Connect with us

Vijesti

Građani BiH su lani manje pili i pušili, pad prihoda od trošarina se nastavlja

Objavljeno

-

Ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije donio je BiH gubitke po pitanju naplate PDV-a i carina. Najveći pad u naplati carine, prema informacijama Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje, je na cigaretama iz Hrvatske.

U cilju izbjegavanja plaćanja visoke stope carine na cigarete u mjesecima koji su prethodili ulasku Hrvatske u EU, 1.srpnja 2013., uvezene su količine cigareta iz Hrvatske koje su bile dostatne za potražnju u idućih nekoliko mjeseci.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, udio trošarinskih markica izdanih u prvom polugodištu u ukupno izdanim trošarinskim markicama za cigarete iz Hrvatske u 2012.godini je iznosio 45, a u 2013. godini čak 71 posto. Imajući u vidu da cigarete iz Hrvatske imaju tržišni udio od oko 30 posto, značajna pomijeranja kod uvoza cigareta iz Hrvatske su dovela do pomijeranja sezonske sheme naplate trošarina na duhan, a time i PDV-a i ukupnih neizravnih poreza”, stoji u izvješću Odjela za makroekonomsku analizu, piše Večernji list.

[quote]Inače je prošla godina po naplati prihoda od trošarina bila relativno slaba. Pad naplate zabilježen je u svim segmentima, jedino je od svih trošarinskih proizvoda pozitivna naplata trošarina zabilježena kod kave.[/quote]

Zanimljiv je podatak da je u prosincu prošle godine, mjesecu kad stanovnici zbog praznika i blagdana tradicionalno više troše, zabilježen pad trošarina na alkoholna, bezalkoholna pića, pivo… Kod prihoda od trošarina na spomenute proizvode došlo je do pogoršanja upravo u prosincu tako da je pad prihoda na razini 2013. kod piva -3,4 posto, koje drži oko 50 posto prihoda od trošarina ove skupine proizvoda, te alkohola -3,2 i bezalkoholnih pića -1,2 posto. Po pitanju naplate trošarina od nafte i naftnih prerađevina, situacija je u prošloj godini bila nešto bolja. Kad je u pitanju naplata prihoda od carina, tu je situacija nešto bolja, piše Večernjak.

”Rastom proizvodnje prerađevina u rafineriji u posljednja četiri mjeseca 2013. uvoz nafte iz Rusije je povećan za čak 87 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. kada je izvršen remont. Promjenom carinskog režima određenih roba podrijetlom iz Hrvatske trebalo bi doći do porasta prihoda od carina. Iako je nakon ulaska Hrvatske u EU u razdoblju srpanj – prosinac 2013. došlo do snažnog pada uvoza od 15,4 posto, u prosincu je, ipak, zabilježen pozitivan rast od 5,8 posto”, stoji u izvješću.

Prošla godina je u fiskalnom smislu bila teška za financiranje proračuna svih razina vlasti BiH. Iako je, s obzirom na povoljne prognoze ekonomskog rasta BiH, bilo realno očekivati umjereni oporavak javnih prihoda, protekla godina je završila deficitom prihoda od neizravnih poreza.

Večernji list

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari