Pratite nas

BiH

Govorom pred praznom dvoranom Skupštine UN-a, Željko Komšić zaključio je svoj najveći diplomatski uspjeh u mandatu

Objavljeno

na

KOMŠIĆ PROTIV KOMŠIĆA

Govorom pred praznom dvoranom Skupštine UN-a, Željko Komšić zaključio je svoj najveći diplomatski uspjeh u mandatu.

Boravak u New Yorku iskoristio je i za nekoliko bilateralnih sastanaka (premijeri Nizozemske, Estonije, Predsjednik Turske, glavni tajnik UN-a…). Što god da je govorio na tim sastancima, njegov kolega iz Predsjedništva nazvao je “blebetanjem” što je savršeno nadopunilo fotografiju prazne dvorane.

Fotografija inače ne govori samo o važnosti Željka Komšića (i BiH) nego i o važnosti UN-a. A kad tako nevažna figura nastupi na tako nevažnom skupu, i onda sve to iz međunarodno nevažne BiH drugi član Predsjedništva opiše “blebetanjem” onda je jasno da je sva naša vanjska politika jedan veliki fijasko.

No, zadržimo se nakratko na blebetanju.

Komšić je od 15. kolovoza do danas održao niz sastanaka sa EU službenicima i diplomatama. Ni na jednom od tih sastanaka nije spomenuo “važnost jačanja građanskog principa i odbacivanja konstitutivnosti” u BiH.

Zašto je to zanimljivo?

Zato što je 15. kolovoza slavodobitno objavio da “Neće proći nijedan moj susret sa zvaničnicima EU i predstavnicima EU u BiH a da se neću zalagati za jačanje građanskog principa i odbacivanje konstitutivnosti”.

I eto, prođoše svi susreti a nigdje zalaganja.
Samo laganja.

Da Komšićeva riječ zaista ne vrijedi duže od dana u kojem je izgovorena, potvrdio je i sam 23.09. kada je stao u obranu Senada Bratića (SDA).

Njega je naime smijenila “građanska” većina u skupštini NSRS, a ranije je na poziciju potpredsjednika NSRS-a izabran isključivo po “principu konstitutivnosti”.

Da je imalo dosljedan borac protiv konstitutivnosti naroda trebao je pozdraviti smjenu Senada Bratića i poručiti Bošnjacima Republike Srpske da oni više ne trebaju biti konstitutivni u ovom entitetu.

Za one koji žele znati unaprijed:

Ako vas zanima predviđanje Komšićevih izjava jedan dan unaprijed, samo pratite facebook statuse njegovih savjetnika. Tako je smješniji među njima došao do senzacionalnog politološkog otkrića da na svijetu postoje samo “republike i monarhije” a kako BiH nije monarhija onda je Republika. Što je Komšić doslovce citirao sutra dan, jadan nesvjestan kakve gluposti javno priča, komentirao je Tvrtko Milović na Facebooku.

->Željko Komšić u UN-u: Susjedi unose nemir i proizvode destabilizaciju u BiH

->Ministar Grlić Radman: Upravo Željko Komšić pridonosi destabilizaciji BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju se relaksirati

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je da se odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju relaksirati te da nema razloga za stalno izazivanje napetosti i kriza.

U intervjuu za Večernji list, a u povodu 15 godina na čelu stranke, Čović je istaknuo kako sva tri naroda u BiH moraju surađivati, odbacujući optužbe da je više na strani Srba nego Bošnjaka.

Bošnjačkoj politici, kaže, zamjera, što želi upravljati svim procesima u BiH i šalje loše poruke Hrvatima, a kao očit primjer naveo je izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

-To je za mene jača afera od svih drugih afera ako znamo što je uloga te institucije. Ako se netko drzne da bez dogovora s bilo kim, od partnera s kojima čini vlast, zanemari posve proceduru natječaja koja je provedena, prekine sve i  imenuje pet članova SIP-a, šalje se jasna poruka, kazao je Čović, dodajući kako je krajnji cilj stvoriti uvjete za preglasavanje Hrvata u izboru člana Predsjedništva BiH i nametanje Doma naroda.

Kritizirao je predstavnike međunarodne zajednice što, kako kaže, šute i saginju glavu, na kršenje ustava i zakona u BiH, kao što je slučaj pri izboru članova SIP-a.

Govoreći o potencijalnom nasljedniku na mjestu predsjednika HDZ-a BiH Čović je ustvrdio da unutar stranke ima značajan broj onih koji „udovoljavaju svim standardima koje danas mladi čovjek treba imati ako se želi baviti politikom“. Ne želi govoriti o imenima kandidata koji bi za dvije-tri godine mogli doći na čelo HDZ-a, jer bi se prema njima usmjerila, smatra on, paljba i pritisak.

-Posve sam, međutim, siguran da im zavidan broj mladih ljudi koji će biti u stanju nositi ovaj projekt. Prije toga moja je snažna želja riješiti ova ključna pitanja kako bi se tim mladim ljudima ostavio čist prostor. Da ih ne dovedemo u situaciju da se moraju baviti poslovima izmjene Izbornog zakona ili Ustava BiH. Čini mi se da smo na sredini tih događanja, jer smo u proteklih 15 godina imali jedan maraton- ustvrdio je Čović. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti

Objavljeno

na

Objavio

Duhan sorte ‘hercegovački ravnjak’ upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

Kako su u srijedu priopćili iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sa sjedištem u Mostaru, hercegovački duhan je registriran sukladno Lisabonskom aranžmanu za zaštitu imena podrijetla i njihovom međunarodnom registriranju.

“Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom zemljopisnog podrijetla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti temelj buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura”, navodi se u priopćenju Instituta.

Nositelj prava na ime podrijetla je udruga „Duvan Hercegovački Ravnjak“ iz Gruda. Hercegovački duhan tako je postao jedan od 13 proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom u Bosni i Hercegovini, a uz hercegovački med jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Duhan, od kojega je sitnim rezanjem pravi ‘škija’ za pušenje, proizvodi se na području Hercegovine od 17. stoljeća. O tome svjedoči i povjesničar Hrvoje Mandić u širokobriješkom časopisu „Vitko“.

Po njegovim navodima prometno opadanje levantske trgovine natjeralo je Mletačku Republiku da 1670. potraži bliže veze s turskim zemljama u unutrašnjosti Balkana. Smatra se da je dolinom Neretve duhan unesen u Hercegovinu. Na brzi razvoj uzgajanja duhana utjecale su pogodne klimatske prilike, obradivo tlo i niska nadmorska visina.

Brojni su zapisi o snalažljivosti hercegovačkih proizvođača duhana koji su ga švercali u unutrašnjost zemlje kako bi uspjeli prehraniti svoje obitelji.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari