Pratite nas

Politika

Građani: Policijska brutalnost neće nas obeshrabriti

Objavljeno

na

[pullquote_left]Ocjenjuje se da su mirni i dostojanstveni prosvjedi, kojima su građani i građanke pokazali da neće dozvoliti da bolesna djeca budu taoci parlamentaraca, pokazali na koji način treba funkcionirati civilno društvo[/pullquote_left]

 

Nakon što je policija pretjeranom upotrebom sile, kao i brutalnim tretmanom privedenih pet građana i građanki Sarajeva koji su prosvjedovali pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH pokušala poslati poruku svima na koji način će vlasti reagirati na ovakve akcije, grupa građana je poručila kako ih takav tretman neće obeshrabriti.

– Oštro osuđujemo policijsku brutalnost i upotrebu sile, te zahtijevamo od nadležnih institucija da pronađu i kazne odgovorne za ovakav tretman privedenih aktivista i aktivistica, ističe se u priopćenju grupe građana.

Ocjenjuje se da su mirni i dostojanstveni prosvjedi, kojima su građani i građanke pokazali da neće dozvoliti da bolesna djeca budu taoci parlamentaraca, pokazali na koji način treba funkcionirati civilno društvo u ovoj zemlji, što su svojim izjavama prepoznali i sve međunarodne institucije i mnoga veleposlanstva.

Dodaje se da je, međutim, policija svojim aktivnostima pokazala kako reagiraju vlasti u ovoj državi kada se nađu u situaciji da ih građani i građanke konačno pokušaju natjerati da rade svoj posao.

– To što se istog dana dogodila policijska brutalnost i u Banja Luci, jasno pokazuje da bunt građana, kao i brutalnost vlasti, nemaju ni etnički ni entitetski predznak i da svi moramo biti ujedinjeni u našoj borbi. navodi se u priopćenju.

Iako su aktivisti i aktivistice preživjeli nasilje i brutalnosti i u policijskim autima, u stanici, zatim veoma loš tretman tijekom boravka u policiji, te i verbalne pritiske tijekom ispitivanja, grupa građana naglašava da to neće ni na kakav način zaustaviti građane.

Zaključuje se da su aktivno i beskompromisno civilno društvo i odlučni građani i građanke jedina šansa za bolju Bosnu i Hercegovinu.

Dnevno.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Novi zakon o braniteljima ne predstavlja rizik za proračun

Objavljeno

na

Objavio

Nema razloga za zabrinutost da bi novi zakon o braniteljima predstavljao rizik za rashodovnu stranu proračuna i sve je u skladu s procjenom financijskog učinka toga zakona, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Što se tiče proračuna za Ministarstvo hrvatskih branitelja, sve je u skladu s procjenom financijskog učinka ovoga zakona koji stupa na snagu 1. siječnja 2018., sredstva su alocirana i tu ne vidim nikakvih problema i mislim da bilo kakva zabrinutost s te strane nije utemeljena”, rekao je Plenković, odgovarajući na pitanje novinara.

Plenković je doputovao u Bruxelles, gdje će u petak sudjelovati na summitu čelnika EU i šest zemalja Istočnog partnerstva, a u četvrtak navečer sudjelovao je na sastanku čelnika Europske pučke stranke.

Europska komisija je u jesenskim gospodarskim prognozama ocijenila da su rizici za prihodovnu stranu povezani s očekivanim pojačanim učinkom krize u Agrokoru na porezne prihode od toga koncerna, a na rashodovnoj strani rizici dolaze od većeg povećanja plaća i socijalnih troškova, posebice na ratne veterane.

“Što se Agrokora tiče, mi vodimo računa da proces restrukturiranja traje i da se ide prema nagodbi. Ono što je najvažnije jest da je sve ovo što se da sada uradilo, a uradilo se jako puno da se spriječe posljedice za hrvatsku ekonomiju i sustav, bilo bez troškova za državni proračun i za sve naše ljude”, rekao je Plenković.

Premijer Plenković će u petak sudjelovati na 5. sastanku na vrhu Istočnog partnerstva, koji će biti prigoda da šefovi država ili vlada iz država članica EU i šest istočnih partnerskih zemalja ocijene postignuća ostvarena od posljednjeg sastanka na vrhu u Rigi 2015.

Naglasak u razgovorima bit će na konkretnoj koristi koju su ta postignuća donijela građanima šest zemalja Istočnog partnerstva: Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldovi i Ukrajini.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Sabor raspravlja o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije

Objavljeno

na

Objavio

Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misija potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru »RESOLUTE SUPPORT» u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije »EU NAVFOR Somalija – ATALANTA«, trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari