Connect with us

Hrvatska

Gospić: Obljetnice osnutka 9. Gardijske brigade i Motorizirane bojne ‘Vukovi’

Objavljeno

-

Foto: Hina

U gospićkoj vojarni “9. GBR Vukovi” u četvrtak je proslavljena 29. obljetnica te gardijske brigade i 14. obljetnica Motorizirane bojne “Vukovi”, na čemu su veteranima i novim naraštajima čestitali i predsjednik Republike Zoran Milanović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Predsjednik Milanović u svom je govoru poručio visokim državnim i vojnim dužnosnicima te svim vojnicima, dočasnicima i časnicima da su ove obljetnice borba protiv zaborava, ističući da je Hrvatska danas “moderna, dobra i naša država”.

“Stanje nije loše, ali mora biti bolje, vojska mora imati bolje uvjete. Kada to govorim ne govorim o grandomanskim planovima poput nosača aviona, već o onome što hrvatska vlada može dati i mora osigurati”, rekao je i naglasio kako misli na dobre tehničko-materijalne uvjete.

U Afganistanu se nešto naučilo, Hrvatima nije mjesto u Rusiji

Ističući da je primarni ustavni zadatak vojske obrana domovine, njenih granica, vlasti i teritorija, Milanović je ustvrdio kako je dobro da je Hrvatska vojska kao NATO članica bila u Afganistanu i povukla se na vrijeme, da je na Kosovu i u Poljskoj, na granici s Rusijom, ali da “to nije domovina”.

“Afganistan nije domovina, ali tamo se nešto naučilo. Dobro je, pametno i promišljeno da smo u Poljskoj kao solidarna NATO članica, ali znamo iz hrvatske povijesti da Hrvatima u Rusiji nije mjesto, mjesto im je u domovini”, poručio je Milanović.

“Mi se sjećamo, pamtimo, imamo razloga za ponos, naša borba koju ste vi predvodili bila je pravedna kao i svaka ljudska pustolovina”, dodao je.

Obilježavanje ovih obljetnica bila je i prigoda kada je 18 mladih pripadnika današnjeg ustroja HV-a dobilo “crne beretke”, kao simboličan znak da su uspješno završili specijalističke obuke i integracijsku obuku, nakon čega su ušli u sastav bojne.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poželio je da “mladi vukovi” i dalje pronose slavu ratne generacije te časno i odgovorno slijede put “hrabrih i odvažnih vukova”.

U svoje i ime premijera poručio je okupljenim braniteljima te obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja da danas živimo u slobodi, ali da ona nije došla sama od sebe.

Vukovi odradili najviše što su mogli i obranili Liku

“Ova je brigada bila ustrojena u vrijeme najžešće velikosrpske agresije na Hrvatsku i od tada su Vukovi odradili najviše što su mogli, sudjelovali su u svim operacijama i bitkama i donijeli slobodu hrvatskom narodu, obranili svoju Liku”, rekao je Medved.

Napomenuo je da je 9. gardijska brigada HV-a bila od presudnog značaja za obranu Gospića, okosnica obrane na širem prostoru ličke bojišnice te u akcijama Maslenica, Medački džep i Ljeto 95, kao i u operaciji Oluja.

U ime Udruge ratnih veterana 9. GBR “Vukovi” njen predsjednik Milan Franić rekao je kako su ponosni na oko 5000 pripadnika koji su prošli kroz postrojbu, na 56 svojih poginulih suboraca, ali i na njihove slijednike – Motoriziranu bojnu Vukovi.

Uz riječi da se ponose njima jer su ostali u domovini i kroz službu u Oružanim snagama nastavljaju tradiciju njihove legendarne postrojbe, Franić je ustvrdio: “Gotovo 80 posto mladih pripadnika naših Oružanih snaga sinovi su i kćeri hrvatskih branitelja, jer branitelji su svoju djecu podigli i odgojili tako da poštuju i brane svoju domovinu”.

Tijekom svečanosti u vojarni su položeni vijenci za 56 poginulih pripadnika brigade, a programu je u gospićkoj Katedrali prethodila sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Nakon svečanosti ministar Medved je, na pitanje novinara je li između njega i predsjednika Milanovića pao danas neki dogovor jer je bilo vidljivo njihovo rukovanje, rekao kako su se pozdravili te da se to očekuje od svih dužnosnika.

Medved o rukovanju s Milanovićem: Dijalogom rješavati sve probleme

“Moramo biti odgovorni, narod nam je dao povjerenje, moramo tražiti rješenja kroz dijalog za sve probleme kojih je bilo, kojih ima i kojih će biti”, naglasio je.

Upitan na koga se odnosi to da trebamo biti “odgovorni”, na predsjednika Milanovića ili ministra obrane Marija Banožića s obzirom na njihov sukob, Medved je odgovorio da “trebamo biti odgovorni svi, u tome nema iznimke”.

Kratko je Hini prokomentirao kako je puno izazova s kojima se Vlada nosi te da ne želi danas ni komentirati niti potencirati sukobe, jer je najvažnije da Vlada u datim okolnostima života i rada iznalazi najbolja rješenja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari