Pratite nas

Gospodo iz Bruxellesa: Proglasite Neum distriktom EU i preko njega gradite A1, a ne most!

Objavljeno

na

Po Washingtonskom sporazumu RH ima pravo na nesmetan prolazak kroz Neum do 2093. godine. Zašto se odustalo?!

Prvi srpnja 2025. godine. U ponoć u Sarajevu vatromet. Ushićeni predsjednik govori: “Nakon Crne Gore i Srbije, BiH je postala 31. članica EU”.

Nekoliko godina poslije turisti koji se voze autocestom A1 do Podgorice zastaju na vidikovcu iznad Neuma. Gledaju velebni pelješki most. Turistički vodiči objašnjavaju djeci kako se morao graditi jer je Europa tu bila presječena. Sada, kada više nije, most je ostao kao lokalni priključak s Pelješca na autocestu. A koštao je više od 200 milijuna eura. Teško će vodiči djeci objasniti zašto Europa nije mogla izgraditi autocestu kroz državu (BiH) koja je već daleko prije mosta istaknula želju da želi biti dio iste te zajednice. Dakle i teritorija. Što će objasniti vodič ako netko od djece upita zašto je Europa uoči ulaska RH u EU napravila presedan u korist BiH oko Luke Ploče, a nije u “istom paketu” riješila Neum. Kako je to na koncu i dogovoreno Washingtonskim sporazumom.

Europa je samo dva puta mijenjala pravne stečevine kako bi udovoljila državama koje nisu njezine članice. Jednom, kada su dopustili Rusiji pristup do njihove enklave (luke) Kalinjingrad kroz teritorij Europske unije. Drugi slučaj je obrnut i puno više na štetu EU. Dopušteno je da BiH kroz teritorij Europske unije ima pristup europskoj luci (Pločama). Čak i to da BiH ima privilegiju iz te luke u treće zemlje izvoziti proizvode koji nisu dopušteni u EU. Iako je naglašeno da je to ustupak bez presedana, ipak se mora naglasiti kako BiH na njega ima pravna, gospodarska, moralna i druga uporišta. Prije svega u Washingtonskom sporazumu. Tada su potpisana dva dokumenta o Neumu i Pločama koji su bila u međusobnoj povezanosti. Po tom ugovoru, RH ima pravo 99 godina na nesmetan prolaz kroz Neum. Do 2093. godine.

Iako je nakon svega upitna legalnost Washingtonskog sporazuma, RH je ispunila obećanje o Pločama. I to sada u puno težim okolnostima kada uz Zagreb o Luci Ploče odlučuje Bruxelles. Utoliko je čudnije zašto RH nije radikalizirala pitanje prolaska kroz Neum. Osobito što je BiH (2008.) s EU potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Dakle, čeka ulazak u istu zajednicu u kojoj je danas Hrvatska.

Bez obzira što nije realan ulazak BiH u EU za desetljeće(a), ipak Bruxelles šalje loš znak gradnjom mosta; ne računamo dugo na BiH. A upravo je Neum mogao biti jedan od najvećih i europskih i hrvatskih uloga u rješavanju opasne krize BiH na vlastitu korist. 
Čudi da nikada nitko nije iznio ideju – proglašenja Neuma europskim distriktom. Barroso, Füle, pokrenite taj proces odmah! Na takav način bi EU dio BiH (Neum) već primio u svoje članstvo. Višestruku korist od toga bi imali i Europa i Hrvatska, a osobito BiH. Europa bi time prirodno počela zaokruživati i proširivati svoj teritorij (s BiH), a Hrvatska bi izbjegla skupa i nesigurna umjetna povezivanja mostom, tunelom, koridorom, pontonom… Na koncu, ako “zemlju čine ljudi”, onda je već sada Neum stopostotno europski jer u njemu su gotovo svi stanovnici Hrvati s putovnicom EU. Takav bi bio i rezultat referenduma.

U BiH već postoji jedan distrikt – Brčko. Njime upravljaju Amerikanci. Neumom bi Europljani imali ravnotežu u BiH.

Dakako, u Neumu se ne bi derogirali zakoni BiH i teritorijalni integritet. On bi bio samo prethodnica usklađivanja zakona s europskim i ulaska cijele države u zajednicu kojoj ionako teži. Ovako su svakojako odsječeni od svijeta. Građani BiH do dolaska na more BiH dva puta prelaze granicu – u Metkoviću i samom Neumu. Proglašenjem tog teritorija distriktom EU imali bismo granicu manje, samo onu u Metkoviću.

Jedino bi trebalo u neumskom zaleđu napraviti granični prijelaz koji bi priječio ilegalni ulazak putnika i roba u teritorij BiH za koji vrijede europska pravila. Kao zahvalu za ovakav sporazum Bruxelles bi Sarajevu mogao uplati 200 milijuna eura (koliko košta most) za poticaje EU. Da ne bude cijela država ne um. Već baš kao europski Neum.

vecernji.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

HND brani Aleksandra Stankovića i napada HRT

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje reakciju vodstva HRT-a koje se ogradilo od svojeg novinara i urednika emisije “Nedjeljom u dva” Aleksandra Stankovića, priopćio je u srijedu HND.

Vodstvo HRT-a je u povodu nedavne emisije “Nedjeljom u dva” izdalo priopćenje u kojem se ističe kako se HRT, “poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje od stajališta iznesena u emisiji ‘Nedjeljom u dva’, u kojoj je Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s ‘građanskim ratom’”.

“Takvu reakciju HND smatra licemjernim napadom vodstva HRT-ova na vlastitog novinara, kojim vrh HRT-a još jednom potvrđuje kako se, kada je program u pitanju, ne rukovodi poštivanjem profesionalnih standarda na kojima se treba temeljiti javni medijski servis, već se služi opasnom politikantskom retorikom priklanjajući se populističkim nasrtajima i prilagođavajući se na način da ne uznemirava političke moćnike”, ističe se u priopćenju Izvršnog odbora HND-a koje potpisuje predsjednik udruge Saša Leković.

Iz transkripta dijela razgovora sa Stankovićevim gostom Predragom Mišićem vidljivo je što je točno kolega Stanković izgovorio, navodi se u dopisu HND-a.

“Svakom tko poznaje činjenice jasno je da je Hrvatska napadnuta nakon što je proglasila odcjepljenje od SFRJ i to nije dovodio u pitanje niti kolega Stanković. Ali u emisiji sa gostom je raspravljao (i) o tome ima li Domovinski rat, zbog raznih specifičnosti, i elemente građanskog rata a povod je bio osobna sudbina gosta”, ističe HND.

Vodstvo HRT-a očito misli kako je takva vrsta propitivanja nedopustiva na javnim medijskom servisu, unatoč činjenici da je čak i Ustavni sud u obrazloženju odbijanja ustavne tužbe u vezi ratnog zločina 12. siječnja 2015. nedvosmisleno naglasio: “Oružani sukob na području Republike Hrvatske imao je nemeđunarodni karakter do 8. listopada 1991.

Nakon toga, taj je sukob imao međunarodni karakter…. na događaje prije 8. listopada 1991. primjenjuje se Dopunski protokol II. uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba”, kaže se u priopćenju.

“Vodstvu HRT-a istovremeno ne smeta ugošćavanje onih koji su osobe optužene za ratne zločine prije 8. listopada 1991. branili upravo pozivajući se na citirane činjenice iz odluke Ustavnog suda. Oni mogu i u programu HRT-a tvrditi kako je do 8. listopada 1991. u Hrvatskoj bio ‘građanski rat’, a novinar HRT-a ne smije o tome niti pisnuti, a da ga se vodstvo HRT-a javno ne odrekne”, navodi HND.

Pritom se HRT-ovi šefovi sakrivaju iza Ustava, koji Stanković niti na koji način nije doveo u pitanje, a nemaju nikakve primjedbe na one istupe u programima HRT-a kojima tuđa ustavna prava redovito krše. Pozivaju se i na Deklaraciju o Domovinskom ratu kao da je taj politički dokument dogma.

Takvim postupkom vodstvo HRT-a je potvrdilo da instituciju kojom rukovode ne smatraju javnim medijskim servisom nego državnom agencijom pod političkom kontrolom i tako HRT simbolično vraćaju u državu iz koje je Hrvatska izašla – u SFRJ, i to iz najrigidnijeg razdoblja, poručuje HND. (Hina)

>>> Marko Jurič: Kakva je ovo glupost HRT se ograđuje od svojeg novinara Ace Stankovića?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari