Pratite nas

BiH

General zbora HVO-a Stanko Sopta na Kupresu: Ovu je zaravan pamtilo svako pokoljenje našega naroda

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Poštovani prijatelji!

Danas na 25. obljetnicu oslobođenja Kupresa želim pozdraviti Vas, poginuli hrvatski branitelji! Već je četvrt stoljeća od tih teških i slavnih dana, kada je ovdje na Kupresu pisana povijest. Povijest koja se nije ispisivala po uredima i na povijesnim katedrama, već ovdje na ovoj povijesnoj zaravni. Nije ispisivana perima i računalima, već životima vitezova Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Njihova je krv bila tinta. Ničim nisu uvjetovali slobodu ovoj povijesnoj zaravni, i svega je bilo na pretek: I Njihovih života i Njihove krvi. Danas su dvadeset i pet godina stari oni koji su rođeni te povijesne i slavne 1994. godine Gospodnje. Proslavom ove obljetnice ovdje na Kupresu želimo oteti zaboravu njihove živote i njihovu žrtvu, nećemo dopustiti snjegovima i maglama, kišama i vjetru da ih zametu, već ih predajemo potomstvu.

Ovu je zaravan pamtilo svako pokoljenje našega naroda. O tome nam svjedoče mnogi povijesni dokazi. U Otinovcima je hrvatska kraljica u Bosni Katarina Kotromanić Kosača dala sagraditi crkvu Presvetom Trojstvu, i bila presretna gledajući proljeća na ovoj zaravni.

Kupreška su vrata, vrata povijesti. Ona su kroz ova duga stoljeća našeg boravka na ovoj zemlji mnogo toga otvarala i zatvarala. Samo je prošlo stoljeće na ovoj povijesnoj zaravni zapamtilo nekoliko krvavih bojeva u kojima su najbolji hrvatski sinovi stajali na braniku ovih kupreških vrata i održali mogućim život i slobodu o ostatku prostora koji se otvara na ostatku ozemlja.

Pozdravljam obitelji poginulih hrvatskih vitezova, ranjene, a na osobit način nestale. Još nemamo nikakva glasa o sudbini mnogih hrvatskih branitelja s Kupresa. I u ovoj obljetnici izričem iskreno i duboko poštovanje.

Naglašavajući: Nama suborcima niste Vi u duši i u riječi samo u danima obljetnica, već svaki dan. Mi s mišlju na Vas i liježemo i ustajemo. I duboko smo svjesni: Da nije bilo Vas, Vaše žrtve ovdje na Kupresu i drugdje, ne bi bilo ni nas, ni ove obljetnice, ni ovoga naroda kojem ste omogućili život i slobodu.

Zahvalnost i čestitke upućujem i bojovnicima pripadnicima udruge SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKKG RATA HR-HB, koji danas slave obljetnicu utemeljenja!

Našim prijateljima koji život podariše za našu budućnost, neka je laka gruda zemlje Hrvatske. A neka svi mi znamo poštovati i vrednovati Vašu neizmjernu žrtvu.

 

Svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja Kupresa

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović pozdravio deblokadu vlasti u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a u toj zemlji Dragan Čović pozdravio je u utorak deblokiranje vlasti te postizanje dogovora o imenovanju mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH navodeći kako je ubrzavanje puta u EU i NATO vodeći vanjskopolitički cilj BiH.

“Formiranje vlasti pozitivan je iskorak za BiH. Ubrzavanje EU integracija i NATO puta vodeći je vanjskopolitički cilj koji BiH pruža dugoročnu viziju razvoja”, naveo je Čović na Twitteru.

Pri tome je pojasnio kako je ‘suradnja, optimizam i ravnopravnost konstitutivnih naroda put k reformiranoj i snažnoj zajedničkoj domovini’.
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak su imenovali Zorana Tegeltiju kandidatom za predsjedatelja Vijeća ministara BiH čime je otvoren put konačnom rješenju krize vlasti u toj zemlji koja traje još od izbora u listopadu 2018. godine.

Ključni prijepor odnosio se na to hoće li Predsjedništvo BiH dostaviti Godišnji nacionalni program (ANP) reformi NATO savezu, na čemu je inzistirala vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, a snažno se protivio SNSD Milorada Dodika.

Kompromisno rješenje zasniva se na tome da će taj dokument biti modificiran.
Vodeća hrvatska stranka HDZ BiH bi trebala zajedno sa SDA i SNSD-om činiti vlast u budućem sazivu Vijeća ministara BiH. (Hina)

Zoran Tegeltija imenovan za mandatara za sastavljanje novog Vijeća ministara

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

U Sarajevu trojica Pakistanaca uhićena zbog ubojstva ilegalnog migranta

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Trojicu Pakistanaca uhitila je u utorak policija u Sarajevu pod sumnjom da su prošlog tjedna napali i teško ozlijedili migranta koji je od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici.

Incident sa smrtnim ishodom dogodio se u kampu za prihvat ilegalnih migranata u mjestu Ušivak pokraj Sarajeva.

Istragom je utvrđeno da su u tučnjavi koja je izbila sudjelovali 16-godišnji Pakistanac te njegovi sunarodnjaci u dobi od 21 odnosno 22 godine.

Oni su pretukli i teško ozlijedili migranta čiji identitet nije utvrđen, a umro je u bolnici u kojoj su mu liječnici bezuspješno pokušali spasiti život.

Trojica uhićenih Pakistanaca ostaju u pritvoru u Sarajevu do okončanja istrage koju provodi Županijsko tužiteljstvo. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari