Connect with us

Analiza

Gospodo iz HNB-a, SRAMITE SE!

Objavljeno

on

Toliko toga bi trebalo analizirati, demantirati laži, prodavanje magle, …. da čovjeku stvarno postane naporno odlučiti što, tj. odakle početi?

Pa idemo polako redom dok su sjećanja još svježa, optimistična i radosna za sve Hrvate i one koji vole Hrvatsku, a mnogi to žele poništiti, preskočiti, umanjiti, omalovažiti,…. a sve s ciljem da se što brže zaboravi zbog čega Hrvati imaju pravo na radost, optimizam i ushićenje.

Najsvježiji primjer dogodio se jučer, a danas ni riječi, ni spomena….. e pa ne dam!

31.08.2016. DZS je objavio da je rast BDP-a u drugom tromjesečju 2016. 2,8 %!

Vijest koja nas je obradovala, mnoge ugodno iznenadila, ali i neke razočarala jer se sve to dobro  dogodilo i događa, a na vlasti nije Partija sa svojim „satelitima“.

Najtužnije od svega je, što tu „nelagodu“ uslijed uspjeha RH javno iskazuje HNB, a vidljivo u Biltenu br. 226 izdanog još 19.07.2016. pisano u izrazito „negativno navijačkom tonu“. Kako još nikad nikog nisam „napao“ bez argumenata isto je i sad.

3posto

Ova rečenica napisana na stranici 4 (12/146 u PDF formatu)  Biltena br. 226 kao ogroman trn bode u oči svakog tko se imalo razumije u ekonomske analize , bila to u pitanju RH ili bilo koja druga država u svijetu.
Pa dobro gospodo iz HNB-a, što vam je ovo trebalo? Jel’ vi stvarno smatrate da su Hrvati nepismeni? Pa znate li koliko iznosi 3 % BDP-a i to po vašim krivim procjenama?

Pa evo, sad ću uzeti vaše (krive) brojke i pokazati koliko ste „stručni“ ili, kako sam već naveo, „negativno navijački nastrojeni“.

BDP je 2015. iznosio (prema rashodnoj metodi- tekuće cijene) – 334 219 000 000 HRK.

slika2

Vaša „procjena“ o rastu BDP-a za 2,3 % povećava istu brojku na:  – 341 906 037 000 HRK.

3 % od te brojke iznosi : 10 257 181 100 HRK!

Zar vi hrvatskoj javnosti želite reći da očekujete da će se deficit smanjiti ispod te brojke, a imali ste i imate podatke o punjenju proračuna iznad svih očekivanja i najvećih optimista i sami znate da se deficit očekuje daleko ispod 2 % BDP-a!
Pa što vam je to trebalo? Nakon rasta BDP-a u prvom tromjesečju 2016. u iznosu od 2,7 % i pticama na granama je postalo jasno da je RH u „zamahu“ i da će se taj trend nastaviti. Pa već ste jednom morali (koliko sam primijetio, nerado) promijeniti procjenu o rastu BDP-a i opet nastavljate „po svom“.
Već sam vas jednom kritizirao zbog nebuloza i u prošlom Biltenu i iskazao zabrinutost u vjerodostojnost vašeg pisanja, ali i u stručnost autora Biltena br. 225., a sad moram opet.

Gospodo iz HNB-a, sramite se!

Nitko od vas ne traži ništa spektakularno, već da samo stručno i bez trunke osjećaja, „navijanja“ za bilo koju političku opciju, pišete istinu i ništa više, donosite svoje procjene temeljene na pokazateljima, a ne po: „….što se babi snilo….“

No, ništa manje bitno, pogledom u Arhivu i pregledom Biltena iz  2012., 2013., 2014.,  kad je RH bilježila 11 uzastopnih tromjesečja pada BDP-a, pod istom Kukuriku Kukulele Koalicijskom Vladom RH, pod istim premijerom, dok se Javni dug eksponencijalno povećao, dok su se „potkopavali“ i sami temelji RH …. niste bili tako „oštri“, naprotiv, pokušavali ste „umanjiti štetu“ „smirenim pisanjem“, …. A sad?

14.06.2016. u analizi: NA ZAPADU NIŠTA NOVOGA, između ostalog, napisao sam:

Svaki dan, svaka 24 sata bivše Kukuriku Kukulele Koalicijske VRH, „koštao“ je ovu našu nesretnu RH samo kroz 2013. godinu:
102 190 684,93 HRK!….i tako svaki dan …..x 365 dana…..“

2013., bili ste „manji od makova zrna“, a sad?

Gospodo iz HNB-a, Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR