Connect with us

Intervju

Grabar Kitarović – ‘Od rezultata izbora oporavljala sam se cijelih pet minuta. Sada se oporavljam od operacije i nije mi lako’

Objavljeno

on

U velikom intervjuu komentirala je i predsjedničke izbore u SAD-u te pojasnila svoj angažman u Međunarodnom olimpijskom odboru

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je opsežan intervju Novom listu u kojem je prokomentirala predsjedničke izbore u SAD-u, svoje zdravstveno stanje nakon operacije živca te svoj poraz na prošlim predsjedničkim izborima.

Rekla je kako je pozorno pratila izborni proces u SAD-u, no nije htjela otkriti tko je njezin favorit, Donald Trump ili Joe Biden.

– Svaki politički izbor drugih država doživljavam kao potencijalne suradnike, s kojima možemo i moramo razgovarati ili pregovarati. Postoji samo dobrobit države u čijoj smo službi i za koju radimo sve što je potrebno. Nije u pitanju tko je na čelu Sjedinjenih Američkih Država, nego kako proaktivnom politikom dovesti Hrvatsku u fokus pozornosti – poručila je dodavši kako je riječ o unutarnjem američkom procesu, kao i da je izlaznost bila najveća u posljednjih 100 godina.

Rekla je i kako je Biden osvojio 290 elektora, ali i da Trump ima pravo iskoristiti sva pravna sredstva, no postupak tranzicije administracije trebao bi biti gotov što je prije moguće i sa što manje komplikacija.

– Amerika iz dana u dan bilježi sve veći broj zaraza i smrtnih slučajeva od COVID-19 te većina Amerikanaca želi da se postupak tranzicije administracija odvije sa što manje komplikacija kako bi se obuzdala pandemija i krenulo rješavati goruća pitanja u državi – rekla je.

Odgovorila je i na pitanje kako objašnjava politički fenomen Donalda Trumpa.

– Znamo da često na izborima ljudi glasaju ne samo za, nego i protiv nekoga. Izbor Donalda Trumpa predsjednikom SAD-a bio je tako dobrim dijelom izraz bunta protiv elita, odnosno onoga što je dio birača smatrao tradicionalnim washingtonskim establishmentom – kazala je.

Trumpa je i osobno upoznala te je rekla kako je prema njoj uvijek bio ljubazan i susretljiv.

– Neću nikada zaboraviti taj prvi, stvarni bilateralni sastanak u Varšavi. Pomalo na moje čuđenje, nije me prekidao nekih 25 minuta dok njemu i njegovim suradnicima nisam iznijela sve što sam pripremila. A pripremila sam se dobro jer, iskreno, nisam znala koliko mogu očekivati da će sastanak trajati. Onda je postavljao potpitanja i zadužio članove svog izaslantva za takozvani follow-up. Mora mu se priznati kako je, iako nas nije dobro poznavao, Hrvatskoj uvijek bio sklon.

Rekla je kako se oporavlja od zahtjevne operacije kojoj je podvrgnuta.

– Nije bilo lako. Živac je bio pritisnut godinama i sada mu treba vremena da se oporavi. Još to dosta boli. No, već nekoliko sati nakon operacije stala sam na noge i krenula hodati. Hodam svakoga dana, za sada samo na svojoj pokretnoj traci, laganim hodom od pet do sedam kilometara dnevno, kako kada. Imam još dosta restrikcija kad je riječ o drugim fizičkim aktivnostima. Drago mi je da su simptomi poput gubitka ravnoteže i slično sada prošlost. Ali, tu, nažalost, priča s problemima s mojom rukom ne prestaje. U budućnosti me čeka operacija karpalnog tunela, a i rješavanje nekih problema s ramenom – otkrila je bivša predsjednica za Novi list.

Dodala je kako se godinama posvećivala poslu i obitelji, a zanemarivala sebe, što sada dolazi na naplatu.

– Zato poručujem svima da brinu o sebi i drugima, te još jednom zahvaljujem svima koji se svim svojim srcem i radom trude prebroditi ovu krizu, a posebno zdravstvenim djelatnicima koji danonoćno već mjesecima doslovno spašavaju živote svim žrtvama ove pandemije, a to nisu na žalost samo zaraženi koronavirusom – kazala je Grabar-Kitarović.

Jedna od tema velikog razgovora bio je i odnos predsjednika i premijera, no bivša je predsjednica odbila komentirati postupke aktualnog šefa države Zorana Milanovića, rekavši kako nikad nije komentirala ni svoje prethodnike.

– Uvijek ću, koliko god mogu i kao bivša predsjednica, kao profesionalni diplomat, i kao stručnjak u području vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnosti, sudjelovati u svim konstruktivnim inicijativama za rješavanje problema u državi i društvu – dodala je.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari