Connect with us

Kronika

Govor generala zbora Stanka Sopte na komemoraciji brigadnom generalu HVO-Marku Radiću

Objavljeno

-

Draga obitelji Radić, dragi prijatelji,bol i tuga danas su nas okupili. Boli tuga majke Ilke, bol i tuga supruge Anđelke, bol i tuga sinaIvana, bol i tuga kćeriju Sare i Marite, bol i tuga sestara Snježane i Biljane, bol i tuga prijatelja s kojima si život dijelio.

Dragi prijatelji, nema boli i tuge bez ljubavi.

Nas je ljubav danas okupila, i uzvraćamo je našem pokojnom Maki, jer njegova ljubav prema svima nama bijaše velika. Ljubav prema životu, ljubav prema sportu odvela ga je iz Mostara na studij kineziologije u Zagreb.

Studirao je i živio Zagrebački studentski život, bijaše to vrijeme puno lijepih uspomena, susreta i prijateljstava. Mnogi su Maku tada upoznali i trajno prihvatili kao čovjeka puna života. I ja sam ga upoznao u studentskom naselju „Stjepan Radić“ na Savi.

Zagreb mu je otvarao i nudio perspektive no njegova ljubav prema rodnom kraju, prema Mostaru, prema Bijelom Polju, čežnja za grudom zemlje bila je veća i vratila ga u Hercegovinu.

Sav sretan ovih dana pokazivao si svojim prijateljima plodove ljubavi koju si zemlji podario a zemlja ti je obilato uzvratila urodom šipaka i maslina.

Ostatak života želio si provesti u radu, u obiteljskom miru, vratiti dio sreće koja ti je bila oteta.

Povijest našeg kraja slojevita je i teška. Bremenita. Svi je nosimo, no nekoga zapadne teško breme a netko se sakrije i komentira je iz prikrajka.

Tebe je Maka zapalo preteško breme, nosio si ga ne bježeći od njega, ne prebacujući ga na drugog. Nisi se žalio. Ljubav prema svom narodu, prema svojoj grudi dala ti je snagu da izdržiš pod teretom koji se u kolopletu povijesti sruči na naša ramena.

Obrana svog naroda od agresora bila je tvoja obveza kao i većine Hrvatskog naroda tvog Bijelog Polja, Mostara i Herceg Bosne. Obranili smo svoj narod, svoju grudu. Velika žrtva, mnogi životi dati su za slobodu.

Ova bremenita povijest ostavila nam je u memoriju puno imena koje jedni pamte kao junake a drugi im daju najružnije epitete. Nažalost to je povijest ovog kraja od pred turskih pa do današnjih vremena. Čini se da će ona i dalje trajati.

Dragi prijatelju, počivaj u miru. Neka ti je laka gruda zemlje Hrvatske. A Vama poštovana obitelji moja najiskrenija i duboka sućut. Vaša je bol velika. Kušam je s Vama u svojoj duši dijeliti.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Mostar, 11. studenoga 2020.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari