Pratite nas

Religija i Vjera

Govorimo Hrvatski: Pravila hrvatskog jezika koja bismo trebali znati svi, a ne samo maturanti

Objavljeno

na

[pullquote_left]Hrvatska: Nakon što je odgođen za tri dana danas se konačno održava ispit državne mature iz hrvatskoj jezika. Donosimo vam nekoliko pravila koja nisu bitna samo za maturu nego i za konverzaciju u svakodnevnom životu.[/pullquote_left]

Danas u 14 sati maturanti diljem zemlje pristupaju ispitu državne matureiz hrvatskog jezika. Ovaj ispit trebao se održati 28. 5. no zbog greške ispitnih koordinatora u Splitu, Senju i Đakovu, otkazan je te prebačen za danas.

Ispit iz hrvatskog jezika jedan je od obaveznih ispita na maturi, a maturanti su mogli odabrati hoće li polagati višu ili nižu razinu ispita. Razinu biraju sukladno preferencijama za nastavak školovanja. No, što god odabrali,postoje neke stvari koje bi svakako trebali znati, ako ništa drugo onda čisto zbog konverzacije u budućnosti.

Za maturante, ali i za sve ostale koji ponekad upitaju kako se neke stvari zapravo pišu i izgovaraju evo nekoliko naputaka.

– nije posjeta nego je posjet, tako bi ispravna rečenica glasila ‘Išao sam u posjet teti.’

– isto tako nije planeta nego je planet; ‘Zemlja je treći planet od Sunca.’

– često se pogrešno koriste i riječi prisustvo i odsustvo, ispravno je rećiprisutnost i odsutnost; ‘Svoju današnju odsutnost nadoknadit će sutrašnjom prisutnošću.’

– ponekad se radi samo u jednom slovu razlike između ispravno i neispravno napisane ili izgovorene riječi. Primjer za to je ‘razočarenje’. Ispravno je reći razočaranje. ‘Opet sam doživjela veliko razočaranje.’

– sličan primjer je riječ ‘vjerovatno’. Nije ‘vjerovatno’ nego je ‘vjerojatno’. ‘Vjerojatno ću sutra otputovati iz grada.’

– evo i primjera kojeg vjerojatno svi nekoliko puta na dan koristimo u razgovoru, neki ispravno, a neki ne. Riječ je o sintagmi ‘biti će’; ispravno je reći i napisati ‘bit će’, no zamijenimo li redoslijed ovih riječi onda možemo reći ‘će biti’. ‘Sutra će biti lijep dan’, ali: ‘Sutrašnji dan bit će lijep’.

– vječna dilema: kći ili kćer? Pravilo za pisanje ove riječi vrlo je jednostavno – oblik kći koristi se samo u nominativu jednine ove riječi, a u svim ostalim padežima koristi se oblik kćer, što je i logično promislite li malo. ‘Moja kći trenira košarku’, ali: ‘Sutra putujem u posjet svojoj kćeri’.

– vulkani ne eruptiraju, oni erumpiraju, iako se kaže da je došlo do erupcije. Isto pravilo koristi se i kod riječi korupcija i korumpirati. ‘Popocatepetl ponovno je erumpirao’, ali ‘Katastrofalna erupcija uništila je Pompeje.’ Isto tako: ‘Sudi mu se za korupciju’, ali ‘Sumnja se da je korumpiran’.

– mediji ne objavljuju demantij nego demanti. Ta riječ u nominativu jednine (kao i u akuzativu i vokativu) glasi ‘demanti’, ali u svim ostalim padežima se dodaje slovo ‘j’. ‘Objavljen je demanti.’, ali ‘U demantiju stoji kako to nije točno.’

– ako ste ikada čuli rečenicu ‘Osoba koju ste nazvali trenutno nije dostupna, molimo nazovite kasnije’, znajte da ona nije ispravna. Pravilno je reći ‘Osoba koju ste nazvali trenutačno nije dostupna, molimo nazovite kasnije.’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Papa imenovao Filipinca, potencijalnog nasljednika, na visok položaj u Vatikanu

Objavljeno

na

Objavio

Papa Franjo u nedjelju je imenovao kardinala Luisa Antonija Taglea na istaknuti položaj u Vatikanu, što će vjerojatno povećati izglede tog Filipinca da jednog dana i sam postane papa.

Vatikan je objavio kako će se 62-godišnji nadbiskup Manile preseliti u Rim kako bi postao prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda koja nadzire rad Crkve u mnogim državama u razvoju.

Tagle, popularan na Filipinima i diljem katoličkog svijeta, ranije je spominjan kao potencijalni kandidat za idućeg papu, pa i prije izbora pape Franje 2013.

Preseljenjem u Vatikan Franjo je Tagleu dao priliku da stekne iskustvo u vatikanskoj administraciji, što će mu pomoći pri potencijalnoj kandidaturi za katoličkog poglavara.

Tagle je progresivni nadbiskup koji se s Franjom slaže po nizu pitanja poput siromaštva i imigracije. Bio je biskup filipinskog grada Imusa, a potom je postao nadbiskup filipinske prijestolnice.

Oko 80 posto stanovništva te otočne države su katolici, što je najveći postotak u Aziji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Druga nedjelja Došašća – dolazak Kralja je sve bliže!

Objavljeno

na

Objavio

U današnju nedjelju, 8. prosinca, katolički puk pali drugu adventnu svijeću. Prošao je prvi tjedan iščekivanja i bdijenja, a već počinje drugi. Dolazak Kralja je sve bliže, zato se usklik Došašća pojačava i još jače zvoni vjernima: “Bdijte!“

Pokorničko vrijeme u godini je vrijeme odricanja i čekanja, a Došašće je, uz Korizmu, najvažnije pokorničko vrijeme. A mise, za razliku od korizmenih pokorničkih misa, su tako svečane i uzvišene! Prepune radosnih pjesama, bogato ukrašenih vijenaca, najljepše uređenih crkava i oltara u ljubičastoj (pokorničkoj) boji, nadahnutih svetopisamskih tekstova, brojnih zaziva i zahvala svećenika i naroda.

Odlasci sa ovih pokorničkih misa odišu mirom, toplinom, blizinom i neizmjernom radošću.

U rano jutro, još dok je mrak i svjetlo se tek nazire, sve odiše od slavlja i sve slavi!

Zašto je tako pokornička misa Došašća toliko različita od korizmenih misa i drugih pokorničkih običaja? Jer se želi čovjeku skrenuti misao i duh prema dva slavna i spasonosno ključna Kristova dolaska koja su obilježila i obilježit će svijet trajnim i neizbrisivim pečatom.

Prvi, najveće čudo koje se je ikada dogodilo i ikada će se zbiti na ovoj planeti: utjelovljenje i rođenje Boga živoga u utrobi ponizne, čiste i vjerne službenice Božje – ljubljene nove Eve, blažene djevice Marije. I drugi, slavni i veličanstveni dolazak Sina Božjeg na kraju svijeta „na oblacima nebeskim praćenih trubljom i anđelima Božjim“, u dan Suda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari