Connect with us

Gospodo i drugovi, bivši i sadašnji komunisti- Nema odmora dok traje obnova!

Published

on

Gdje je hrvatska Vlada? Agencija Fitch dodatno je smanjila ionako loš kreditni rejting naše zemlje “smeće”, a na jesen nas očekuju još bolniji rezovi. Zbog podbačaja u naplati PDV-a moglo bi doći pod znak pitanja  isplata plaća, a možda i mirovina. Pad rejtinga znači da Vlada ne poduzima niti je poduzimala mjere koje je trebala da se smanji rast deficita, tako da će se recesija nastaviti, a financijska slika Hrvatske – pogoršati.

Fitch-RatingsPutem medija smo saznali ove zabrinjavajuće vijesti – da “smeće” postaje još gore “smeće”. To su nam prvi trebali priopćiti članovi Vlade, na čelu s premijerom. Ali, gdje su oni? Markov trg je prazan, a nema nikoga (osim Saše Perkovića) ni na Pantovčaku. Predsjednik Republike Ivo Josipović je o padu rejtinga govorio i krajem siječnja ove godine. Tada je ocijenio da “snižavanje rejtinga nije dobra vijest, ali da može biti motivator za reforme”. Nakon najnovijeg snižavanja rejtinga opet je nešto slično ponovio, i otišao na – kupanje u Bašku Vodu, gdje ljetuje. Premjer Milanović se odmara na Hvaru, u nekakvoj bivšoj Brozovoj rezidenciji, a ministri su se također razbježali pred vrućim zagrebačkim asfaltom. Nema ni saborskih zastupnika. Nema nikoga. Ostali su samo građani, koji se u čudu pitaju, “a što će biti s nama?”. Ova situacija u kojoj se našla Hrvatska, koja prema većini ekonomista vuče u provaliju (Hrvatska je u recesiji već šestu godinu!) očito ne brine naše političare, jer da ih brine netko bi od njih trebao održati i konferenciju za novinare i reći gladnim Hrvatima – što i kako dalje. Predsjednik Josipović saziva konferencije i za daleko manje stvari, ali kako je i on na zasluženom odmoru (jedino je uspio popiti kavu sa nekakvim princom, koji je došao “kupiti Hrvatsku”) sve je ostalo gdje je i bilo.

Stanje u kojem se trenutačno nalazi Hrvatska ne da je zabrinjavajuće ono je prema mnogima – katastrofalno. Više nitko ne zna što donosi novi dan, odnosno kuda plovi ovaj brod.

Možete li zamisliti da su početkom devedesetih slično postupili hrvatski branitelji, a sa njima i cijeli državni vrh? Napala nas je Srbija (bivša Jugoslavija), Crna Gora, zločinačka JNA i domaće izdajice. Šest godina, baš koliko do sada traje recesija, nije bilo odmora, kakve vile, kakvo more, kakvo trčanje uz obalu, kakav princ…Sve se činilo da se izvučemo iz krize, da pobijedimo u nametnutom ratu. I pobijedili smo, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. Ali, svih tih šest godina otići na odmor je značilo da odeš malo kući, pa da se presvučeš i ponovno vratiš na prve crte obrane.

Kad je, nema tome dugo, pao vojni MIG nedaleko Velike Gorice, i to na Dan pobjede, političari su također bili na odmoru. Na konferenciju za tisak tada je došao pilot, koji je prije toga (od događaja je prošlo sat-dva) spašavao goli život. Eto, čuli smo, nije to “ništa”, vojni avioni padaju i u drugim zemljama! Prije nekoliko godina  sudarila su se i srušila dva hrvatska vojna MIG-a. Bilo je to iznad Slunja. Teže je ozlijeđena “samo” jedna starica. Pa, što – i to se događa! I onda i sada gledali smo nasmijane vojne pilote. Slavili su svoje živote, ali i totalni neuspjeh hrvatskog vojnog zrakoplovstva. Što bi se još moralo dogoditi da netko kaže – to je katastrofa?

O ostavkama barem iz moralnih razloga nitko ni ne razmišlja. A Hrvati se svaki tjedan ubijaju, a ne mali broj ih jednostavno i nestane. Nitko ne zna objasniti zašto se to nama, pobjednicima u hrvatskom Domovinskome ratu, događa? Vjerojatno je tako i drugdje, pa nema smisla na to trošiti riječi.

Svi su se okrenuli moru kao da naša zemlja nema i druge potencijale. Gdje je nestao kontinentalni turizam?

Shvaća li netko u ovoj zemlji da je Hrvatska ponovno “u ratu”? Ali, ovoga puta sa samom sobom. Gdje se bivšim komunistima, odnosno njihovim nasljednicima zametnula parola: “Nema odmora dok traje obnova!”.

Tko će dočekati vas i jesen. Drugovi i drugarice.

Vratite se na posao – Hrvatska vas zove!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari