Connect with us

Vijesti

Građani Islanda odlučili: Nećemo u EU! ‘Ovo je način na koji demokracija djeluje’

Objavljeno

-

Island je odustao od ulaska u EU službeno je danas Europskoj komisiji priopćio islandski ministar vanjskih poslova Gunar Bragi Sveinson tjekom posjeta Briselu.

Ovo je način na koji demokracija djeluje – rekao je Sveinson, koji ističe kako su obje stranke koje sačinjavaju novu islandsku vladu zagovarale odustajanje od pregovora s EU, a građani su ih podržali.

Glavna svrha ovog putovanja bila je reći Komisiji kako je nova Vlada Islanda odlučila suspendirati pregovore. Island je dio Europe i želimo ojačati svoje odnose s europskim državama na druge načine – rekao je Sveinson.

Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele rekao je novinarima kako mu nije lako prihvatiti ovakovu odluku Islanda i kako je to doživio kao osobni poraz.

island ne eu

No, ja sam također profesionalac i poštujem bez pitanja i sumnje volju građana i njihovih izabranih predstavnika. Osobno vjerujem kako bi pregovori s Islandom se trebali nastaviti, i dalje smo tome potpuno predani i želimo završiti taj proces – rekao je File.

Island je pregovore s EU započeo 2010. godine, za vrijeme bivše socijaldemokratske vlade. Izbori u travnju donijeli su promjenu vlasti, a Vladu su sastavile Neovisna stranka i Progresivna stranka, partije desnog centra koje se protive članstvu Islanda u EU.

Ankete pokazuju kako samo 25 odsto građana Islanda podržava ulazak u EU.

Dnevnik.ba

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari