GOSPODO IZ EIZ-a, SRAMITE SE!

7

Prvo pa: „U NIŠTA“!

Ne, gospodo iz EIZ-a, nisam vas zaboravio, nisam zaboravio vaše „podlo navijačko pisanje“, naslove, rečenice bez smisla koje sam kritizirao u analizi: DAVID PROTIV GOLIJATA ( 15.07.2016.) kad ste baš „podlo navijački“ napisali naslov:“ CEIZ indeks za svibanj 2016.: Usporava rast BDP-a u drugom tromjesečju 2016.“

ceiz

Postavio sam vam samo dio velikog broja pitanja po kojima ste  mogli pronaći pogrješku u vašoj metodologiji. Potaknuo sam vas na razmišljanje, računanje, ispravak pogrješke i što ste napravili?

Jedno veliko NIŠTA!

No, bio bih i s tim velikim NIŠTA „zadovoljan“ da niste nekih cca mjesec dana kasnije, u kolovozu, ponovili istu pogrješku i napisali opet  sramotan  i „podli navijački“ naslov: „CEIZ indeks za lipanj:

„Blago usporavanje rasta BDP-a u drugom tromjesečju“.

ceiz2

A lijepo sam vam napisao: “BDP će u drugom tromjesečju 2016. biti na razini 2,7 % ili više!“

To sam vam napisao cca mjesec dana prije ove druge sramotne slike i naslova s ciljem da će te ispraviti pogrješke i pronaći „rupu u sustavu“ i metodologiji kojom se služite. Ne možete reći da nisam postupio kao fair play „igrač“, te da vam nisam ostavio dovoljno vremena za ispravak, a vi opet „po svom“.

                                          Gospodo iz EIZ-a, SRAMITE SE!

Ipak, ima i dodatna „stvar“ u cijelom događaju, a to je da ste, po onom što sam uspio pronaći, smogli hrabrosti i po prvi put reagirati i dati svoju procjenu rasta BDP-a u postotnim bodovima, a ne samo u indeksima za koje nitko ne zna koliko jedan indeksni bod „vrijedi“. Pohvalno!?

Ali….

Opet „U NIŠTA“!

ekz
A lijepo sam vam napisao još 15.07.2016.:

           “BDP će u drugom tromjesečju 2016. biti na razini 2,7 % ili više!“

Gospodo iz EIZ-a, ja vam nisam „neprijatelj“ kojemu je cilj osramotiti vas, naprotiv. Samo sam vas želio i želim potaknuti na računanje, razmišljanje, …. gdje i zašto griješite. Kako ste si mogli (uz „podle navijačke naslove“) dozvoliti ovakve pogrješke?

Kako si možete dopustiti luksuz da jedan „laik“ jednostavnom metodologijom izračuna nešto sam, a vi kao grupa „stručnjaka“, alkarskim rječnikom rečeno: „U NIŠTA“!

(Pogriješiti za 0,1 postotni bod nije pogrješka. Pogriješiti za 0,2 postotna boda može se razumjeti, ali pogriješiti za 0,3 postotna boda i to grupa stručnjaka, e tu puno toga „ne štima!“ )

Pojednostavljeno:

Ako su vam indeksi u minimalnom porastu, a imate osnovicu (rast BDP-a 2,7 % iz prvog tromjesečja) tada vam u naslovu nedostaje samo jedna riječ i točan, (umjesto gore napisanog iz slike 2. ) naslov bi glasio: „ Blago usporavanje BRZINE rasta BDP-a u drugom tromjesečju“ i to bi vas dovelo do točnog rezultata i izračuna. To niste učinili i dodatno ste se osramotili, što mi je izuzetno žao jer ste tim činom osramotili i struku, i sebe kao stručnjake.

Po osobnoj intuiciji, (iako mi je nepoznata vaša metodologija obrade podataka), razmišljanja sam da ste pogriješili u izračunu indeksa „radne snage“ tj. zaposlenosti, te da ste koristili podatke sa stranica HZZ-a i DZS, a zanemarili ste podatke sa stranica HZMO. Koristiti prva dva izvora, a ne potvrditi ih s brojem osiguranika i umirovljenika iz statistike HZMO, potpuno je pogrješno i uvijek će te imati krive izračune.

Vama za informaciju: Usporedni broj osiguranika u lipnju 2015. i 2016. govori nam da je broj osiguranika veći u 2016. za 26 425 i unatoč većem broju umirovljenika za 8 278, opet nas dovodi do pozitivnije slike u 2016. nego u istom razdoblju 2015., a što nam garantira rast BDP-a i u trećem tromjesečju  „sigurnih“ minimalno 2 %, a već po pokazateljima sa stranica DZS:
PROMET U TRGOVINI NA MALO U SRPNJU da će BDP premašiti 3 % u trećem tromjesečju 2016.

prom1
Osobnom i kratkom metodologijom obrade podataka za svako tromjesečje u godini, već sad nas na temelju samo ove jedne informacije, upućuje da će rast BDP-a u trećem tromjesečju 2016. biti  veći od 3 %  ( 3,2 %)!

Gospodo iz EIZ-a, ako već koristite  podatke o broju i odnosu osiguranika i umirovljenika sa stranica HZMO, onda imate „veliku rupu“ u vašoj metodologiji obrade podataka (ili „rupu u glavama“).

Shvatite jednom da je „zamašnjak“,  „lokomotiva“ uspješnosti RH povukla cijelu kompoziciju za sobom u bolje sutra za svakog Hrvata, za svakog tko voli Hrvatsku!

Dok je RH „grcala“ u problemima 2012., 2013., 2014., 2015., …..dok je BDP padao 11 tromjesečja uzastopno, (što je svjetski rekord i nezapamćeno u demokratskom svijetu)

bdp2

pod istom Kukuriku Kukulele Koalicijskom Vladom RH, pod istim „Partijskim premijerom“, uz istovremeno eksponencijalan rast Javnog duga, niste bili tako „oštri“, „navijački raspoloženi“, a danas, kao da vas smeta uspjeh RH, ili bi htjeli da opet Partija sa svojim „satelitima“ vodi RH? E, taj „film“ zaboravite!

 RH može uspješno voditi samo stožerna stranka u Hrvata – HDZ, sa svojim koalicijskim partnerima ili samostalno!

Kako uskoro očekujem CEIZ indeks za srpanj 2016., gospodo (drugovi) iz EIZ-a, ne sramotite se!

Gospodo iz EIZ-a, Hrvatska ide dalje, unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

>GOSPODO IZ HNB-a SRAMITE SE

facebook komentari

 • kršni

  Osjećam se odjednom bolje! Ali je članak trebao biti objavljen, na primjer, he, he, he, u Telegramu.

 • Milivoj Lokas

  Poštovani “kršni”, drago mi je da se osjećate bolje i uvjerenja sam da Ste razumjeli napisano kao i to da gospodarske analize malo tko i čita, a da se analize koje napišem, praktički “ne smiju” prenositi da ne bi “uznemirili duhove” 🙂

 • kršni

  Hvala što ste mi odgovorili. Analize se mogu i “prevesti” na razumljiv jezik ako su prekomplicirane za običan puk među koje spadam i ja. Popratni tekst sve objašnjava. Ali izgleda da je jednostavnije pisati i vikati na sav glas “HDZ je kriv za…sve”, uglavnom.

 • Milivoj Lokas

  Poštovani “kršni”, baš to i radim. To mi je cilj i crta vodilja, tj. pojednostavniti sve što god je moguće. U analizama koje pišem nema ni jedne “stručne” riječi, ni jednog nerazumljivog pojma. Odavno sam si dao u zadaću pisati držeći se one “stare”: “Lako je pričati stotini doktora, pričaj (piši) ti stotini težaka, ribara, … a da te oni razumiju”!

  Duboko sam svjestan da se ovakve stvari malo čitaju, ali to me ni malo ne brine, već mi je glavni cilj da svakom analizom makar samo nekoliko Hrvata i Hrvatica “progledaju”, moja “misija” je uspješna. 🙂

 • kršni

  Gospodine Lokas, poštujem vaše strpljenje, ali mišljenja sam da treba analize razglasiti na sva zvona! Vrijeme nam leti!

 • Milivoj Lokas

  Poštovani “kršni”, apsolutno se slažem s napisanim komentarom. Na žalost, to ne ovisi o meni, nama, ovom cijenjenom portalu Kamenjar…..

  Jasno mi je da “mainstream” mediji ovo nikad neće prenijeti, ali to od njih ni ne očekujem, ali postoje i drugi “hrvatski” portali koji ovo i da pročitaju i još mnogo toga, neće prenijeti iz samo njima znanih razloga. Tko zna, možda nije “po zanatu” novinarstva, ….
  No, kap po kap kišnice i najtvrđi kamen dubi… 🙂

 • kršni

  Gospodine Lokas, stavio sam vašu analizu na facebook-u. Pozdrav.