Connect with us

Komentar

GOST TREBA BITI PRISTOJAN JER JE GOST, A PROFESIONALAC PROFESIONALAN JER MU JE TO PROFESIJA

Objavljeno

on

Milorad Pupovac, pozvan je u Dnevnik Nove TV da govori o temi dvojezičnih natpisa u Vukovaru. M. P. je skrenuo s teme i pokušao monopolizirati razgovor (http://www.sloboda.hr/video-voditeljica-dnevnika-prekinula-intervju-zbog-provokacija-etnobiznismena-pupovca/, http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/milorad-pupovac-u-dnevniku-nove-tv—396891.html). R. K. kao voditeljica razgovora upozorila ga je više puta, a zatim prekinula razgovor.

[ad id=”68099″]

NovaTV njezin je postupak pojasnila na sljedeći način: „Voditeljica Dnevnika Nove TV svojim je moderiranjem intervjua nastojala gosta fokusirati na temu zbog koje je pozvan u emisiju. S obzirom da je sugovornik kontinuirano skretao s teme, voditeljica je morala razgovor u određenom trenutku privesti kraju jer, podsjećamo, radi se o programu uživo u sklopu informativne emisije koja se bavi i drugim temama mimo navedene.“.

Temeljno pitanje glasi – je li se M. P. držao teme ili ne? Zamislimo, da se trenera GNK Dinama pozove u emisiju da pojasni kako misli pobijediti albanskog suparnika u tekućoj sezoni u kojoj momčad nema niti stalnu prvu postavu, a još manje suvislu igru. Zamislimo sad da trener Dinama, što je de facto i učinio u jednom tiskanom intervjuu, započne govoriti o osvojenim tuzemnim titulama i plasmanima u europska natjecanja tijekom posljednjeg desetljeća. Je li to skretanje s teme? Jest i to se može dokazati jednostavnom usporedbom analiziranih izraza „TEKUĆA SEZONA“ i „PROŠLIH 10 SEZONA“, pri čemu postoje značajne razlike u sadržaju ta dva izraza i oni samim time potpadaju pod dvije odvojene i različite teme. Dakle, govor o drugoj temi JEST SKRETANJE S TEME AKO JE TEMA PRVA TEMA. Analogijom je i M. P. skrenuo s teme. Ako je ovo pitanje riješeno, onda je jasno sve ostalo. Ako je novinar profesionalan i ako je profesionalnost držati se teme, onda je novinar opravdan, štoviše dužan je prekinuti gosta u govoru. To je navedena i učinila što je dodatno pojašnjeno i komentarom same NoveTV.

Reakcije na cijeli događaj grupiraju se u dvije ne baš kompaktne skupine. Prva osuđuje postupak novinarke, jer je nepristojno prekinula gosta koji se navodno „okvirno držao teme“. Neki ju čak nazivaju „neprofesionalnom desničarkom“. Druga podržava postupak novinarke, jer je prekinula gosta u monopoliziranju teme i razgovora, a i u jednom trenutku se pokušao nametnuti kao voditelj intervjua. Neki ju čak hvale da je načinila hrabar i domoljubni potez i sl. Obje su reakcije elementarno pogrešne. Ako nema spora o tome da je M. P. skrenuo s teme, a poznavajući njegovu struku, to je učinio s jasnom sviješću, znanjem i planski, te ako nema sumnje da je novinarka postupila profesionalno, onda se sve svodi baš na to. NJEZIN JE POSTUPAK PROFESIONALAN, SAMO TO I NIŠTA DRUGO OSIM TOGA. Profesionalizam, tj. postupanje u skladu s međunarodno priznatim pravilima struke ili lege artis, je sasvim dovoljno da se raščisti puno toga u RH i toga se treba držati. Profesionalizam je sasvim dovoljan da se temeljem njega opravda postupak novinarke i osudi postupak gosta koji se kao gost ponašao „neprofesionalno“, tj. ELEMENTARNO NEPRISTOJNO. Sva ostala bitno politikantska tumačenja događaja više štete, nego što koriste cijeloj situaciji, s bilo koje strane dolazila. Štoviše, spreman sam takva potikantska tumačenja motriti kao izbjegavanje isticanja profesionalizma. Po mom skromnom mišljenju ovo je bio prototip zlouporabe medija i najgledanijeg središnjeg dnevnika u RH od strane gosta i profesionalan postupak novinarke. U cijeloj stvari M. P. kao gost ispao je elementarno nepristojan, a R. K. kao novinarka elementarno profesionalna.

P.S.

(Ako pak netko ovdje želi povući argument obrnute diskriminacije i temeljem njega nekim manjinama dati veća medijska prava od prava koje ima većina, onda je bolje da se ne upušta u taj razgovor, jer ako je netko manjina u Vukovaru u kojem silovatelji kao pripadnici agresora i dan danas slobodno hodaju gradom doslovno se podsmjehujući žrtvama svojih ratnih zločina, što silovanja u ratu jesu, onda su to Hrvati pri čemu vrli zastupnici tih istih navodnih manjina nisu sposobni doći čak niti na projekciju filma o tim istim zločinima emitiranom u državnom saboru u kojem je gore navedeni zastupnik)

Kristijan Krkač

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR