Connect with us

Hrvatska

Građani će Rafale uskoro moći vidjeti izbliza

Objavljeno

-

Foto: HINA/Daniel Kasap

Hrvatsko nebo 32 godine čuvali su zrakoplovi MiG-21, prvi sovjetski lovci takozvane druge generacije. Rafalei F3-R, četvrte plus su generacije i najnovija inačica francuskog višenamjenskog borbenog aviona.

Eskadrilu od 12 zrakoplova koje je kupila Hrvatska, čine 2 dvosjeda i 10 jednosjeda. Jučer je u Hrvatsku stiglo prvih 6. Opremljeni su naprednim napadno-navigacijskim sustavima, elektroničkim radarom novije generacije i imaju mogućnost korištenja širokog spektra naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja, što ih čini jednima od najboljih borbenih aviona današnjice. Potpuno su kompatibilni s NATO-ovim standardima i s njima Hrvatska dobiva znatno jaču ulogu u sklopu Sjevernoatlantskog saveza. Hrvatski Rafal letjet će iznad Zapadne Slavonije 1. svibnja, na obljetnici Bljeska, a desetak dana nakon toga građani će ih u Velikoj Gorici moći i izbliza vidjeti, piše HRT

Prvi borbeni mlažnjak hrvatskog ratnog zrakoplovstva prije 32 godine sletio je na pulski aerodrom. Herojskim preletom iz Bihaća preko Velebita MiG-21 ulazi u povijest – bio je to početak formiranja hrvatske eskadrile lovaca koja je imala važnu ulogu u Domovinskom ratu.

– 32 godine i nešto je MiG-21, kako sam ja došao s prvim, u uporabi. To je nevjerojatan period, naglasio je Danijel Borović, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i vojni pilot.

I napokon odlaze u zasluženu mirovinu.

– Nedostaje mi miris kerozina i ljubomoran sam na mlađe pilote, ali na mladima svijet ostaje, istaknuo je Zdenko Radulj, umirovljeni brigadir HV-a, bivši zapovjednik 91. Zrakoplovne baze Pleso.

Sad već dotrajala flota MiG-ova preživjela je brojne kvarove, nadogradnje i remont. Dolaskom Rafalea, sovjetski lovci stari gotovo pola stoljeća uskoro će se zauvijek prizemljiti.

– Migovi su rađeni u ono doba tako da budu najmoderniji tipovi zrakoplova. To je bio jedan početak gdje smo imali jedan zrakoplov, 3-4 pilota, jedna maska, jedan avion. Nisi mogao očekivati da bi moglo doći nešto ovakvo, rekao je Radulj.

Dizajniran u ranim danima hladnog rata, MiG-21 supersonični je borbeni avion koji dostiže brzinu od 2 macha. Najbolje to zna tada najmlađi pilot prve eskadrile koja je branila našu zemlju.

– Nije imao te sofisticirane uređaje. Mogli smo prenositi o onome što vidimo glasom, i reći što se nalazi na lokaciji. Ovaj avion ima link 16 gdje senzorom možete snimiti određen dio i to u realnom vremenu poslati u operativni centar za donošenje odluke, rekao je Stanko Hrženjak, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Razlika između MiG-ova i Rafalea mjeri se u “svjetlosnim godinama”, ističe bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

– MiG-21 ima manju površinu krila, tako da može manje nositi, ali čak ide brže od Rafalea. Međutim, bitna je nosivost. Rafale nosi devet i pol tona, a MiG-21 jednu tonu naoružanja, goriva ili bilo čega drugoga, naglasio je Josip Štimac, general-bojnik u mirovini, član Upravnog odbora HGZ-a.

Hrvatskim nebom idućih će 30 godina patrolirati jedan od najboljih lovaca na svijetu. Za hrvatsku vojsku velik je to iskorak i prijelaz na mnogo zahtjevniju zapadnu tehnologiju četvrte generacije.

– Možemo djelovati po ciljevima u zraku i na zemlji sa značajno većih udaljenosti, s većom preciznošću nego što smo mogli to do sada. Čimbenik s kojim množimo borbenu moć oružanih snaga i samog ratnog zrakoplovstva je deseterostruki ili veći, rekao je Mihael Križanec, general-bojnik, zapovjednik HRZ-a.

Nove čuvare neba svi znatiželjni moći će vidjeti 11. svibnja na Zrakoplovnom danu u Velikoj Gorici, a legendarnim MiG-ovima bit će upriličen i službeni oproštaj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas