Pratite nas

Kronika

Govor Mržnje u Dubrovačkom Dnevniku

Objavljeno

na

Dvadeset godina nakon pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu postavlja se pitanje što se zapravo dogodilo se Hrvatskom?

Naime, nakon pobjede nad velikosrpskim fašizmom pojavila se u Hrvatskoj neka nova vrsta fašizma, govor mržnje koji je nedavno Borisa Dežulovića i Pavićevu Slobodnu Dalmaciju koštao 350 000 kuna, doduše, nepravomoćno. Takav oblik mržnje poput zaraze, mišje groznice, proširio se na dobar dio hrvatskih medija, pa i na jedan dio samozvanih medija. dubrovackidnevnik

Kako je vrijeme interneta, samim time i vrijeme kada je ‘globalno selo’, kao svijet, postalo dostupno svakom građaninu koji ima mogućnost priključiti se na internet i na taj način ‘saznati’ sve što se oko njega događa, tako i mržnja postaje globalna, a počinje lokalno. Već smo, kao što vjerujemo mnogi od vas znaju, pisali o mržnji koju na samom jugu hrvatske provodi, i koju predstavlja, jedan marginalni, ali zato ne manje opasni, lokalni dubrovački portal, inače glasilo tamošnje partije i osuđenog gradonačelnika, Andre Vlahušića.  Radi se o samozvanom mediju – dubrovačkom dnevniku, za koji, kako neki tvrde, piše i osuđeni Nikša Klečak koga se u nekim medijima povezivalo s pedofilijom, što je demantirao, međutim, i Sanader je demantirao sve ono za što su ga nepravomoćno osudili i mi mu, kao i Nikši, vjerujemo.

Kako vjerujemo u Hrvatskoj mnogi znaju u Dubrovniku nas očekuje rekordan broj mladih na susretu Katoličke mladeži, očekuje se i do pedeset tisuća mladih ljudi, dobrovački dnevnik već je počeo s kampanjom protiv tog događaja, što je, naravno, legitimno s obzirom da ne moraju u Hrvatskoj, pa tako i u Dubrovniku, svi podržavati ono što podržava 80 posto građana Hrvatske i građana Dubrovnika. Susret Katoličke mladeži u Dubrovniku ima podršku osamdeset posto stanovnika tog grada što ne smeta samozvanom novinaru Petru I. da, između ostaloga, piše: ‘Ovaj vikend Dubrovčani će se duhovno povezati. Prometno neće. Bit ćemo ‘bezveze’. Sve dok horde mladih iz Hrvatske i dijaspore izmole par očenaša, zadravomarija i slavaocu. U međuvremenu, kao i uvijek u životu, birati možemo. Najbezbolniji izbor bio bi – ostati doma…’

Naravno da samozvani novinar zna da nitko, ili će ih biti malo, neće ostati doma tijekom ovog velikog događaja, međutim, u članku koji izgleda kao da ga je napisalo pučkoškolsko dijete, netko s jedva završenom osnovnom školom, to samozvanom novinaru, koji, dakako, ne zna da je u Hrvatskoj preko 86 posto katolika,  nije bitno, važno je da se u fašističkom duhu mlade ljude koji dolaze u Dubrovnik iz svih dijelova Hrvatske, ali i izvan granica naše zemlje, nazove hordama. Dokle će u Hrvatskoj samozvani novinari imati pravo na mržnju, pa čak i na fašizam, iako se, podsjetimo, radi o marginalnom portalu mržnja, nažalost, nije marginalna pojava?

–    Jesu li se Mate Uzinić i Želimir Puljić (organizator ovih susreta je Hrvatska biskupska konferencija) mogli odlučiti i organizirati ga u veljači ili studenom, ožujku možda? Sigurno je da jesu. Meteorološke prilike i atmosferilije ne utječu na kvalitetu molitve – piše samozvani novinar u dubrovačkom dnevniku.. Naravno, iako je ovo djelo novinara koliko su atmosferske prilike djelo indijanskih vračeva Petar svakako zna da se susret Katoličke mladeži u Hrvatskoj oduvijek organizira u proljeće. Ili ‘možda’ ipak ne zna? Pogledajte stil kojim je pisan ovaj vrtićki uradak i sve će vam biti jasno, barem iz rečenice koju smo prenijeli u ovom članku kako bismo upozorili na opasnost od mržnje, koja ugrožava ogromnu većinu hrvatskih građana. Neki učenici osnovnih škola bolje bi to napisali.

Naime, samozvanim novinarima dubrovačkog dnevnika smeta susret Katoličke mladeži zato što je on koincidirao s nekim koncertima u Dubrovniku na koji neće doći više od 150 ljudi. Zaista nevjerojatno. Možda bi doista trebalo izmijeniti zakon kojim bi se policiji dopustilo da hapsi mrzitelje, kao što je svojedobno završio u policiji Nikša Klečak?

–    Bit će to prvi put da će se u Dubrovniku licem u lice sresti bujajuća neoliberalno-kapitalstička i tradiciji okrenuta demokršćanska Hrvatska. Ova potonja izbrojat će zube onoj  prvoj – piše samozvani novinar. Kakve zube, o čemu tzv. novinar piše? Naime, čemu ovakva mržnja i ovakvo raspirivanje strasti uoči jednog susreta koji je zapravo susret ljubavi i mira? Ovakav banditizam dugo nije viđen, čak i na margini samozvanih medija.
–    Bože oprosti mi, ali skrušeno moliti može se i, primjerice, na polju negdje u prostranim Konavlima. Zar baš to mora biti u središtu grada koji je ionako na kritici zbog prenapućenosti gostima i prometnog kušlusa, bez obzira koliko ga Vlahušić skretačima i kružnim tokovima pokušavao učiniti protočnijim – zaključuje samozvani novinar, i kao što vidimo brani Vlahušića, koji je, kao što znamo osuđen svojedobno na uvjetnu kaznu zatvora, dakle, ‘protočan’ je. Zašto primjerice redakcija dubrovačkog dnevnika ne bi bila na nekoj livadi ili u spavaćoj sobi Andre Vlahušića, možda Nikše Klečaka?

Srećom, neki građani već su najavili prijave i tužbe protiv ovakvog oblika mržnje.

tinolovka

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Žepče (Kiseljak) – zločin Armije BiH nad Hrvatima i kako se hrvatski grad junački obranio u okruženju?

Objavljeno

na

Objavio

Dana 16. kolovoza 1993., prije točno 24 godine, u malom bosanskom selu Kiseljaku pored Žepča počinjen je javnosti gotovo nepoznat ratni zločin nad Hrvatima. Zločin su počinili pripadnici Armije BiH, točnije diverzanti 303. i 304. brigade 3. korpusa Armije BiH.

Vojnici Armije BiH, među kojima je prema tvrdnjama žepačkih Hrvata bilo i mudžahedina, upali su preodjeveni u vojnim odorama HVO-a u Kiseljak. Za vrijeme dok su se vojnici HVO-a i stanovnici Kiseljaka snašli i konsolidirali već je vatrenim i hladnim oružjem život izgubilo 43 vojnika i civila.

Sliku užasa toga dana u selu Kiseljak opisala je jedna svjedokinja, rođena 1958. godine ovako:

“Kad smo došli možda deset metara od ceste, zapucali su vojnici Armije BiH po nama. Svi smo popadali po tom putu. Moj se sin bacio malo u stranu i nije niti ranjen. Kad je došao sebi podigao je malu Ivanu i pitao me; ‘Majko, što je ovo?’ A mala Ivana govorila je: ‘Joj, što ću…’ to su bile njene zadnje riječi. Ja sam samo govorila: ‘Dijete, ne daj se!’ Florijan nije progovorio nijednu riječ kao ni majka mu Kata. Mala Ivana Širić je rođena 11. ožujka 1980., Kata Krezić 12. rujna 1933., Franjo Krezić 2. veljače 1934., a Florijan Krezić 27. veljače 1963. Svi su oni u jednom trenu ubijeni. Janja Bulajić je teško ranjena i poslije je ostala u bolnici u Banja Luci. To se sve dogodilo pored mene. Ležala sam medu njima mrtvima. Onda sam se, u toj svojoj panici, sjetila Boga i to mi je jedinu snagu dalo. Tad sam izmolila ‘Pokajanje’, za mrtve. Franjo Krezić je nakon pucnjave još davao znakove života i sin mi je rekao: ‘Mama, odoh ga ja pokušati spasiti, samo ako ga uspijem dolje prenijeti’. Pitao me jesam li ja ranjena, ja sam rekla da jesam, ali da ne krvarim puno… 

Tad sam se morala nasloniti na mrtvog Florijana Krezića. Pazila sam da ne ugazim u njegovu krv i tad sam vidjela njegov mozak u toj krvi. Onda sam dopuzila natrag do svoje kuće i kad sam došla do zida, naslonila sam se na njega. Tada sam ranjena i u drugu nogu te sam pala. To je bila samo prostrjelna rana. Ostala sam ležati ispod terase. Sin je odnekud došao do mene i rekao. ‘Mama, od Franje nema više ništa. Mrtav je.’ 

Nije bilo nikakvih nagovještaja da će nas Muslimani napasti. Mi smo odmah uz rijeku Bosnu. Spremali smo zimnicu, ništa nismo znali. Baš sam spremala paradajz za zimnicu, pilili smo i drva. E, da smo znali što će nas snaći. Florijan Krezić je pogođen u glavu, točno iza uha. Vidjela sam kako mu je mozak iscurio iz glave. Mala Ivana Šarić je pogođena u lijevu stranu tijela. Od naprijed je rana izgledala kao crvena ruža na njenoj majici. Lice i tijelo su joj dobili plavu boju, a na prsima se ‘otvorila’, baš kao rascvjetana ruža. Kata Krezić je svukud pogođena, krv joj je curila iz usta, iz prsa, iz ruku i nogu. Franjo Krezić je pogođen u trbuh i u leđa. Ja sam pogođena u noge. Kad sam došla u Teslić, vidjela sam još naših ljudi koji su tog dana stradali. Rekli su mi da su Zovko i Božo Širić ubijeni. Jedna moja susjeda leži u bolnici, ostala je bez ruke i noge”. 

Ratni zločin pripadnika Armije BiH nad hrvatskim pučanstvom u selu Kiseljaku, općina Žepče, u svjetskoj javnosti nije bio zapažen.

Žepče – hrvatski grad koji su prvo napali Srbi, a onda i Muslimani

Srednjobosanski gradić Žepče leži na rijeci Bosni, na cestovnoj i željezničkoj prometnici Sarajevo-Doboj. Sjedište je istoimene općine. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine općina Žepče imala je 22.966 žitelja, od toga Muslimana-Bošnjaka 10.820 ili 47,11 posto, Hrvata 9.100 ili 39,62 posto, Srba 2.278 ili 9,91 posto, a ostalih 768 ili 3,34 posto. U odnosu na popis stanovništva iz 1971. godine udio Hrvata u ukupnom broju žitelja spao je se 42,4 na 39,6 posto, a Srba čak sa 16,9 na 9,9 posto. Samo je rastao udio Muslimana-Bošnjaka. Njih je 1971. godine u ukupnom broju stanovništva bilo 44,5.

S početkom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu žepački kraj zajednički brane žepački Hrvati i Muslimani-Bošnjaci organizirani i politički i vojno kroz HVO. Muslimani-Bošnjaci i Hrvati su imali zajedničku ratnu bolnicu, zajedničke ratne medicinske ekipe, borili se skupa na bojišnicama. S prvim ratnim okršajima između Muslimana-Bošnjaka i Hrvata i u Žepču rastu međusobne napetosti. Muslimani-Bošnjaci napuštaju bojišnice, čak bježe iz rovova pa zbog toga neke linije “pucaju” i ginu hrvatski vojnici, a mnogi su ranjeni. Kada je formirana Armija BiH i u Žepču, napetosti su još veće. Na katolički blagdan Sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 1993. godine, dok se služila sveta misa, počeo je napad muslimansko-bošnjačkih snaga na Žepče. Napadnut je grad Žepče, ali i sela Papratnica, Bistrica, Ljeskovica i Novi Šeher.

Žepče u okruženju Srba i Muslimana

Žepački kraj je od toga sukoba u potpunom okruženju srpskih snaga s jedne i Armije BiH s druge strane. Borbe su žestoke, s mnogo ranjenih i poginulih vojnika je na sve tri strane.

Dan sv. Ivana, 24. lipnja 1993., hrvatski je praznik, pa se i te godine većina žepčanskih Hrvata spremala na misu kad je bez ikakva upozorenja uslijedio udarac što ga je svojedobno najavio Ivo Lozančić. Zapravo, prva provala sukoba zabilježena je još 23. lipnja uvečer, kad su mudžahedini iz Željeznog Polja napali hrvatsko selo Golubinja. Sutradan ujutro dijelovi pet muslimanskih brigada – oko 12.500 ljudi – napredujući u dvije kolone s jugozapada (Zenica) i jugoistoka (Kakanj), krenuli su u glavni napad sjeverno od Željeznog Polja i ubrzo opkolili Žepče. Muslimanske su snage zauzele uzvisine zapadno, južno i istočno od Žepča, a u sljedećih nekoliko dana hrvatski živalj iz područja na južnoj obali rijeke Bosne kojima su dominirali Muslimani, izbjegao je u većinska hrvatska područja. U samom Žepču vatra se začula oko 9:15, kad su paljbu na grad otvorili topništvo i minobacači ABiH-a, a muslimanske „Zelene beretke” opkolile stožer vojne policije HVO-a u hotelu Balkan.

Za bitke obje su strane nemilosrdno bombardirale grad. Postrojbe ABiH-a izvan Žepča držale su uzvisine zapadno, istočno i južno od grada, ali nisu ulazile u sam grad, prepuštajući oštre ulične borbe lokalnim muslimanskim snagama. Jedan je svjedok tvrdio kako je grad bombardiran sedam dana uzastopno. Razaranja grada uzrokovana borbama bila su zapravo strahovita; vjerojatno je svaka druga zgrada izgorjela u borbama. Ljudske žrtve na obje strane također su bile goleme, među civilima i vojnim osobljem.

Velika pobjeda HVO-a i predaja dvije brigade Armije BiH!

Naposljetku, HVO je nadvladao i uspio potisnuti Muslimane do južne obale rijeke, odnosno do mjesta poznatog pod imenom Papratnica. Do 30. lipnja HVO je uspio očistiti od muslimanskih napadača najveći dio zapadne obale rijeke Bosne i zapadni dio Žepča. Bitka je završila 30. lipnja uvečer predajom 305. i 319. brigade Armije BiH. Zapovjedniku ABiH-a Galibu Derviševiću poziv na predaju upućen je još 25. lipnja, ali ga je on odbio. Dok se bombardiranje pojačavalo 26. lipnja, HVO je polako uspostavljao kontrolu nad gradom, a Muslimanima je počelo nedostajati streljiva. Dervišević je predaju dogovorio s Božidarom Tomićem 30. lipnja, pristavši na predaju glavnine svojih snaga u gradu u 17 sati.

Prema knjizi „Muslimansko-hrvatski građanski rat u Srednjoj Bosni“ Charlesa Shradera herojska 111. Xp žepačka brigada imala je čak 450 poginulih od 1992. do 1994. godine.

Kao rijetko gdje, ovdje u ovom hrvatskom gradu su poginula i šestorica mladih zapovjednika HVO-a.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari