Connect with us

Herceg Bosna

Gospa Snježna na jednom od najstarijih misišta u Hercegovini – Barzonji

Objavljeno

-

Barzonja je jedno od najstarijih misišta u Hercegovini. Na tom je mjestu bila i „fratarska kuća“ već tamo s kraja 19. i početka 20. stoljeća. A Polja bijahu hercegovačka žitnica i spas za tisuće grla kako sitne, tako i krupne stoke. Iz svih krajeva „donje Hercegovine“ hrlili su Hercegovci sa svojim stadima polovicom svibnja prema Poljima. Orala se na Poljima zemlja do zadnjeg pedlja, „tribilo“ kamenje kako bi se što više posijalo i posadilo.

blidinje
Hercegovački franjevac nije ni u toj prigodi niti na tom prostoru ostavljao svoga vjernika. Hodio je za njima i ustalio s pukom groblja i misišta, te raspored svetih misa na njima. Od dvadesetih godina pretprošlog stoljeća planinski je fratar svoje sjedište imao u Rudom Polju, a onda u Masnoj Luci gdje su sagradili fratarsku kuću s kapelom 1928. godine. Kuću u krvavom pohodu 1942. godine spališe četnici i poklaše sve koje su zatekli u Poljima.


Stare fotografije snimljene na Barzonji oko 1910.godine

Uz groblje na Barzonji je od 1995. godine i crkva posvećena Gospi Snježnoj koja se slavi na 5. kolovoza. Ove godine bijaše 19. obljetnica. Ni neobično kišno ljeto nije smelo poklonike Polja i Gospe Snježne. Veliko je mnoštvo puka napunilo crkvu i cijeli veliki travnati plato ispred nje. Sv. misa bijaše u podne, kao i svake godine. Slavlje je započelo pred crkvom, ali se zbog kiše nastavilo u crkvi. No, razglas je omogućio stotinama onih koji nisu stali u crkvu, već vjerno i sabrano na kiši pod kišobranima ostali vani, pobožno pratiti sv. misno slavlje. Koncelebriralo je petnaest svećenika. Predvoditelj sv. misnog slavlja, fra Josip Vlašić, župnik župe sv. Petra i Pavla u Mostaru, biranim je i spremljenim riječima propovijedi govorio o Djevici Mariji. Izrekao je divnu misao o Mariji: Djevica lijepa od Ljubavi. Majka Ljubavi. I molio je u svojoj propovijedi da nam umnoži vjeru, da nam učvrsti nadu i ufanje, da nam usavrši ljubav. Da i mi postanemo lijepi od Ljubavi.

Organizirano već godinama dolaze konjanici iz Goranaca. Prijeđu skoro pedeset kilometara i oko crkve obiđu krug u čast Gospi Snježnoj. Autobusima su došli umirovljenici Mostara i Širokog Brijega, a pješice mladi iz Kongore koji to čine otkad je god svetište utemeljeno. Nakon misnog slavlja ogranu sunce. Božja ljepota. Jelinak miran pod blistavim kišnim kapima mirno gleda u svoj odsjaj u Blidinju. Stećci na Barzonji zbrajaju još jedno ljeto, a Grad „u Poljih“ hrvatskih plemića svojim visom sve nadgleda. Tamo prijeko Borova Glava krije svoje malo groblje i sjeća se Petrovdana. Nedjelju prije bijaše „kosidbena“ misa na Divojačkom groblju na Barama.

Bijaše mnoštvo puka koji je čuo o Isusovom čudu umnažanja onih pet kruhova i dvije ribe kojima nasiti pet tisuća muškaraca ne brojeći žene i djecu. I svi se pitahu: Jesmo li zaboravili danas da uz rad moramo moliti i Božji blagoslov, kako je to Njegov Sin Isus činio, pa nam ništa neće nedostajati. Magle su se silne ubrzano penjale uz padine Čvrsnice. Barzonja je ispraćao i zadnjeg hodočasnika, a Gospa Snježna svojim zagovorom i blagoslovom ispraćala svoj vjerni puk. I svi su zaželjeli biti lijepi od Ljubavi.


Kamena intarzija Gospe snježne, rad Z. Perke

Barzonja, Gospa Snježna 2012. g.

Goranački Konjanik kod Gospe Snježne 2012. g.


Tekst i foto: Fra Ante Marić
Starije fotografije iz arhiva Hercegovačke franjevačke provincije

Blidinje.NET

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari