Pratite nas

Komentar

Gostovanje Kadijevićevog ratnog huškača Lazanskog na HRT-u je velikosrpska provokacija!

Objavljeno

na

U emisiji HRT-a Otvoreno razgovaralo se o višetjednim primjedbama iz Srbije zbog eventualne nabavke višecijevnog lansera raketa M270 MLRS za potrebe Hrvatske vojske. U studiju su gostovali vojni analitičar i dekan VERN-a Vlatko Cvrtila, vojni analitičar Igor Tabak, Nikola Brzica iz HDZ-ova odbora za obranu, te vojni analitičar beogradske Politike Miroslav Lazanski, piše Željko Sakić/narod.hr

[ad id=”93788″]

Nastup Miroslava Lazanskog, kojega smo zadnji put mogli vidjeti na televiziji dok je intervjuirao Veljka Kadijevića, prije početka agresije na Hrvatsku, obilježile su skandalozne izjave za koje je nevjerojatno da se upućuju iz studija HRT-a, bez obzira što su dvije crvene kockice na logotipu Radmanove televizije od početka ove godine pobijelile.

Tako je Lazanski izjavio: “Ja sam otišao iz Hrvatske u veljači 1991. godine, prije nego što je ispaljen prvi metak. Ja sam navijao za vojni puč i nagovarao sam Veljka Kadijevića da to napravi – u tom slučaju ne bi bilo žrtava.”

S obzirom da su u studiju ostali gosti bili posve zatečeni, nejasno je zašto se barem voditelj nije sjetio zapitati, koji se to vojni prevrat može izvesti bez krvi i žrtava, osobito prema doktrini ondašnje JNA, koju je demonstrirala u Vukovaru?

Činjenica je kako Hrvatska kao članica NATO-a nabavlja određene količine vojne opreme izazvala je frustracije u srpskom političkom vrhu. Tako je spominjući “balističke rakete”, Aleksandar Vučić istaknuo i samohodne haubice PzH2000 koje su za potrebe Hrvatske vojske nabavljene u Njemačkoj.

Temeljem vojne suradnje s Njemačkom, HV-u je dostavljeno i 47 teretno-terenskih kamiona MAN 4×4.
Kroz program viškova obrambene opreme i sredstava SAD su donirale helikoptere, od kojih je naš stručni tim odabrao 16 letjelica OH 58D Kiowa Warrior za potrebe HRZ-a. Također temeljem istog programa SAD je dostavio i 220 vozila tipa MRAP.

Kako je od prije poznato, do sada je proizvedeno 126 vozila BOV PATRIA AMV 8×8, od kojih su OS RH preuzele 74. U ovoj godini će se nastaviti uvođenje u operativnu uporabu preostalih vozila.

U takvoj situaciji, u Srbiji su zaključili, kako njihova vojska postaje inferiorna, pa je započeo niz nevjerojatnih izjava. “Srbija neće dozvoliti da bude ponižena ili da se njezini građani osjete ugroženim jer se netko u regionu naoružava, poručio je srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.”

Onda se oglasio i Vučić, naglasivši da je “Amerikance zamolio” da Hrvatskoj ne isporučuju to oružje.
Prije desetak dana gostujući u programu N1 televizije, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, izjavio je; “pretpostavlja se da vaše naoružavanje može biti upotrebljeno jedno protiv Srbije. Ne vjerujem da ćete gađati Austriju, Italiju, BIH, možda eventualno Republiku Srpsku.”

Dakle na izjave iz Srbije, u programu Radmanove HRT nadovezao se i Lazanski, “Nemojte kupovati pa nećemo ni mi, i dodao – nemojte se čuditi srpskim reakcijama.”

Naime, prije nekoliko dana u Beograd je stigao zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin i na sastanku s premijerom Srbije Vučićem najavio moguću kupnju sustava protuzračne obrane S300, čija je komercijalna cijena 200 milijuna dolara.

Na kraju emisije u svom podcjenjivačkom stilu Lazanski je upitao; ” Što ćete učiniti ako Amerikanci odbiju poslati naoružanje, gdje vam je onda samostalnost?”

Držanje, ton i ponašanje Lazanskog bili su upravo onakvi, kakvo je držanje tamošnje srpske političke elite. Ovdašnji analitičari, kao da nisu znali sastaviti dvije suvisle rečenice kojima bi obrazložili svoje stavove, a njihovo ponašanje u društvu gosta koji se ne libi provocirati ih, bilo je teško gledljivo.

Emisiju Otvoreno, koju u ovom obliku nikada ne bi emitirala državna televizija koja drži do svoje publike, zadnjom rečenicom ispod svake razine zaključio je pobjedonosno Lazanski, “Ne zaboravite, Severina se udala za Srbina.”

HRT nam je opet priuštio skandal u izvedbi Informativno medijskog servisa, pa je ponovno i više nego jasno kako su ozbiljne kadrovske promjene jedino riješenje, za profesionalan TV program koji, uostalom, plaćaju građani.

Čime prijeti Aleksandar Vučić?

Svakako je za srpske nacionalne interese otvorena potpora Rusije, u političkom i vojnom smislu, od velike važnosti. U tom kontekstu sustav S 300 izuzetno je moćno oružije koje je u stanju djelovati na visinama od 10 do 21 000 metara. Učinkovit je protiv balističkih, krstarećih raketa, te zrakoplova i bespilotnih letjelica. Sustav napada 6 ciljeva s dvije rakete istovremeno, u radijusu djelovanja od 150 kilometara. Sustav se nalazi na mobilnim vojnim vozilima i spreman je za uporabu za svega 5 minuta. Međutim, izjava Vučića, kako za takav sustav nemaju novaca, stavlja veliki znak pitanja nad stvarnu mogućnost nabavke ovog sustava.

Kao odgovor na donaciju vozila MRAP Hrvatskoj vojsci (Mine Resistant Ambush Protected), koje za cilj imaju sačuvati posadu od improviziranih eksplozivnih sredstava, Vučić je najavio proizvodnju srpske inačice MRAP pod nazivom “Lazar”. Činjenica je kako je to vozilo daleko od operativne upotrabe.

Opremljen je strojnicom 12,7 mm, no na vozilu su uočljivi nedostatci, velike staklene površine, nedostatak SLAT oklopa koji bi 10 +3 člana posade štitio od RPG projektila, te pogon na kotačima. Cijeli projekt od 2008 nije ušao u serijsku proizvodnju, I nije poznato kada bi se to moglo dogoditi.

Državna kompanija YugoImport, također razvija projekt NORA habice od 155 mm, koje bi se trebale postavljati na podvozje ruskog vojnog kamiona KAMAZ. No ti kamioni još nisu nabavljeni, niti je haubica porošla potrebna ispitivanja tehničkih standarda, pa će za uvođenje u operativnu uporabu ovoga sustava trebati još dosta vremenena. To bi trebao biti odgovor na samohodne haubice PzH2000 kojima raspolaže HV, no to je daleko lošije riješenje od sustava kojim raspolaže HV.

Generalštaba VS general Ljubiša Diković, izjavio je kako je “Pravo svake zemlje je da oružane snage oprema prema svojim procenama i ciljevima”, ali istovremeno i priznao da ovim potezima Srbija nastoji smanjiti hrvatsku vojnu premoć.

narod.hr/hrt

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Gordana Zelenika: ‘Blago zemlji koja vas ima …’

Objavljeno

na

Objavio

Još uvjek čujem glas moga oca kako mi govori.
“Ja tebi neću moći pomoći puno u životu, sve ćes morati sama.”

Bila sam peti razred osnovne škole i pitala sam kako to da iako sam odličan učenik ne mogu nikada ići na skijanje.
Ni na more. I zašto mi nemamo vikendicu na moru? I zašto nikada nemamo novaca?
I kako to da živimo u kući bez parketa i nisu dobili stan kao svi drugi?
I zašto je čovjek koji je pogledao našu kuću rekao mami da više nikada ne šalje zahtjeve za kredit jer dobro zna zašto ga neće dobiti?
I zašto je mama plakala?

On mi je tiho objasnio da ja ne moram ovdje ostati.
Da dobro učim, izaberem fakultet u kojemu Partija ništa ne može odlučivati.
I da jednog dana jednostavno odem van.
Daleko odavde.
Život se posložio tako da sam u istinu i otišla.
Gotovo bez pozdrava.
Oni su odlučili da jedan od nas mora preživjeti.
U Zagreb su donijeli moju odjeću i knjige.

I ja sam otišla zadnjim PAN American letom u New York.
Oni su ostali na milost i nemilost Četnicima i
JNA koji su nemilice tukli moj Osijek okružen sa tri strane.
Godine na rubu gladovanja, učenje na stranom jeziku po 12 sati dnevno,
na socijalnoj margini u novoj zemlji.
Tuđoj.

Neizvjesnost hoću li ikada više vidjeti svoje najdraže.
Prosvjedi, davanje zadnjih dolara doslovno odvojenih od usta..
Košmar.
Negdje tamo na drugom kontinentu stvarala se moja Hrvatska.
Na krvi moje braće, mojih prijatelja.

Naučila sam u stranoj zemlji podignuti glavu.
Biti ponosna na svoje ljude,
na svoju zemlju.
Iako mi je strana zemlja dala ogroman osjećaj slobode, nagradila sve moje napore i otvorila bezbroj mogucnosti, u srcu je ostala bol.
Za slikama moga djetinjstva.
Za poznatom mirisom kuće i majke.
Za mojim ljudima.
Neopisiva je to bol.
Zna ju samo onaj tko ju je na ovaj način osjetio.
Emigrant.

Vratila sam se očekujući je ponosnu i sretnu !
Lijepu kao u snovima.
Dočekala me tužna, opljačkana, sa ljudima pognutih glava, osramoćenim pobjednicima gurnutim na margine društvenog života.
A tamo gore, neka stara poznata pjesma.
Ona sa početka priče.
Neki čudni ljudi na krivim mjestima.
Poznata su mi bila imena stranaka, ali ono sto govore nikako se sa tim imenima više se nije moglo povezati.
Tko je ovdje sada moj?
Je li itko?
I zašto svi šute kada je tamo, odakle dolazim, bilo sasvim normalno da se pobunimo radi
širine plaže koju su nam obećali a nisu napravili??
I onda jasno i glasno čujem jedno ime
koje jasno i glasno
uz odobravanje svih koji na njegove izjave šute, govori o tome kakva treba biti njihova Hrvatska.

Ime tog gospodina je Krešo Beljak.

Gledam ga isključivo kao žena, povratnica iz emigracije, nacionalno osvještena Hrvatica i katolkinja.
I pitam one koji navodno “zovu “iseljenu Hrvatsku da se vrati, kako će objasniti ne činjenje na riječi upućene ženi, povratnici, Ruži Tomašić :
“Još jedna ustaška emigrantica, ova iz Kanade a porijeklom iz Bosne. Mi smo zemlja koja se oslobodila fašizma vlastitim snagama za razliku od Austrije, koja nam sada docira i ući nas antifašizmu zahvaljujući ovakvim domaćim izdajicama.
Sikter iz Hrvatske!!!”
Kako će objasniti katoliku Hrvatu koji je prodao kuću i poslao novac za obranu Hrvatske riječi upućene katoličkom aktivistu Batarelu :

“Za KATOLIKA Vicu želim da što prije opet postane Vincent John. Da izmoli 100 Oče naša na Zagrebačkom aerodromu prije nego što zauvijek odleti nazad tamo odakle je došao. Da pokuša svoju zatucanu, primitivnu pripizdinu stvarati u rodnoj Australiji a ne kod nas.“
Kako će objasniti nama koji smo naučili na suživot sa ljudima raznih rada i vjeroispovjesti divljački napad na dr Zlatka Hasanbegovića, Hrvata muslimanske vjeroispovjesti :

“a Hasanbegović je uz Kusturicu jedan od važnijih izdajnika bošnjačkog naroda i jedan od važnijih učenika i sljedbenika Luburića i Pavelića samo je prevelika kukavica da to javno prizna. Efendija Hasanbegović je obićni domaći izdajnik, kriptonacist, lažljivac, provokator, saboter hrvatske pred međunarodnom javnošću.”

Kako će oni koji pozivaju Hrvate da se vrate objasniti da nitko riječju nije reagirao niti osudio brutalno vrijeđanje Hrvatskog domicilnog naroda u njihovoj vlastitoj zemlji riječima kojima ih nikada u stranim zemljama u kojima žive se nitko ne bi usudio vrijeđati?

Doček naših srebrnih nogometaša koji su proslavili ime svoje zemlje
Krešo Beljak naziva ovako: Radi Thompsona koji je svirao kada je emigracija sakupljala novce !

„Mora mi smeće fašističko dan pokvarit… ali ne će, nabijem njega i sve fašiste!!! Danas samo Hrvatska..”

Beljak ovako vidi ljude koji se ne slažu sa politikom Milorada Pupovca

“Bagra“ sve su glaniji i sve jači a većina šuti i gleda… do kad!?!? Dok ne počnu otvoreno ubijati Srbe, pedere a onda i sve nas ostale koji se ne uklapamo u „njihovu“ zatucanu Hrvatsku”

A u isto vrijeme proziva cijenjenu umjetnicu, ženu Meri Cetinić ovim riječima :
JER SE OGLASILA ZBOG MICANJA HOSOVE PLOĆE PODIGNUTE POGINULIMA: „Zvali su je crvena Meri. U pravilu su politički, vjerski, nacionalni ili spolni konvertiti najglasniji. Kompleksi su zeznuta stvar.“

Čovjeku koji na javnoj TV otvoreno priznaje da puši marihuanu i zalaže se za njenu proizvodnju, jos bi se u nekim okolnostima takve izjave i dale razmotriti, no ako je on predsjednik političke stranke i član Amsterdamske koalicije koja odabire ljude za EU Parlament, teško se ovako nešto igdje u civiliziranom svijetu može tolerirati.

Gospodo ! Pozivate Hrvate da se vrate?
A stotine tisuća obitelji radi ovakvih političara upravo sada govore iste riječi koje je moj otac meni govorio prije 40 godina u komunističkoj
Jugoslaviji !

I na koncu, čestita Krešo pobunu u Srbiji protiv vlasti u Beogradu
I on bi tako nešto priredio !!!
A na pravoslavni Božić zaklinje se u bratstvo i jedinstvo..i zazivlje Tita !

No eto.. želja mu se ispunila pa tako će imati prosvjed protiv sebe 23.3. u Samoboru..
Demokratski.. jer mi Hrvati želimo ipak civiliziranu demokratsku zemlju u kojoj nas nitko neće smatrati građanima drugog reda.
A jednom kada se retorika i ponašanje ovakvih političara civilizira, možda se i vrati iseljena Hrvatska i prestanu se mladi dalje iseljavati…

Tragedija u svemu je da je slogan njegove Amsterdamske koalicije “ Lijepa naša Europo..”
Da… blago zemlji koja vas ima…

i koji bi ovakvu viziju i bogatstvo svoje kulture reprezentativno prenosili dalje po svijetu !

Gordana Zelenika

Beljak u elementu: ‘Gazite bandu! I mi ćemo uskoro’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Marijan Knezović: O nekim se stvarima očito ne smije pričati na većim razinama

Objavljeno

na

Objavio

Za manje od 24 sata gotovo cijeli svijet je znao za svakog od ubijenih muslimana na Novom Zelandu, što je dobro jer zlo ne treba tajiti i pretvarati se kako ne postoji, pokoj im duši svima. No, zašto u našem hrvatskom društvu, a kamoli u svijetu, tek rijetki znaju za:

1. Doljane
2. Križančevo Selo
3. Uzdol
4. Trusinu
5. Dusinu
6. Čukle
7. Lužane
8. Gusti Grab
9. Orlište
10. Sušanj
11. Grm
12. Miletiće
13. Krpeljiće
14. Maljine
15. Vitez
16. Kraljevu Sutjesku
17. Drenovnik
18. Slapnicu
19. Ljubince
20. Vrbanju
21. Bugojno
22. Kiseljak (Žepče)
23. Zabilje
24. Grabovicu
25. Vrbicu
26. Hudutsko
27. Kopljare
28. Vareš
29. Fojnicu
30. Buhine Kuće
31. …

Ovo nisu ni sva stratišta Hrvata na kojima su tadašnje muslimanske postrojbe klale, ubijale civile, starice, starce, trudnice, djevojčice, dječake i zarobljene pripadnike HVO-a, već tek ona koja mi padaju na pamet dok ovo pišem. O njima ne da se ne govori, već nemamo procesuirane ni izvršitelje, a kamoli nalogodavce.

Mnogi su danas profesori, vozači autobusa, konobari, ekonomisti, inženjeri… Žive i dalje kuću do kuću s onima čije su obitelji ubili. Samo u Srednjoj Bosni pripadnici ABiH pobili su 1051-og hrvatskog civila (121 hrvatsko dijete.)

Postoje i fotografije i video materijali koji pokazuju i dokazuju tko je takve stvari činio, ali ti zločinci danas mirnije šetaju nego hrvatski narod koji u praksi nema osnovna ljudska ni politička prava.

O nekim se stvarima očito ne smije pričati na većim razinama. Ili oni koji bi trebali, a za to su plaćeni, a jednostavno ne znaju.

 

Raguž: Bošnjačka Armija RBiH protjerala je 170 000 Hrvata, to je više od udruženog zločinačkog pothvata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari