Connect with us

BiH

Govorom pred praznom dvoranom Skupštine UN-a, Željko Komšić zaključio je svoj najveći diplomatski uspjeh u mandatu

Published

on

KOMŠIĆ PROTIV KOMŠIĆA

Govorom pred praznom dvoranom Skupštine UN-a, Željko Komšić zaključio je svoj najveći diplomatski uspjeh u mandatu.

Boravak u New Yorku iskoristio je i za nekoliko bilateralnih sastanaka (premijeri Nizozemske, Estonije, Predsjednik Turske, glavni tajnik UN-a…). Što god da je govorio na tim sastancima, njegov kolega iz Predsjedništva nazvao je “blebetanjem” što je savršeno nadopunilo fotografiju prazne dvorane.

Fotografija inače ne govori samo o važnosti Željka Komšića (i BiH) nego i o važnosti UN-a. A kad tako nevažna figura nastupi na tako nevažnom skupu, i onda sve to iz međunarodno nevažne BiH drugi član Predsjedništva opiše “blebetanjem” onda je jasno da je sva naša vanjska politika jedan veliki fijasko.

No, zadržimo se nakratko na blebetanju.

Komšić je od 15. kolovoza do danas održao niz sastanaka sa EU službenicima i diplomatama. Ni na jednom od tih sastanaka nije spomenuo “važnost jačanja građanskog principa i odbacivanja konstitutivnosti” u BiH.

Zašto je to zanimljivo?

Zato što je 15. kolovoza slavodobitno objavio da “Neće proći nijedan moj susret sa zvaničnicima EU i predstavnicima EU u BiH a da se neću zalagati za jačanje građanskog principa i odbacivanje konstitutivnosti”.

I eto, prođoše svi susreti a nigdje zalaganja.
Samo laganja.

Da Komšićeva riječ zaista ne vrijedi duže od dana u kojem je izgovorena, potvrdio je i sam 23.09. kada je stao u obranu Senada Bratića (SDA).

Njega je naime smijenila “građanska” većina u skupštini NSRS, a ranije je na poziciju potpredsjednika NSRS-a izabran isključivo po “principu konstitutivnosti”.

Da je imalo dosljedan borac protiv konstitutivnosti naroda trebao je pozdraviti smjenu Senada Bratića i poručiti Bošnjacima Republike Srpske da oni više ne trebaju biti konstitutivni u ovom entitetu.

Za one koji žele znati unaprijed:

Ako vas zanima predviđanje Komšićevih izjava jedan dan unaprijed, samo pratite facebook statuse njegovih savjetnika. Tako je smješniji među njima došao do senzacionalnog politološkog otkrića da na svijetu postoje samo “republike i monarhije” a kako BiH nije monarhija onda je Republika. Što je Komšić doslovce citirao sutra dan, jadan nesvjestan kakve gluposti javno priča, komentirao je Tvrtko Milović na Facebooku.

->Željko Komšić u UN-u: Susjedi unose nemir i proizvode destabilizaciju u BiH

->Ministar Grlić Radman: Upravo Željko Komšić pridonosi destabilizaciji BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari