Pratite nas

Komentar

Gostovanje Kadijevićevog ratnog huškača Lazanskog na HRT-u je velikosrpska provokacija!

Objavljeno

na

U emisiji HRT-a Otvoreno razgovaralo se o višetjednim primjedbama iz Srbije zbog eventualne nabavke višecijevnog lansera raketa M270 MLRS za potrebe Hrvatske vojske. U studiju su gostovali vojni analitičar i dekan VERN-a Vlatko Cvrtila, vojni analitičar Igor Tabak, Nikola Brzica iz HDZ-ova odbora za obranu, te vojni analitičar beogradske Politike Miroslav Lazanski, piše Željko Sakić/narod.hr

[ad id=”93788″]

Nastup Miroslava Lazanskog, kojega smo zadnji put mogli vidjeti na televiziji dok je intervjuirao Veljka Kadijevića, prije početka agresije na Hrvatsku, obilježile su skandalozne izjave za koje je nevjerojatno da se upućuju iz studija HRT-a, bez obzira što su dvije crvene kockice na logotipu Radmanove televizije od početka ove godine pobijelile.

Tako je Lazanski izjavio: “Ja sam otišao iz Hrvatske u veljači 1991. godine, prije nego što je ispaljen prvi metak. Ja sam navijao za vojni puč i nagovarao sam Veljka Kadijevića da to napravi – u tom slučaju ne bi bilo žrtava.”

S obzirom da su u studiju ostali gosti bili posve zatečeni, nejasno je zašto se barem voditelj nije sjetio zapitati, koji se to vojni prevrat može izvesti bez krvi i žrtava, osobito prema doktrini ondašnje JNA, koju je demonstrirala u Vukovaru?

Činjenica je kako Hrvatska kao članica NATO-a nabavlja određene količine vojne opreme izazvala je frustracije u srpskom političkom vrhu. Tako je spominjući “balističke rakete”, Aleksandar Vučić istaknuo i samohodne haubice PzH2000 koje su za potrebe Hrvatske vojske nabavljene u Njemačkoj.

Temeljem vojne suradnje s Njemačkom, HV-u je dostavljeno i 47 teretno-terenskih kamiona MAN 4×4.
Kroz program viškova obrambene opreme i sredstava SAD su donirale helikoptere, od kojih je naš stručni tim odabrao 16 letjelica OH 58D Kiowa Warrior za potrebe HRZ-a. Također temeljem istog programa SAD je dostavio i 220 vozila tipa MRAP.

Kako je od prije poznato, do sada je proizvedeno 126 vozila BOV PATRIA AMV 8×8, od kojih su OS RH preuzele 74. U ovoj godini će se nastaviti uvođenje u operativnu uporabu preostalih vozila.

U takvoj situaciji, u Srbiji su zaključili, kako njihova vojska postaje inferiorna, pa je započeo niz nevjerojatnih izjava. “Srbija neće dozvoliti da bude ponižena ili da se njezini građani osjete ugroženim jer se netko u regionu naoružava, poručio je srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.”

Onda se oglasio i Vučić, naglasivši da je “Amerikance zamolio” da Hrvatskoj ne isporučuju to oružje.
Prije desetak dana gostujući u programu N1 televizije, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, izjavio je; “pretpostavlja se da vaše naoružavanje može biti upotrebljeno jedno protiv Srbije. Ne vjerujem da ćete gađati Austriju, Italiju, BIH, možda eventualno Republiku Srpsku.”

Dakle na izjave iz Srbije, u programu Radmanove HRT nadovezao se i Lazanski, “Nemojte kupovati pa nećemo ni mi, i dodao – nemojte se čuditi srpskim reakcijama.”

Naime, prije nekoliko dana u Beograd je stigao zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin i na sastanku s premijerom Srbije Vučićem najavio moguću kupnju sustava protuzračne obrane S300, čija je komercijalna cijena 200 milijuna dolara.

Na kraju emisije u svom podcjenjivačkom stilu Lazanski je upitao; ” Što ćete učiniti ako Amerikanci odbiju poslati naoružanje, gdje vam je onda samostalnost?”

Držanje, ton i ponašanje Lazanskog bili su upravo onakvi, kakvo je držanje tamošnje srpske političke elite. Ovdašnji analitičari, kao da nisu znali sastaviti dvije suvisle rečenice kojima bi obrazložili svoje stavove, a njihovo ponašanje u društvu gosta koji se ne libi provocirati ih, bilo je teško gledljivo.

Emisiju Otvoreno, koju u ovom obliku nikada ne bi emitirala državna televizija koja drži do svoje publike, zadnjom rečenicom ispod svake razine zaključio je pobjedonosno Lazanski, “Ne zaboravite, Severina se udala za Srbina.”

HRT nam je opet priuštio skandal u izvedbi Informativno medijskog servisa, pa je ponovno i više nego jasno kako su ozbiljne kadrovske promjene jedino riješenje, za profesionalan TV program koji, uostalom, plaćaju građani.

Čime prijeti Aleksandar Vučić?

Svakako je za srpske nacionalne interese otvorena potpora Rusije, u političkom i vojnom smislu, od velike važnosti. U tom kontekstu sustav S 300 izuzetno je moćno oružije koje je u stanju djelovati na visinama od 10 do 21 000 metara. Učinkovit je protiv balističkih, krstarećih raketa, te zrakoplova i bespilotnih letjelica. Sustav napada 6 ciljeva s dvije rakete istovremeno, u radijusu djelovanja od 150 kilometara. Sustav se nalazi na mobilnim vojnim vozilima i spreman je za uporabu za svega 5 minuta. Međutim, izjava Vučića, kako za takav sustav nemaju novaca, stavlja veliki znak pitanja nad stvarnu mogućnost nabavke ovog sustava.

Kao odgovor na donaciju vozila MRAP Hrvatskoj vojsci (Mine Resistant Ambush Protected), koje za cilj imaju sačuvati posadu od improviziranih eksplozivnih sredstava, Vučić je najavio proizvodnju srpske inačice MRAP pod nazivom “Lazar”. Činjenica je kako je to vozilo daleko od operativne upotrabe.

Opremljen je strojnicom 12,7 mm, no na vozilu su uočljivi nedostatci, velike staklene površine, nedostatak SLAT oklopa koji bi 10 +3 člana posade štitio od RPG projektila, te pogon na kotačima. Cijeli projekt od 2008 nije ušao u serijsku proizvodnju, I nije poznato kada bi se to moglo dogoditi.

Državna kompanija YugoImport, također razvija projekt NORA habice od 155 mm, koje bi se trebale postavljati na podvozje ruskog vojnog kamiona KAMAZ. No ti kamioni još nisu nabavljeni, niti je haubica porošla potrebna ispitivanja tehničkih standarda, pa će za uvođenje u operativnu uporabu ovoga sustava trebati još dosta vremenena. To bi trebao biti odgovor na samohodne haubice PzH2000 kojima raspolaže HV, no to je daleko lošije riješenje od sustava kojim raspolaže HV.

Generalštaba VS general Ljubiša Diković, izjavio je kako je “Pravo svake zemlje je da oružane snage oprema prema svojim procenama i ciljevima”, ali istovremeno i priznao da ovim potezima Srbija nastoji smanjiti hrvatsku vojnu premoć.

narod.hr/hrt

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Bošnjaković: Izjave vukovarskog gradonačelnika nisu udar na vrh HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je ocijenio da izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave nisu udar na vrh HDZ-a.

“To nije udar na vrh HDZ-a, to je njegovo mišljenje koje je on iskazao i što se toga tiče mislim da treba voditi brigu o stavovima predsjedništva i vrha stranke, a ovo su stavovi ljudi koji žive na tim prostorima”, kazao je Bošnjaković uoči konferencije “Muslimanske zajednice u Europi – prava i dužnosti”.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u ponedjeljak, uoči 21. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je “epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije”.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potom je kazao da će razgovarati s Penavom istaknuvši da Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a.

“Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. U njegovoj nadležnosti su nadležnosti koje se tiču Grada Vukovara”, rekao je Plenković nakon sjednice predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a upitan vidi li, kao Penava, konstantnu velikosrpsku agresiju od strane predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

Prije konferencije o muslimanskim zajednicama u Europi, na kojoj sudjeluje kao predstavnik Vlade za suradnju s vjerskim zajednicama, Bošnjaković je u utorak izrazio žaljenje što je propala nabava vojnih aviona od Izraela.

“U posao s Izraelom ušli smo s najboljim namjerama. Ispostavilo se da se radi problema Izraela i SAD-a taj posao se nije mogao realizirati. Kao što znate nije došlo ni do potpisivanja ugovora, ni do bilo kakvih isplata i s te strane žao nam je da je propalo, ali nije krivnja do nas”, rekao je Bošnjaković.

(Hina)

 

Ivan Penava: U Hrvatskoj postoji kontinuitet velikosrpske politike

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: U Hrvatskoj je u tijeku provjera svih stečenih diploma. Svaka čast. Hoćemo li to dočekati u BiH?

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj je u tijeku provjera svih stečenih diploma. Svaka čast. Hoćemo li to dočekati u BiH?

Možda bi to provijetrilo i relaksiralo stanje napetosti. Sve diplome provjeriti, kupljene i protuzakonito stečene dokinuti. Valjalo bi. Uvijek sam mislio da čovjek kad stekne znanje može do zarade i novca. U BiH je očito drugačije i tko ima novac ima “diplome”.

Jedna Božja zapovijed kaže ne ukradi, a još jedna ne reci lažno svjedočanstvo. Krađa je imat lažnu diplomu, a lažno svjedočanstvo predstavljati se po tituli tako stečene diplome, komentirao je fra Mario Knezović

 

Fra Mario Knezović: Bez kompleksa ovakvim migracijama moramo reći ne

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari