Pratite nas

Hrvatska

Grabar Kitarović i Milanović srest će se u četvrtak na sjednici VNS-a

Objavljeno

na

U Hrvatskome saboru u četvrtak će, kako su ranije potvrdili iz ureda predsjednice Republike i Vlade, biti održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), na kojoj će se prvi puta sastati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović, a na dnevnom redu je usvajanje smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u ovoj godini te rasprava o Strategiji nacionalne sigurnosti za razdoblje 2015. – 2024. godine.

Datum održavanja sjednice VNS-a i svojevrsni “neutralni teren” na kojem će biti održana, dogovoren je između Pantovčaka i Banskih dvora prije tjedan dana, a nakon odbijanja premijera da se s predsjednicom države sastane u njenom uredu na Pantovčaku, te međusobne komunikacije pismima u kojoj je Grabar-Kitarović predložila Milanoviću da podnese ostavku.

Dvije teme sjednice

Pismom predsjednici Republike datum i mjesto održavanja sjednice VNS-a predložio je premijer Milanović koji je prihvatio njen prijedlog da se, uz smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za ovu godinu, raspravlja i o Strategiji nacionalne sigurnosti za iduće desetogodišnje razdoblje.

Predsjednica Grabar-Kitarović taj je svoj prijedlog obrazložila činjenicom da je sadašnja strategija nastala u bitno drukčijim vremenima i okolnostima jer je Hrvatska u međuvremenu postala članicom Europske unije i NATO-a.

Sjednica VNS-a počinje u 12 sati.

VNS je središnje koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava Hrvatske koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike, te donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti.

Uz predsjednicu Republike i premijera, čine ga ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i pravosuđa, savjetnik Predsjednice za nacionalnu sigurnost, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, predstojnik Ureda VNS-a, ravnatelji Sigurnosno-obavještajne i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, a u radu sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora te, po potrebi, i druge osobe.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

MUP-u isporučene hrvatske jurišne puške VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) u četvrtak je isporučeno tisuću hrvatskih jurišnih pušaka VHS – K2 nakon što je u rujnu potpisan sporazum ministarstva i tvrtke HS produkt, doznaje se u MUP-u.

“Napominjemo kako su naši najbolji instruktori specijalne i interventne policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Policijske akademije i puškari pušku prethodno testirali u različitim uvjetima i taktičkim situacijama.

Rezultati testiranja pokazali su kako ova jurišna puška, u odnosu na pušku koju policija trenutno koristi, pruža nemjerljivo veću sigurnost pri rukovanju i za policijske službenike koji rukuju oružjem, tako i za okolinu”, ističu u MUP-u. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari