Pratite nas

BiH

Govorom pred praznom dvoranom Skupštine UN-a, Željko Komšić zaključio je svoj najveći diplomatski uspjeh u mandatu

Objavljeno

na

KOMŠIĆ PROTIV KOMŠIĆA

Govorom pred praznom dvoranom Skupštine UN-a, Željko Komšić zaključio je svoj najveći diplomatski uspjeh u mandatu.

Boravak u New Yorku iskoristio je i za nekoliko bilateralnih sastanaka (premijeri Nizozemske, Estonije, Predsjednik Turske, glavni tajnik UN-a…). Što god da je govorio na tim sastancima, njegov kolega iz Predsjedništva nazvao je “blebetanjem” što je savršeno nadopunilo fotografiju prazne dvorane.

Fotografija inače ne govori samo o važnosti Željka Komšića (i BiH) nego i o važnosti UN-a. A kad tako nevažna figura nastupi na tako nevažnom skupu, i onda sve to iz međunarodno nevažne BiH drugi član Predsjedništva opiše “blebetanjem” onda je jasno da je sva naša vanjska politika jedan veliki fijasko.

No, zadržimo se nakratko na blebetanju.

Komšić je od 15. kolovoza do danas održao niz sastanaka sa EU službenicima i diplomatama. Ni na jednom od tih sastanaka nije spomenuo “važnost jačanja građanskog principa i odbacivanja konstitutivnosti” u BiH.

Zašto je to zanimljivo?

Zato što je 15. kolovoza slavodobitno objavio da “Neće proći nijedan moj susret sa zvaničnicima EU i predstavnicima EU u BiH a da se neću zalagati za jačanje građanskog principa i odbacivanje konstitutivnosti”.

I eto, prođoše svi susreti a nigdje zalaganja.
Samo laganja.

Da Komšićeva riječ zaista ne vrijedi duže od dana u kojem je izgovorena, potvrdio je i sam 23.09. kada je stao u obranu Senada Bratića (SDA).

Njega je naime smijenila “građanska” većina u skupštini NSRS, a ranije je na poziciju potpredsjednika NSRS-a izabran isključivo po “principu konstitutivnosti”.

Da je imalo dosljedan borac protiv konstitutivnosti naroda trebao je pozdraviti smjenu Senada Bratića i poručiti Bošnjacima Republike Srpske da oni više ne trebaju biti konstitutivni u ovom entitetu.

Za one koji žele znati unaprijed:

Ako vas zanima predviđanje Komšićevih izjava jedan dan unaprijed, samo pratite facebook statuse njegovih savjetnika. Tako je smješniji među njima došao do senzacionalnog politološkog otkrića da na svijetu postoje samo “republike i monarhije” a kako BiH nije monarhija onda je Republika. Što je Komšić doslovce citirao sutra dan, jadan nesvjestan kakve gluposti javno priča, komentirao je Tvrtko Milović na Facebooku.

->Željko Komšić u UN-u: Susjedi unose nemir i proizvode destabilizaciju u BiH

->Ministar Grlić Radman: Upravo Željko Komšić pridonosi destabilizaciji BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Procurila snimka! Policija dislocirala tisuću migranata iz Bihaća na Vučjak (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona jučer je pokrenulo akciju dislociranja ilegalnih migranata iz Bihaća. Svi oni koji su boravili u napuštenim objektima i objektima koji nisu registrirani za pružanje usluga smještaja, kao i na javnim površinama prebačeni su na Vučjak.

Kako piše USKinfo do 16 sati prebačeno je između 400 i 500 migranata, a nakon toga još 250. Međutim, tamošnja redakcija tada je zaprimila snimku na kojoj se vidi da policija predvodi kolonu od čak 1000 osoba.

Gradonačelnik Bihaća upozorava da je stanje sa 6.000 migranata izmaklo kontroli

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Gradonačelnik Bihaća upozorava da je stanje sa 6.000 migranata izmaklo kontroli

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je u utorak kako je migrantska kriza na području Unsko-sanske županije dosegnula takve razmjere da se lokalne vlasti s njom više ne mogu nositi te je najavio kako će stoga vjerojatno biti poduzete radikalne mjere poput zatvaranja migrantskih kampova na tom području.

Na konferenciji za novinstvo, koju je održao u Sarajevu kako bi time dao dodatnu pozornost problemu migrantske krize u sjeverozapadnom dijelu zemlje, Fazlić je kazao da tamo sada boravi više od šest tisuća migranata te kako se s njima više nema kamo.

Najavio je kako će stoga od sljedećeg ponedjeljka Bihać prestati pomagati migrante na tom području i „pustiti da migrantska kriza eskalira“ ako država i Federacija BiH ne pruže financijsku potporu, a zaprijetio je i da će u Sarajevu sa svojim sugrađanima napraviti otvoreni kamp za migrante.

“Dosta je. Ovako više ne može. Dogorjelo je do noktiju i situacija je eskalirala. Ogorčeni smo što je nastupilo čudno zatišje, o migrantskoj krizi se malo govori, a ministar sigurnosti Dragan Mektić uporno pokušava ovaj problem minimizirati neistinama da na području Bihaća boravi relativno mali broj ljudi. Ja potvrđujem kako trenutno na našem prostoru boravi više od šest tisuća migranata. Plješevica je preplavljena“, ustvrdio je Fazlić.

Ustvrdio je kako kako migrantska kriza ne postoji nigdje u BiH osim na području Unsko-sanske županije. Zatražio je od svih razina vlasti da netko preuzme lidersku ulogu u rješavanju toga ozbiljnog problema i izrazio bojazan kako će migranti uskoro „preplaviti” Bihać i tu regiju.

„Niti jedan zaključak iz Bruxellesa, niti jedna preporuka bivšeg šefa Delegacije Europske unije u BiH (Larsa-Gunnara) Wigemarka nisu provedeni. Imam osjećaj da je na jednoj strani Bihać, a na drugoj Vijeće ministara BiH. Od njih smo tražili financijsku pomoć, ali nismo dobili niti jednu marku. Dapače, oni prave nekakve planove koji nemaju veze sa vezom. Niti Federacija nije uplatila Bihaću ništa”, kazao je gradonačelnik Bihaća .

Prema njegovim riječima, na područje Bihaća svake noći dođe iz Sarajeva 150 migranata. Fazlić je rekao da se ne boji što će od idućeg tjedna uskratiti pomoć kampu Vučjak, jer, kako kaže, mora brinuti o gradskom proračunu.

“Mi ćemo od idućeg ponedjeljka prestati pružati bilo kakve usluge na Vučjaku”, kazao je gradonačelnik.

Potvrdio je kako je Bihać do sada za smještaj migranata u Vučjaku, čije zatvaranje traži i EU jer je isuviše blizu granici s Hrvatskom, izdvojio oko 50 tisuća eura, a unatoč tome grad je već pune dvije godine pod nesnošljivim pritiskom migrantske krize i suočava se s ozbiljnim komunalnim i sigurnosnim problemima.

Gradonačelnik Fazlić ponovio je svoje optužbe na račun Hrvatske ustvrdivši kako ona i dalje prisilno vraća migrante u BiH odnosno u Bihać. Naveo je kako je nedavno hrvatska policija u BiH vratila i skupinu migranata koji su u Hrvatsku ušli preko graničnog prijelaza Bajakovo. (Hina)

 

Sukob migranata kod Bihaća, ubijen devetnaestogodišnji Pakistanac

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari