Connect with us

BiH

General zbora HVO-a Stanko Sopta na Kupresu: Ovu je zaravan pamtilo svako pokoljenje našega naroda

Objavljeno

on

Foto: Arhiva

Poštovani prijatelji!

Danas na 25. obljetnicu oslobođenja Kupresa želim pozdraviti Vas, poginuli hrvatski branitelji! Već je četvrt stoljeća od tih teških i slavnih dana, kada je ovdje na Kupresu pisana povijest. Povijest koja se nije ispisivala po uredima i na povijesnim katedrama, već ovdje na ovoj povijesnoj zaravni. Nije ispisivana perima i računalima, već životima vitezova Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Njihova je krv bila tinta. Ničim nisu uvjetovali slobodu ovoj povijesnoj zaravni, i svega je bilo na pretek: I Njihovih života i Njihove krvi. Danas su dvadeset i pet godina stari oni koji su rođeni te povijesne i slavne 1994. godine Gospodnje. Proslavom ove obljetnice ovdje na Kupresu želimo oteti zaboravu njihove živote i njihovu žrtvu, nećemo dopustiti snjegovima i maglama, kišama i vjetru da ih zametu, već ih predajemo potomstvu.

Ovu je zaravan pamtilo svako pokoljenje našega naroda. O tome nam svjedoče mnogi povijesni dokazi. U Otinovcima je hrvatska kraljica u Bosni Katarina Kotromanić Kosača dala sagraditi crkvu Presvetom Trojstvu, i bila presretna gledajući proljeća na ovoj zaravni.

Kupreška su vrata, vrata povijesti. Ona su kroz ova duga stoljeća našeg boravka na ovoj zemlji mnogo toga otvarala i zatvarala. Samo je prošlo stoljeće na ovoj povijesnoj zaravni zapamtilo nekoliko krvavih bojeva u kojima su najbolji hrvatski sinovi stajali na braniku ovih kupreških vrata i održali mogućim život i slobodu o ostatku prostora koji se otvara na ostatku ozemlja.

Pozdravljam obitelji poginulih hrvatskih vitezova, ranjene, a na osobit način nestale. Još nemamo nikakva glasa o sudbini mnogih hrvatskih branitelja s Kupresa. I u ovoj obljetnici izričem iskreno i duboko poštovanje.

Naglašavajući: Nama suborcima niste Vi u duši i u riječi samo u danima obljetnica, već svaki dan. Mi s mišlju na Vas i liježemo i ustajemo. I duboko smo svjesni: Da nije bilo Vas, Vaše žrtve ovdje na Kupresu i drugdje, ne bi bilo ni nas, ni ove obljetnice, ni ovoga naroda kojem ste omogućili život i slobodu.

Zahvalnost i čestitke upućujem i bojovnicima pripadnicima udruge SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKKG RATA HR-HB, koji danas slave obljetnicu utemeljenja!

Našim prijateljima koji život podariše za našu budućnost, neka je laka gruda zemlje Hrvatske. A neka svi mi znamo poštovati i vrednovati Vašu neizmjernu žrtvu.

 

Svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja Kupresa

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari