Connect with us

Hrvatska

Građani nakon višemjesečne stanke mogu popiti kavu na terasi kafića

Objavljeno

on

Foto: Hina

U sklopu popuštanja epidemioloških mjera od ponedjeljka su otvorene terase kafića i restorana koje su unatoč prohladnom jutru privukle prve goste na omiljeni napitak ili piće, a dopušteni su i treninzi u zatvorenom ali bez fizičkog kontakta među sportašima.

Prema blažim mjerama, nakon višemjesečne obustave rada ugostiteljskih objekata i teretana, ugostitelji mogu posluživati goste od 6 do 22 sata ali samo na terasama s kojih moraju biti uklonjene ograde kako bi se izbjeglo širenje aerosola.

Stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol, dok se broj gostiju koji mora biti vidljiv svima izračunava ovisno o površini terasa.

Iako je Nacionalni stožer civilne zaštite prvo najavio da neće biti dozvoljeno puštanje glazbe, u međuvremenu je neslužbeno najavljeno da će biti dozvoljeno ali u smanjenom intenzitetu.

Glasnogovornik ZAMP-a Milan Majerović Stilinović rekao je Hini da su preko Ministarstva kulture i medija zatražili da se omogući puštanje glazbe uz ograničeni broj decibela jer to ne predstavlja rizik za korisnike, a puno znači ugostiteljima, gostima i glazbenicima kojima će početi ‘kapati’ novac za izvođenje njihovih pjesama.

Prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta koji je dopušten samo radi korištenja toaleta, nužno je nositi masku.

Treninzi su dopušteni ali bez kontakata među sportašima, a dvorane u kojoj može biti jedna osoba na 20 metara četvornih moraju se redovito provjetravati.

Treninzi grupnih sportova poput nogometa te kontaktnih sportova mogu se održavati, ali samo tako da se radi na kondiciji i vještinama koje ne uključuju međusobni kontakt. Primjerice, košarkaši mogu vježbati vođenje lopte i pucanje na koš, bez utakmica u kojima dolazi do kontakta.

Za sportaše je obvezno nošenje maski prilikom dolaska i odlaska te vođenje evidencija, a sprave na kojima se vježba moraju se redovito dezinficirati, a prostorije prozračivati.

Svlačionice i tuševi ne smiju se koristiti, a ako je nužno, onda ne smiju više od dvije osobe istovremeno tamo biti.

Ostale odluke odnose se na produženje primjene vezanih za rad trgovina, javni prijevoz i prelazak granice, a ukida se odluka o zabrani uplovljavanja kruzera. (Hina)

Domaćih vikend gostiju samo 10 posto manje nego prije pandemije

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari