Pratite nas

Pregled

Govor Kolinde Grabar Kitarović u UN-u

Objavljeno

na

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je danas održala govor na otvaranju UN-ove tematske rasprave na visokoj razini o jačanju jednakosti spolova te osnaživanju položaja žena i djevojčica za transformacijsku razvojnu agendu za razdoblje poslije 2015. godine

Predsjednica je podsjetila da je osim što je postala prva predsjednica Republike Hrvatske bila i prva pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Žene mogu postići sve u stimulativnom okruženju, rekla je u petak u sjedištu UN-a u New Yorku Kolinda Grabar Kitarović koja je probila nevidljivi stakleni strop i postala prva predsjednica Hrvatske, ali je u govoru odala počast i hrvatskoj pionirki u rušenju zapreka, ponižavanoj književnici i novinarki Mariji Jurić Zagorki.

“Stakleni strop” kojim se simbolično označavaju zapreke na koje žene nailaze u profesionalnom napredovanju i koje ih priječe da dosegnu vrh hijerarhije u tvrtkama, probila je i predsjednica Sijera Leonea Ellen Johnson Sirleaf, također sudionica tematske rasprave o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena.

Grabar Kitarović je podsjetila da je osim što je postala prva predsjednica Republike Hrvatske bila i prva pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Kao dragocjeno iskustvo iz tog razdoblja istaknula je svoje boravke u Afganistanu gdje je promicala unapređenje statusa žena u toj islamskoj državi s teretom teških godina talibanskog režima koji je iznimno degradirao žene.

“Možemo postići sve što želimo” ako smo potaknuti pozitivnim okruženjem i slobodni od zapreka, rekla je hrvatska predsjednica.

U svome je govoru odala počast svim onim ženama koje su nas zadužile svojim primjerom.

Spomenula je prvu hrvatsku novinarku i književnicu Mariju Jurić Zagorku koja je “bila ponižavana i diskriminirana”, prisiljena skrivati se u redakciji, pisati pod pseudonimom, no unatoč svemu ustrajala je i nije se predala.

Istaknula je da je od tada velik posao učinjen na ostvarenju ženskih prava, ali zapreke još postoje.

Jedna od njih je i predsjednička prisega sročena u muškome rodu koje se morala držati pri izricanju prisege iako hrvatski jezik poznaje i ženski rod, rekla je Grabar Kitarović.

Na panelu o rodnoj ravnopravnosti za ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva nakon isteka 2015. koji su kao granicu zacrtali Ujedinjeni narodi, hrvatska predsjednica pozvala je na “promjenu u glavama”, na “ukidanje patrijarhalnih obrazaca mišljenja”.

“Dosadašnji ritam promjena bio je prespor”, ocijenila je sijeraleonska predsjednica i zauzela se za to da pristup djevojčicama obrazovanju i informacijama ne smije ostati na retorici želimo li promijeniti “nepravedni svijet”.

“Ako ukinemo sve zapreke na putu osnaživanja žena, možemo osigurati budućnost za sve”, poručio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je u uvodnoj riječi panela nabrojao sva dosadašnja ostvarenja na postizanju rodne ravnopravnosti, ali i ukazao na goleme poslove koje tek treba obaviti.

kolinda UN Ban ki moon

U svijetu je još pet zemalja koje nemaju nijednu ženu u parlamentu i osam država koje nemaju nijednu ženu u vladi, rekao je Ban i pozvao čelnike tih zemalja da oslobode put ženama.

Žene ne smiju biti zatočene u neznanju i na rubu, već im treba omogućiti ravnopravno sudjelovanje u svim aspektima ljudske djelatnosti, rekao je i zaključio da se razvojni ciljevi koje su Ujedinjeni narodi zacrtali mogu ostvariti samo uz punu ulogu žena u ljudskom razvoju.

Raspravu uoči Međunarodnog dana žena i na 20. godišnjicu prihvaćanja Pekinške deklaracije koja je potvrdila temeljno načelo da su prava žena i djevojaka “neotuđiv, cjelovit i nedjeljiv dio univerzalnih ljudskih prava”, otvorio je predsjednik Opće skupštine UN-a Sam Kahamba Kutesa.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Don Damir Stojić: Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju

Objavljeno

na

Objavio

“Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju. Isusa koji je trpio odbačenost, nepravdu i patnju u krvi i suzama, s teškim križem na leđima, na kojem raspet umire.

Ponovno isto proživljava gledajući Vukovar, kojeg razaraju neprijatelji zbog kojih slane suze teku po Njegovim otvorenim, krvavim ranama. O kako to boli! Bože oprosti im jer ne znaju što čine! On je tu, suosjeća. Raspet je s njim. Gleda u nebo i vapi Bogu. Ispod križa evo Majke tješiteljice s glavom polegnutom na zemlju natopljenu suzama i rukama sklopljenim u molitvu. Opet osjeća onu istu bol u srcu.
Svršeno je!
Došao je kraj patnjama, početak novog života. Grad mrtvih postaje gradom živih s novim domom na nebu.

O sveti Vukovaru, hvala ti što si dao svoj život za mene i ostatak Hrvatske. Neka ova ilustracija bude moj mali znak velike zahvalnosti ljudima koji su stradali u ratu i njihovim obiteljima.
Blagoslovile vas Božje ruke i ruke naše nebeske Majke.”

Don Damir Stojić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari