Connect with us

Pregled

Gost Bujice je bio Davor Gjenero: Neugodna Milanovićeva agresivnost opasna je za stanje društva

Published

on

Ne bojim se fizičkih prijetnji obitelji Milanović. To je zapravo tehnički prijetnja smrću, ali drugi dio prijetnje se čini realan, a ta je da ćemo ostati bez posla, komentirao je Gordan Malić u Bujici prenosi direktno.hr

[ad id=”68099″]

Uoči parlamentarnih izbora koji će se održati 8. studenoga političke prilike u studiju emisije Bujica komentirao je politički analitičar Davor Gjenero.

Predsjednica Grabar-Kitarović je u poslanici apelirala da se svečanost demokracije ne pretvori u karneval iste. Gjenero smatra kako smo čuli izrazito ozbiljan nastup Predsjednice Republike Hrvatske.

”Ključni termin koji ona rabi je odgovornost. Ova metafora sa svečanošću i karneval je dobra metafora. Predsjednica primjećuje da je naša politička arena tako duboko razdijeljena kao nikada. Svi primjećuju izrazito veliku količinu agresivnost u dijalogu”, rekao je Gjenero.

Zanimljivo je, istaknuo je politički analitičar, kako nakon četiri godine vladavine Kukuriku koalicije ta agresivnost dolazi, ne od oporbe, već od predsjednika SDP-a.

”Razina agresivnosti dijaloga koju je nametnuo Milanović je neugodna, vrlo opasna za dugoročno stanje ovog društva. To će ostaviti ozbiljne posljedice kako god ovi izbori završili”, prognozirao je Gjenero.

Najgore što se dogodilo s nekontroliranim sukobima, naglasio je Gjenero, je u odnosima između Zagreba i Beograda.

”Tu se Milanović poigravao s europskom politikom proširenja i susjedstva i gdje se ponašao kao da nije svjestan, ili doista nije, odgovornosti koja leži na Vladi i premijeru budući da Hrvatska jest a Srbija nije članica EU. Pri tom mu se dogodilo nešto što se nije vjerojatno dogodilo nijednom premijeru EU. Hrvatska je zatvorila granicu prema Srbiji nakon čega su krenule kontra mjere, a u Srbiju je otišao austrijski i europski komesar Han, te iz Beograda tražio trenutno granice otvaranje prema Srbiji.

“Vrijedi načelo solidarnosti u EU. Ovog puta Hrvatska je ostala dezavuirana ponašanjem europskog komesara u Beogradu i Srbija je odnijela političko pobjedu”, rekao je Gjenero.

Politički analitičar smatra kako ovakvo premijerovo ponašanje nije slučajno već on igra na tip lijevoga anti-euroinstitucionalizma.

”Ponaša se neodgovorno kao Syriza, jer je za većinu Hrvata članstvo u EU dostignuće, a on u tom ostvarivanju ni na koji način nije sudjelovao niti doprinio. Član je europskog Vijeća, a unutar njega ne komunicira s kolegama i ne razumije načine donošenja odluka”, opisao je Gjenero.

Razlog tomu, smatra Gjenero, je neprihvaćanje institucionalnog okvira koji Hrvatskoj daje sigurnost u odnosu na nesigurnost u regiji i to je tip političkog nasilništva.

Stranke su klijentelističke organizacije podvrgnute Milanoviću

Poslanici predsjednice prethodila je Milanovićeva izjava ‘da Grabar-Kitarović napravi jedino što je trebala u čitavoj godini’.

”Premijer nije prebolio politički poraz njegovog favorita te nije priznao pobjedu Grabar-Kitarović do danas. Ali ključni problem je da se Milanović transformirao iz neuspješnog predsjednika Vlade u jednako neuspješnog potencijalnog autoritarnog vladara. Razorio je demokratske vrijednosti unutar svoje stranke”, rekao je Gjenero.

Istaknuo je kako je Milanović podredio sve koalicijske partnere. “Stranke u njegovoj koaliciji su se pretvorile u klijentističke organizacije koje su podvrgnute političkoj volji Milanovića”‘, dodao je.

Istaknuo je, primjerice, da se Vesna Pusić više ne miješa u svoje poslove pa nije pokušala niti zaustaviti krizu sa susjednim država koju je generirao Milanović već je to prepustila formalnom zamjeniku ministrice.

Bujanec se u emisiji osvrnuo i na prijetnje koje mu je uputio otac premijera Milanovića. Više o tome možete pročitati u članku VIDEO Bujanec u prilogu ‘Ludi Stipe’ žestoko odgovorio premijerovom ocu.

Gjenero je komentirao i metaforu Ludi rimski car, kako je istaknuo, prva rekla Vesna Pusić.

”Zagovarajući članstvo u EU, Pusić je primijetila da to znači sidro stabilnosti onemogućavajući pojave novog ludog rimskog cara koji bi RH pretvorio u autoritarnu despociju. Upravo se to počelo događati s Milanovićem. Kada nemate mehanizme za upravljanje, nemate unutarstranačke demokratske mehanizme, poziciju u parlamentu da kroz njega kontrolirate političku situaciju, policija pod stranačkom kontrolom…tada je pojava autoritarnog vladara vrlo jednostavna. Kada imate osobu s takvim profilom takav oblik vladavine se nameće sam po sebi. Jedina brana je trenutno pamet i odgovornost biračkog tijela na što je pozvala predsjednica”, komentirao je Gjenero i dodao da su zato ovi izbori važni kao i oni 2000.

Na zamolbu da usporedi Karamarka i Milanovića, Gjenero je odgovorio kako je ta usporedba deplasirana.

”Karamarko stranku vodi kao normalan, umjeren i pristojan političar. Nije fasciniran svojom pojavom u medijima. Zna upravljati sustavom. Nije iz represivnog aparata”, rekao je Gjenero.

Malić: Ne samo da je ova Vlada ista kao i druge, već i u nekim elementima gora

U emisiju se telefonskim putem javio istraživački novinar Gordan Malić kojeg je voditelj upitao boji li se za sebe zbog priče koju je otvorio o Kreši Milanoviću te uslijed prijetnji Stipe Milanovića.

”Ne bojim se fizičkih prijetnji obitelji Milanović. To je zapravo tehnički prijetnja smrću, ali drugi dio prijetnje se čini realan, a ta je da ćemo ostati bez posla. Medijska politika koju vodi Vlada premijera Milanovića suzila je novinarska slobode do minimuma kakav je nezabilježen. U ovih 25 godina nisam se susreo s takvom kontrolom privatne i izdavačke medijske scene. Prijetnja da ćemo ostati bez posla da televizije na koje jedino imam istupa da će biti zabranjene i ukinute. To je prijetnja ukidanja preostalih sloboda odnosno kraj oporbenih medija kojih je vrlo malo i koji su preostali”, rekao je Malić.

Maliću HND, kao članu, nije stao u zaštitu.

”Niti je mene tko zvao niti sam ja nekog zvao. Mene su dosta štitili, takve mi je dosta zaštite. Nikad nisam znao je li me štite ili špijuniraju. Od Stipe Milanovića neću tražiti zaštitu. Ne smeta im izjava za Dom spremni već im više smeta slobodni govor u kojem se iznosi prava istina o ovoj Vladi. Jer ne samo da su isti kao i drugi već su i u mnogim elementima mnogo gori”, rekao je Malić.

Prijetnje su dobile porezne službenice koje su podnijele prijave, a koje pak dolaze do imena Kreše Milanovića, nastavio je Malić.

”Njima se zaprijetilo zatvorom jer Porezna je mjesto uvođenja nereda gdje sa selektivno proganja, gdje se mobingira, gdje postoje zaštićeni pojedinci. Porezne službenice su ukazale na jednu od najvećih poreznih prijevara za što postoje dokumenti – kružne prijevare u trgovini zlatom. Ustanovilo se da je u sklopu utaje poreza mali dio priče usmjeren prema tvrtkama vezanima za obitelj Milanović. Krešo Milanović, u vrijeme kad su službenice premještene na niža mjesta, hodočastio u Poreznu upravu svaki drugi dan, a nakon toga došlo je smjena djelatnica koje su otkrile taj kriminal. Lijevi birači nisu u prilici da čuju punu istinu onih kojih odabiru i upravo zbog toga je medijska scena podijeljena”, zaključio je Malić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari