Pratite nas

BiH

Govorom pred praznom dvoranom Skupštine UN-a, Željko Komšić zaključio je svoj najveći diplomatski uspjeh u mandatu

Objavljeno

na

KOMŠIĆ PROTIV KOMŠIĆA

Govorom pred praznom dvoranom Skupštine UN-a, Željko Komšić zaključio je svoj najveći diplomatski uspjeh u mandatu.

Boravak u New Yorku iskoristio je i za nekoliko bilateralnih sastanaka (premijeri Nizozemske, Estonije, Predsjednik Turske, glavni tajnik UN-a…). Što god da je govorio na tim sastancima, njegov kolega iz Predsjedništva nazvao je “blebetanjem” što je savršeno nadopunilo fotografiju prazne dvorane.

Fotografija inače ne govori samo o važnosti Željka Komšića (i BiH) nego i o važnosti UN-a. A kad tako nevažna figura nastupi na tako nevažnom skupu, i onda sve to iz međunarodno nevažne BiH drugi član Predsjedništva opiše “blebetanjem” onda je jasno da je sva naša vanjska politika jedan veliki fijasko.

No, zadržimo se nakratko na blebetanju.

Komšić je od 15. kolovoza do danas održao niz sastanaka sa EU službenicima i diplomatama. Ni na jednom od tih sastanaka nije spomenuo “važnost jačanja građanskog principa i odbacivanja konstitutivnosti” u BiH.

Zašto je to zanimljivo?

Zato što je 15. kolovoza slavodobitno objavio da “Neće proći nijedan moj susret sa zvaničnicima EU i predstavnicima EU u BiH a da se neću zalagati za jačanje građanskog principa i odbacivanje konstitutivnosti”.

I eto, prođoše svi susreti a nigdje zalaganja.
Samo laganja.

Da Komšićeva riječ zaista ne vrijedi duže od dana u kojem je izgovorena, potvrdio je i sam 23.09. kada je stao u obranu Senada Bratića (SDA).

Njega je naime smijenila “građanska” većina u skupštini NSRS, a ranije je na poziciju potpredsjednika NSRS-a izabran isključivo po “principu konstitutivnosti”.

Da je imalo dosljedan borac protiv konstitutivnosti naroda trebao je pozdraviti smjenu Senada Bratića i poručiti Bošnjacima Republike Srpske da oni više ne trebaju biti konstitutivni u ovom entitetu.

Za one koji žele znati unaprijed:

Ako vas zanima predviđanje Komšićevih izjava jedan dan unaprijed, samo pratite facebook statuse njegovih savjetnika. Tako je smješniji među njima došao do senzacionalnog politološkog otkrića da na svijetu postoje samo “republike i monarhije” a kako BiH nije monarhija onda je Republika. Što je Komšić doslovce citirao sutra dan, jadan nesvjestan kakve gluposti javno priča, komentirao je Tvrtko Milović na Facebooku.

->Željko Komšić u UN-u: Susjedi unose nemir i proizvode destabilizaciju u BiH

->Ministar Grlić Radman: Upravo Željko Komšić pridonosi destabilizaciji BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Godišnjica raspuštanja: Kroz Manjaču je prošlo oko 5000 logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Koncentracijski logor Manjača formiran je na vojnom poligonu iznad Banja Luke 1991. godine u kojem su bili zatvoreni Hrvati s ratišta u Republici Hrvatskoj.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini organizirat danas obilježava 27. godišnjice raspuštanja koncentracijskog logora Manjača kod Banjaluke.

Koncentracijski logor Manjača formiran je na vojnom poligonu iznad Banjaluke 1991. godine u kojem su bili zatvoreni Hrvati s ratišta u Republici Hrvatskoj.

Nakon početka ratnih događanja i agresije na BiH, logor je osposobljen za zatvaranje logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz obližnjih općina Sanskog Mosta, Ključa, Prijedora, Kotor-Varoši, Doboja, Mrkonjić-Grada, Šipova i Banje Luke.

Logoraši su u ovom logoru držani u krajnje nehumanim i životinjskim uvjetima, u štalama koje su prije toga korištene za smještaj životinja. Tučeni su i zlostavljani svakodnevno, davane su im količine vode i hrane jedva dostatne za opstanak, a tjerani su i na prisilan rad.

Više logoraša je u ovom logoru brutalno ubijeno, a na poligonu su pronađene i masovne grobnice gdje su tijela ubijenih skrivana od očiju javnosti, podsjećaju iz Saveza logoraša u BiH.

Kroz logor je prošlo oko 5.000 logoraša, civila Bošnjaka i Hrvata, a iako je 14. studenog 1992. godine puštena veća grupa starijih i maloljetnih logoraša, nedugo poslije logor Manjača je ponovo formiran i bio je u funkciji sve do 1996. godine.

Za ratne zločine, uključujući i one počinjene u logoru Manjača, pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, Sudom BiH, Županijskim sudovima u Splitu i Zagrebu i Okružnim sudom u Banjaluci osuđeni su Milomir Stakić na 40 godina zatvora, Radoslav Brđanin na 30 godina, Nikola Kovačević na 12 godina, Mirko Graorac na 15 godina, Željko Bulatović na 11 godina, Siniša Teodorović na osam godina te Zoran Gajić i Dane Lukajić na po šest godina zatvora, prenosi BHRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

FBiH krši svoje zakone: Mora se obilježavati utemeljenje Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U ponedjeljak se navršava 28 godina od utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne koje se dogodilo u Grudama istoga dana kada je pao Vukovar, što daje nedvojben odgovor o razlozima njezina utemeljenja, no zajedno s time krenut će nove prepirke i osporavanja, prije svega iz političkog Sarajeva koje će nastojati Herceg Bosnu ponovno poistovjetiti s ratnim zločinima i ocjenama kako se radilo o “takozvanoj tvorevini”.

Ove tvrdnje koje su u posljednje tri godine umjetno ušle u bošnjački politički i medijski narativ u pozadini imaju samo za cilj očuvanje dominacije i nastavak političkog nasilja nad malobrojnijim Hrvatima.

Odluke sudova

Činjenice, međutim, govore u prilog Herceg Bosni i njezinu postojanju i danas. Čak i unatoč tome što su je se na izvjestan način odrekli i hrvatski dužnosnici u BiH.

Činjenica je da su 1995. godine, kad je stupio na snagu Ustav Federacije, u dijelu Federacije BiH bili na snazi propisi Hrvatske Republike Herceg Bosne. Svi zakoni Hrvatske Republike Herceg Bosne koji nisu stavljeni izvan snage u trenutku stupanja na snagu zakona Federacije Bosne i Hercegovine i danas su na snazi i po njima moraju postupati kako tijela uprave tako i nadležni sud.

Upravo je to navedeno u odredbama Ustava FBiH, ali i u sporazumu o oživotvorenju Federacije BiH potpisanom kao dio Daytonskog mirovnog sporazuma. Tada je eksplicitno navedeno da se nastavlja pravni kontinuitet i imaju primijeniti svi zakoni koji su do tada doneseni.

No, očito tako ne smatraju i hrvatski političari u vlasti. Naime, Federacija Bosne i Hercegovine do današnjeg dana još uvijek nije donijela zakon o blagdanima i praznicima te je jasno da se, sukladno amandmanu VIII. Ustava Federacije BiH, na teritoriju Federacije gdje su vrijedili zakoni Hrvatske Republike Herceg Bosne ima primijeniti Zakon o blagdanima Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Ustvari, to je danas zajednička pravna baština Federacije BiH. U Narodnom listu Hrvatske Republike Herceg Bosne od prosinca 1995. godine službeno je objavljen Zakon o blagdanima i neradnim danima u Hrvatskoj Republici Herceg Bosni, a donio ga je nakon glasovanja u Saboru HR HB 17. studenoga 1995. godine ukazom tadašnji predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg Bosne Krešimir Zubak.

Prema tome zakonu, devet je neradnih dana Hrvatske Republike Herceg Bosne, a određeni su: Nova godina, Velika Gospa, Uskrsni ponedjeljak, Praznik rada, Dan svehrvatske državnosti, Velika Gospa, Dan spomena na mrtve, Dan proglašenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne te božićni blagdani. Zakonom je bilo predviđeno i da pripadnici islamske vjeroispovijesti, pravoslavci i židovi imaju pravo izostati s posla dva dana za vjerske blagdane.

Primjenjuje se u ZHŽ-u

Ovaj zakon još je uvijek na snazi, a primjenjuje se na izvjestan način tek u Zapadnohercegovačkoj županiji u kojoj je Dan osnivanja Herceg Bosne neradni dan.

Pravnici s kojima smo razgovarali tvrde kako neobilježavanje Dana Hrvatske zajednice Herceg Bosne zapravo predstavlja kršenje Ustava Federacije BiH, a svi oni koji negiraju Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu, odnosno obilježavanje Dana HZ HB, zapravo krše ustavni poredak Federacije BiH i za to moraju biti sankcionirani zbog rušenja ustavnog poretka Federacije Bosne i Hercegovine, piše Zoran Krešić / Večernji list

 

Busovača – javna tribina ’18. studeni’: Organiziranje Hrvata kroz Herceg-Bosnu omogućilo je obranu i opstanak

 

 

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari