicima Vaše stranke u Parlamentu FBiH u proteklom periodu nismo dobili podršku za njegovo usvajanje.

Predsjedniče SBB-a ne brinite, na prvoj sljedećoj sjednici Vlade FBiH ovi amandmani na Ustav FBiH bit će utvrđeni i upućeni u parlamentarnu proceduru, pa ćemo svi zajedno imati priliku vidjeti ko jeste, a ko nije za omogućavanje procesuiranja privatizacijske pljačke i drugih djela privrednog kriminala počinjenog u ratu i periodu neposredno nakon rata.

SDP BiH i ja ćemo sigurno biti za, a Vi i Vaša stranka dobro razmislite hoćete li sada promijeniti mišljenje.

OVA FEDERALNA VLADA JE AKTIVNO RJEŠAVALA PROBLEME RADNIKA O ČEMU GOVORI I NJIHOVA PODRŠKA

3. Vaše tvrdnje o okupljanjima radnika pred Vladom FBiH „koje Federalna vlada nije primjećivala„ su potpuna laž. Ne postoji niti jedna sindikalna ili bilo koja druga skupina radnika koja je prosvjedovala pred Vladom FBiH, a da sa njima nisam razgovarao ja, netko od mojih saradnika ili ministara. Svi novinari koji prate rad Vlade FBiH to dobro znaju, a među njima su i novinari „Dnevnog avaza“ i TV „Alfa“ koji su o tome uredno obviještavali javnost, pa Vam predlažem da provjerite kod njih.

Vidite, tu se Vi i ja razlikujemo. Vi možda nešto znate o prevarenim radnicima i uništenim firmama iz tekstova „Dnevnog avaza“, kojeg očito ne čitate uredno, ali ja sam u svakodnevnom kontaktu sa tim ljudima već gotovo tri godine i pokušavam pronaći rješenje za njihove probleme koji su mi itekako dobro poznati.

Predlažem Vam, stoga, da ne koristite ove ljude i njihove probleme za vlastitu promociju jer ih time potcjenjujete, dakle vrijeđate. Ja ću nastaviti da se borim za rješavanje njihovih problema, na to me obavezuje odgovornost prema građanima i funkcija koju trenutno obavljam. Na to me obavezuje javna podrška Sindikata rudara i Sindikata „Krivaje“, koordinacije boračkih udruženja, udruženja poljoprivrednika, udruženja penzionera.

Vi se držite čitanja i eventualno pisanja tekstova o njihovim problemima, ako već niste spremni da ih čujete i rješavate.

GRADIMO BOSNU I HERCEGOVINU DOK JE VI RUŠITE

4. Rekli ste da je BiH svjetski rekorder po neinvestiranju. Naravno i to je netačno jer je u protekle dvije godine samo u izgradnju autoceste u FBiH uloženo 1,2 milijarde KM. Vrlo brzo ćemo početi sa puštanjem u saobraćaj novoizgrađenih kilometara autoceste, te Vas pozivam da dođete na otvorenja u svojstvu predsjednika SBB, ministra sigurnosti ili bivšeg vlasnika „Dnevnog avaza“ i TV „Alfa“ da svjedočite tome.

ODBILI STE PRIJEDLOG ANTIKORUPCIJSKIH ZAKONA U PARLAMENTU – ČEGA SE BOJITE?

5. Kažete kako moja Vlada „nije uradila ništa na borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala“. Gospodine Radončiću, ponovo govorite neistine.

Podsjećam Vas da je upravo Vaša stranka u Parlamentu FBiH bila najveći zagovornik obaranja Prijedloga zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i Prijedloga zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine bez da ste na te zakone ponudili barem jedan konkretan amandman.

Ti zakoni bili su odgovor na zahtjeve koje svima nama proteklih dana isporučuju brojni građani, koji traže pravdu.

Zato ću učiniti sve što znam da ih u najskorije vrijeme ponovo vratim u Parlament pa ćemo vidjeti hoćete li Vi i Vaša stranka promijeniti mišljenje i u vezi s ovim, pa umjesto zaštitnika korupcije, što u djelovanju jeste, postati borci potiv korupcije, kako se bezuspješno pokušavate predstaviti.

ZAŠTO STE PROTIV KAŽNJAVANA RADA NA CRNO I ZAŠTITE RADNIKA?

6. Kažete da Vlada FBiH nije uradila ništa da zaštiti prava radnika u FBiH. Ponovo ste uhvaćeni u laži. Vaša stranka je tri puta obarala Zakon o prekršajima koji predviđa drakonske kazne za izrabljivanje radnika. Objasnite javnosti hoćete li četvrti put promijeniti mišljenje jer će i ovaj zakon sigurno vrlo brzo biti ponovo predložen Parlamentu FBiH, pa tako i zastupnicima Vaše stranke.

NEKA VAŠI MEDIJI OBJAVE LISTU PRIVAZITACIJA KOJE TREBA PROCESUIRATI – POTPISAT ĆU JE BEZ ČITANJA

7. Na kraju ministre sigurnosti, predsjedniče SBB-a i bivši vlasniče „Dnevnog avaza“ i TV „Alfa“, javno Vas pozivam da napravite listu privatizacijskih pljački ili bilo kojih drugih kriminalnih djela, koje po Vašem mišljenju trebaju procesuirati tužiteljstvo u BiH. Javno tvrdim da ću tu listu potpisati bez čitanja i zajedno sa Vama je odnijeti u bilo koju policiju i bilo koje tužilaštvo u BiH.

Samo Vas molim da mi dozvolite da na tu listu stavim privatizacijsko-stečajni cunami koji je sa lica zemlje obrisao nekada veliku firmu „Alhos“ Sarajevo, kao i da na tu listu stavimo privatizaciju Grafičko – izdavačke kuće „OKO“. Čisto da se i to provjeri.

Pošto Vi tvrdite da ste beskrupulozni borac protiv korupcije, vjerujem da ćemo ovu listu vrlo brzo predati nadležnim organima. Ja sam svoje prijedloge dao, a sve Vaše ću, ponavljam, potpisati bez čitanja.

Do pripreme liste, s poštovanjem kaže se na kraju pisma koje je premijer Nikšić uputio Fahrudinu Radončiću, ministru sigurnosti BiH, predsjedniku SBB BiH i bivšem vlasniku TV „Alfa“ i „Dnevnog avaza“.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas