Pratite nas

Događaji

Gospodarski prijem u Mainzu potvrdio suradnju RH i Njemačke

Objavljeno

na

Foto: IHK Rheinhessen/Kristina Schäfer

Hrvatski gospodarski savez je u suradnji s veleposlanstvom Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj, Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom,  Hrvatskim svjetskim  kongresom u Njemačkoj, Hrvatskim izvoznicima, Agencijom za investicije i konkurentnost, Industrijsko-trgovinskom komorom Rheinhessen i Njemačko-hrvatskim automobilskim klubom organizirao Gospodarski prijem pod nazivom „Empfang der deutsch-kroatischen Wirtschaft“ u Industrijsko-trgovinskom komori  Rheinhessen u Mainzu.

Gospodarski prijem označava važan dan za hrvatsko gospodarstvo u SR Njemačkoj, stoga su se odazvale i mnogobrojne njemačke institucije i komore, ali i gospodarstvenici i investitori. U samom uvodu bila je riječ o ekonomskoj suradnji između Hrvatske i Njemačke koja je uz određene angažmane Hrvatskoga gospodarskog saveza i njegovih suradnika sada već na poželjnoj, ali i zavidnoj razini.

Uvodne riječi pripale su predsjedniku Industrijske i trgovinske komore za Rheinhessen, dr. Engelbertu J. Günsteru, te dr. Gordanu Grlić Radmanu, veleposlaniku Republike Hrvatske u SR Njemačkoj.

„Prije pet godina Hrvatska je postala 28. članica Europske unije, što su proslavili mnogi ljudi u Rheinhessen regiji. Već više od 50 godina Zagreb i Mainz su gradovi prijatelji, što je kamen temeljac bilateralnih odnosa između Njemačke i Hrvatske. Ključni instrument komunikacije sa Zagrebom i Hrvatskom su Njemačko-hrvatsko društvo (Deutsch-Kroatische Gesellschaft), počasni konzulat i Industrijska i trgovinska komora za Rheinhessen. No, institucije nisu u prvoj liniji onih koje čine odnos Mainza i Zagreba. Bilo u gospodarstvu, u sportu ili u kulturnom sektoru, partnerstvo obaju gradova proživljavaju njihovi građani što je dokumentirano u bliskim kontaktima i brojnim događajima.“, rekao je dr. Günster.

Gordan Grlić-Radman, veleposlanik Republike Hrvatske u SR Njemačkoj rekao je u svom pozdravnom govoru: „Republika Hrvatska članica je Europske unije od 1. srpnja 2013. godine i slavi svoju petu obljetnicu, a istodobno i 27. obljetnicu neovisnosti. Hrvatska je sada više nego ikad poslovna lokacija u uzletu, a značajan doprinos tome dale su njemačke tvrtke. No, još uvijek imamo dosta prostora ka boljem. Hrvatska vrijedi svakog izazova, prihvatite ga! Ni jedna institucija, tvrtka ili išta na svijetu ne može raditi sama, uspješna može biti samo onoliko koliko ih oblikuju i žive ljudi. Mnogo je ljudi, poduzetnika, koji su spremni prihvatiti rizik i izazov, a vjerujem da se neki nalaze i među vama večeras“.

„Ono najbitnije je da budućnost ima samo onaj koji o njoj razmišlja, vjeruje u sebe i zajedničku budućnost. Želio bih iskoristiti priliku da izrazim posebnu zahvalnost svima onima koji su uključeni u njemačko-hrvatske gospodarske odnose, kao i svim suorganizatorima ovog prijema njemačko-hrvatskoga gospodarstva. Nadam se da je ova večer temelj za još bolju buduću suradnju, stoga Vas rado pozivam da posjetite Hrvatsku, ne samo kao moguću investicijsku lokaciju, nego da bolje upoznate sve ljepote koje ona ima“, naglašavao je dr. Grlić-Radman.

Nakon pozdravnih riječi slijedio je okrugli stol u kojem su sudjelovali Christian Gutgsell (vlasnik tvrtke König Metall GmbH & Co. KG), Zdenko Lucić (ravnatelj hrvatske Agencije za investicije i konkurentnost, AIK), Dr. Domagoj Milošević (predsjednik saborskog Odbora za europske poslove), Sven Potthoff (direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore), Dr.-Ing. Anette Rückert (voditeljica Odjela za stručnu radnu snagu, kvalificiranje izbjeglica i digitalno obrazovanje u njemačkom Saveznom ministarstvu gospodarstva i energetike), Franjo Akmadža, (predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa u Njemačkoj kao i član savjeta vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH) kao i Klaus-Peter Willsch (zastupnik u njemačkom parlamentu).

Na okruglom stolu diskutiralo se o tome što Hrvatska čini kako bi postala atraktivnija stranim investitorima. Sudionici su nakon kontroverzne diskusije došli do zaključka kako Hrvatska vrijedi svakog izazova.

Kroz program je vodio Mario Šušak, predsjednik Hrvatskoga gospodarskog saveza u Njemačkoj i glavni tajnik Hrvatskoga svjetskog kongresa u Njemačkoj koji se za financijsku potporu zahvalio svim sponzorima, a naročito Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i g. Alenu Mataniću, koji je u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH podržao prijem.

Na samom kraju je Mario Šušak dodijelio nagradu „Most“ kojom se odaje priznanje za angažman u njemačko-hrvatskim odnosima.

Priznanje se dodjeljuje već sedmi put, a biralo se kao i uvijek između mnogih poduzeća iz Njemačke i Hrvatske. Dosadašnji nositelj priznanja je tvrtka UHP Software GmbH, AD Plastik (Split/Hrvatska), tvrtka König Metall (Baden Württemberg), dr. Harald Augter te tvrtka Bemes Industrie Services GmbH.

Hrvatski gospodarski savez je i ove godine imao težak izbor. Važni su bili faktori poput angažmana u društvenim njemačko-hrvatskim projektima, broj zaposlenika, promet na njemačko-hrvatskom gospodarskom prostoru itd.

Ovogodišnje priznanje je dodijeljeno gospodinu Franji Paviću iz tvrtke INKOPA Industrielle Kooperation. „Poduzeća i osobe poput Franje Pavića Hrvatski gospodarski savez vidi kao graditelja mostova njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa“, naveo je Mario Šušak pri dodjeljivanju nagrade.

U nastavku su gosti imali mogućnost razgovora do kasno u noć uz hrvatsko vino i hrvatske specijalitete.

Fenix-magazin

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U dvorištu vukovarske bolnice uz predsjednicu stajala i ‘djevojčica u plavom kaputiću’

Objavljeno

na

Objavio

Cropix

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 28. obljetnice masakra u Škabrnji, diljem Hrvatske u nedjelju navečer upaljeni su lampioni i održane molitve u znak sjećanja na žrtve Domovinskog rata i slom obrane Vukovara 18. studenoga 1991.

U predvečerje 28. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, u dvorištu vukovarske bolnice upriličena je molitva te paljenje svijeća kod Spomenika za žrtve agresije na Vukovar 1991. godine kojoj je nazočila i predsjednica države Kolinda Grabar- Kitarović, koja je podno spomenika upalila svijeću.

Uz predsjednicu je stajala i Željka Jurić Mitrović, djevojčica u plavom kaputiću s potresne snimke nastale nakon pada Vukovara. Snimka njenog uplakanog lica obišla je tada cijeli svijet i postala jedan od simbola stradanja Vukovara, piše Jutarnji List.

U molitvi koju su predvodili mladi Vukovarci, sudjelovali su te svijeće upalili i članovi Vlade, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar državne imovine Mario Banožić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, djelatnici vukovarske bolnice te brojni građani Vukovara.

Pridružili su im se i hodočasnici koji već pristižu u Vukovar kako bi u ponedjeljak bili nazočni obilježavanju 28. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Središnji komemorativni program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na vukovarske žrtve.

Misu zadušnicu na groblju će predvoditi mostarsko-duvanjski biskup, mons. Ratko Perić,  piše Jutarnji List.

Molitva kod spomen-obilježja u dvorištu vukovarske bolnice, svijeću upalila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitrović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Održana tradicionalna tribina posvećena Vukovaru i Škabrnji

Objavljeno

na

U subotu, 16. studenoga, u dvorani Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, a u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – Podružnice Grada Zagreba, održana je tradicionalna tribina s nazivom „Vukovaru i Škabrnji, s ljubavlju“.
Pokrovitelj je bilo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Sudionici tribine još su jednom podsjetili na stradanja tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata u velikosrpskoj agresiji, založili se da se ne zaborave svi koji su sudjelovali u stvaranju hrvatske države, a poglavito su zatražili da se pronađu i kazne krivci za ratne zločine.

Također su istaknuli veliki doprinos Grada Zagreba, odnosno njezinih branitelja, koji su ratovali gotovo na svim bojištima diljem Hrvatske..

U ime predsjednice Republike skupu se obratio Ante Deur, Ministarstva branitelja dr. Kornelije Brkić, a u ime gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo. Govorili su i Antun Vrdoljak, Đuro Vidmarović, Mladen Pavković, dr. Jasna Kovačević i Ivica Matošević, dok su u umjetničkom programu sudjelovali: Marija Sekelez, Mirko Švenda Žiga, Plesni zbor „Zagrepčanke i dečki“ (pod vodstvom Lane Marinović i Slavka Olujića) te Sanja Vukelić.
Svi su istaknuli izniman značaj obilježavanja okupacije Vukovara i Škabrnje, uz želju da se takve i slične manifestacije što češće tijekom godine organiziraju diljem Hrvatske i da u njima, kao i ovom prigodom, što više sudjeluju i mladi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari