Connect with us

BiH

Građane BiH najviše brine korupcija a najmanje nacionalna pitanja

Objavljeno

-

Samo pet posto građana BiH smatra nacionalna pitanja u toj zemlji ključnim problemom a najveći dio njih brinu korupcija, nezaposlenost i siromaštvo, pokazuju istraživanja Transparency Internationala (TI) čiji su rezultati u ponedjeljak predstavljeni u Sarajevu povodom međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Jačanje borbe protiv korupcije jedan je od ključnih zahtjeva iz 14 reformskih prioriteta što ih je Europska komisija definirala još 2019. godine kao preduvjet napretka BiH na putu ka članstvu u Uniji, a na tom planu do sada nisu postignuti nikakvi ozbiljniji rezultati.

Već godinama zbog prijepora među vladajućim strankama nije donesen ni zakon o sprječavanju sukoba interesa, a njegovo usvajanje jedan je od novih prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi eventualno u ožujku iduće godine otvorila pristupne pregovore s EU kako je to predložila Europska komisija.

Istraživanja TI-a istodobno pokazuju kako gotovo 69 posto građana BiH nema povjerenje u javnu upravu u zemlji pri čemu je 78 posto ispitanika uvjereno da se u tijelima javne uprave zapošljava temeljem korupcije dok ih 89 posto smatra da se novac iz proračuna zlorabi.

“Vidimo da BiH, zapravo, ‘klizi unatrag’ u borbi protiv korupcije. Iz posljednjeg mišljenja Europske komisije vidljivo je da na tom planu nije napravljen nikakav napredak u prethodnoj godini”, kazala je zamjenica veleposlanika Švedske u BiH Sara Lindgren čija je vlada bila suorganizator konferencije.

Izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić kazala je kako korupcija i nezaposlenost uz siromaštvo te odlazak ljudi i zemlje najviše muče njezine stanovnike kako to pokazuju istraživanja po kojima su tzv. nacionalna pitanja glavna briga tek za manjinu.

“Nacionalna pitanja su ta koje stalno nameću nosioci vlasti dok se konkretnim problemima građana nitko ne bavi”, kazala je Korajlić.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) Halil Lagumdžija kazao je kako je korupcija u zemlji toliko raširena da se samo pravosuđe s tim problemom ne može izboriti a potrebne suradnje nema pa je tako neshvatljivo mali broj prijava zbog korupcije koji stižu od policijskih agencija.

I oni slučajevi koji stignu do suda i to uglavnom zahvaljujući prijavama građana i informacijama iz medija često završavaju uz oslobađajuće presude, upozorio je Lagumdžija koji je čelnik tijela zaduženog za imenovanje sudaca i tužitelja u BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas