Gospođo predsjednice, dodijelite visoka odličja prof. dr. Zvonimiru Šeparoviću, prof. dr. Josipu Jurčeviću i hrvatskom Slovencu Romanu Leljaku

2
Foto: Oskar Šarunić

Komentar Antuna Babića

Usprkos većim zdravstvenim problemima, u ponedjeljak 14. studenoga 2016. bio sam nazočan na zajedničkoj sjednici osam hrvatskih domoljubnih udruga. Pod nazivom «Hrvatska između Hude Jame i Orašja», sjednica je održana u Nadbiskupskom pastoralnom centru u Zagrebu, Kaptol 29. Dvorana je bila dupkom ispunjena. Od političara na sjednici bio je nazočan  jedino saborski zastupnik i bivši ministar vanjskih i europskih poslova dr. Miro Kovač, a Crkvu u Hrvata zastupao je pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić. O sve težoj političkoj i društvenoj situaciji u Hrvatskoj na sjednici su govorili predsjednik Hrvatskog etničkog sudišta prof. dr. Šeparović te drugi javno poznati domoljubni aktivisti dr. Nevenka Nekić, Ante Beljo, Zorica Gregurić, dr. Zdravko Tomac i prof. dr. Josip Jurčević.

Veleizdajnička peta kolona

Domoljubne udruge na čelu s Hrvatskim nacionalnim etičkim sudištem izražavaju veliku zabrinutost zbog niza politički motiviranih optužnica protiv hrvatskih vojnih zapovjednika za navodni ratni zločin. Prema izjavama većine govornika, hrvatske državne i društvene institucije dočekale su ovaj završni udar na Domovinski rat potpuno nespremne i nemoćne. Kako stoji u zajedničkoj izjavi sa sjednice, «glavni uzrok ovih dugotrajnih hrvatskih slabosti je i u veleizdajničkoj petoj koloni koja pod okupacijom drži ključne institucijske položaje u hrvatskoj državi i hrvatskom društvu».

Na dobro posjećenim javnim sjednicama u zadnje dvije godine, Hrvatsko nacionalno etičko sudište osudilo je za etičku veleizdaju nekolicinu tadašnjih petokolonaških osoba, među kojima su bili tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Zahtijevanje naroda

Kako je istaknuto u zaključku sjednice, koji je nazvan «Zahtijevanje naroda», sadašnji završni udar na Hrvatsku i njezine vrjednosne temelje samo je nastavak i posljedica naznačenog dugotrajnog veleizdajničkog djelovanja. Stajalište je domoljubnih udruga «da se Hrvatska može obraniti jedino ako se otklone uzroci». Iz tog razloga, udružene domoljubne udruge od sadašnjih institucija državne vlasti u Hrvatskoj zahtijevaju:

 1. «Jasnu i nedvosmislenu osudu progona hrvatskih državljana koje se optužuje ili sumnjiči za ratni zločin temeljem pripadnosti tzv. udruženom zločinačkom pothvatu te zahtijevamo da im državne institucije Republike Hrvatske pruže punu pravnu i drugačiju zaštitu i pomoć.
 2. Poduzimanje pravnih i političkih postupaka radi naplate ratne štete od Republike Srbije kao glavnog organizatora i izvršitelja oružane agresije na Hrvatsku.
 1. Poduzimanje optužnica za ratne zločine protiv osoba kojima je protupravnim političkim pritiscima i dogovorima ratni zločin prekvalificiran u oružanu pobunu te potom aboliran.
 2. Žurni prekid višegodišnje necivilizacijske prakse da se agresorskoj Republici Srbiji prepušta procesuiranje slučajeva ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj. Ova pravna politička i moralna neciviliziranost posebno se jasno očitovala u sudskoj praksi koja već desetak godina traje u Srbiji na suđenju za ratni zločin koji je počinjen na Ovčari.
 3. Žurno ustrojavanje stručnog multidisciplinarnog i međuresornog tijela koje će utvrditi ishodišta, interese i aktere specijalnoratovskog udara na Hrvatsku te će oblikovati strategiju zaprečavanja i suprotstavljanja.
 4. Žurno smjenjivanje svih osoba koje su u sigurnosnom, pravosudnom i policijskom sustavu, djelovanjem ili pasivnošću, sudjelovale u ili pridonosile razaranju hrvatskih nacionalnih interesa i hrvatskih nacionalnih vrijednosti.
 5. Prioritetno poduzimanje međunarodnih pravnih i političkih radnji i mjera za reintegraciju dijelova hrvatskog državnog teritorija (Sveta Gera, Ade na Dunavu, Prevlaka).
 6. Donošenje ustavnog zakona kojim se učinkovito štite vrijednosti hrvatskog obrambenog Domovinskog rata i prava branitelja.
 7. Stvarno i cjelovito suočavanje sa zločinačkom totalitarnom komunističkom prošlošću u Hrvatskoj, a to prvenstveno znači da se jasno i nedvosmisleno osudi jugokomunistički režim; da se potpuno dokine totalitarno nasljeđe u javnome životu; da se uputi javna isprika žrtvama komunističke represije i njihovim potomcima; da se o zločinima jugokomunizma utvrdi objektivna i puna istina te da se preventivno primjenjuje u cjelokupnom javnom životu».

alic-pecaricTijekom sjednice većina je govornika u svojim govorima izrazila nezadovoljstvo zbog nedovoljnog angažmana Plenkovićeve Vlade kad je riječ o pitanjima koja su spomenuta u rezoluciji «Zahtjevanje naroda». Naglašeno je kako se okupljene udruge, usprkos podršci koju trenutačno pružaju ovoj Vladi, neće ustručavati oštro je osuditi za veleizdaju ne ostvari li se pomak u rješavanju nagomilanih i teških problema kad su u pitanju zaštita i sigurnost hrvatskih branitelja i vojnih zapovjednika iz Domovinskog rata.

Prijedog za dodjelu visokih odličja prof. dr. Zvonimiru Šeparoviću, prof. dr. Josipu Jurčeviću i Romanu Leljaku

Uz opće i jednoglasno odobravanje, dizanjem ruku, svi nazočni na sjednici prihvatili su moj prijedlog iz publike da se na sljedećoj javnoj sjednici HNES-a donese odluka o etičkoj i moralnoj veleizdaji Vlade Ivice Račana, Vlade Ive Sanadera, Vlade Jadranke Kosor i Vlade Zorana Milanovića, kad se radi o pravima i zaštiti hrvatskih branitelja. Na jednako odobravanje naišao je i moj prijedlog da svi nazočni na sjednici pošalju poruku predsjednici Republike Hrvatske gospođi Kolindi Grabar-Kitarović da dodijeli najveća državna odličja predsjedniku HNES-a i Hrvatskog žrtvoslovnog društva prof. dr. Zvonimiru Šeparoviću i povjesničaru prof. dr. Josipu Jurčeviću za njihov neumoran 25-ogodišnji rad na obrani hrvatskih nacionalnih interesa i istraživanju žrtava zločinačkog komunističkog režima u Titovoj Jugoslaviji i SR Hrvatskoj. Na primjer, prof. dr. Jurčevića susreo sam prvi put u srpnju 1990. godine u Australiji, kamo je došao držati predavanja o pronalaženju prvih jama u Hrvatskoj u kojima su pronađene žrtve komunističkog režima.

ordenPredložio sam također da predsjednica Republike istu nagradu dodijeli možda najuspješnijem i najneumornijem istraživaču komunističkih žrtava u svim postkomunističkim državama u Europi, hrvatskom Slovencu Romanu Leljaku. Bez Leljakova neumornog i neustrašivog rada na tom polju vjerojatno bismo još mnogo godina morali čekati da na svjetlost dana iziđu činjenice i podaci o strahotama zločinačkog komunističkog režima u Sloveniji i Hrvatskoj. Osim već dosad napisanih desetaka knjiga, Roman Leljak priprema dva nova filma: «Partizanski logor Jasenovac – 1945. do 1948.» i «Udba protiv hrvatskog iseljeništva». Uz te filmove, Roman Leljak priprema i knjigu «Slovenija najveće stratište Hrvata», u kojoj će predstaviti više od 200 stratišta Hrvata na području Slovenije.

Uz ovu trojicu poznatih javnih djelatnika u HNES-u i drugim domoljubnim udrugama  postoje još neke jednako zaslužne osobe, koje bi također trebale primiti državna odličja za svoj domoljubni rad.

Osim odličja predsjednice Republike Hrvatske, HNES, Hrvatsko žrtvoslovno društvo i Roman Leljak trebali bi od Ministarstva kulture RH dobiti i materijalna sredstva za svoj neprocjenjivo vrijedan domoljubni rad – barem onoliko novca koliko dobivaju razne nevladine projugoslavenske udruge u Hrvatskoj, koje otvoreno rade na rušenju hrvatske države i uništavanju svih hrvatskih tradicionalnih vrijednosti i vrednota.

U zaključku molim mlađe čitatelje hrvatskih portala koji koriste facebook da pokrenu javnu peticiju upućenu predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović za zasluženu dodjelu visokih hrvatskih državnih odličja prof. dr. Zvonimiru Šeparoviću, prof. dr. Josipu Jurčeviću i Romanu Leljaku.

mr.sc. Antun Babić

facebook komentari

 • milanU

  Za mene Hrvatska je tu. Nije onolika kolika je trebala biti niti je onolika za kakovu sam se bori. Nije ni onakova kakovu sam ja htio niti je onakova za kakovu sam se borio. Nije ni slobodna onoliko koliko sam se ja borio da bude slobodna. Ali svakako je ta moja Hrvatska tu za koju su se borili oni Hrvati koji nisu mislili kao ja, ali su se borili za moju ideju da Hrvatska ne bude u sastavu Jugoslavije. To su veliki razlog-i (nisam namjerno htio napisati “razlozi”, jer bi me (po)neki napali da pišem “ustaškim” pravopisom) koji me tjeraju da odam dužno i veliko poštovanje ovima koji su gore na sliki, jer su oni preuzeli moju ulogu u borbi za Hrvatsku. Sada ja mogu mirno uživati u mirnoći mojih snova da nam je Hrvatska odvojena, ne samo od propale i nepovratne Jugoslavije, nego i od Srbije. Oni su nastavili ondje gdje je prestala bivša hrvatska politička emigracija koje sam bio neznatni ali uvijek jedan od živih sudionika hrvatskog gibanja.
  Veliki poZDrav ovome i svim drugim hrvatsko/državotvornim skupovima.